U zatvoru u Vojkovićima zaboravili napraviti osmatračnicu, sada traže 500.000 KM za njenu izgradnju

Državni zatvor u Vojkovićima, za čiju je izgradnju izdvojeno skoro 40 miliona evra, nema osmatračnicu, pa je za njenu gradnju planirano 500.000 KM iz budžeta za ovu godinu.

 

Ovaj novac za Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine planiran je nacrtom budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2022. godinu.

 

Zanimalo nas je o čemu se radi, zašto moderan zatvor urađen po evropskim standardima, kako je isticano, nema osmatračnicu.

 

 

Iz Minstarstva pravde Bosne i Hercegovine uputili su nas da odgovor potražimo u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija BiH.

 

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH trenutno u krugu nema izgrađenu osmatračnicu za koju smo ocijenili da je nužan preduvjet za kvalitetan nadzor prilaza Zavodu, a u konačnici će svakako olakšati vanjsko osiguranje kompleksa, kako zbog pozicije Zavoda tako i zbog terena na kojem je izgrađen – naveli su iz zatvora.

 

Odgovorili su da osmatračnica nije izgrađena u sklopu projekta izgradnje Zavoda jer nije bila predviđena projektnom dokumentacijom, a da “razloge za isto ne znamo”, piše Faktor.

 

Izgradnja Zavoda je finansirana kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU-a iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

 

Kompleks zatvora prostire se na 24.000 metara kvadratnih, kapacitet je 350 ćelija.

 

Kament temeljac postavljen je daleke 2006. godine, a prvi ozbiljniji radovi počeli su tek sedam godina kasnije. Gradnja zatvora počela je još 2014. godine, a projekt su pratile brojne kontroverze i produženje rokova. Smjenjivali su se brojni problemi, cijena izgradnje je više puta povećana, da bi se 12 godina kasnije, kada je zatvor konačno i izgrađen, pojavio problem s tehničkim prijemom, koji je kasnije riješen.

 

Zatvor je otvoren u julu 2020. godine.

 

IZVOR: Buka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *