Mladi Bijeljine otvoreno o nasilju u adolescentskim vezama

“Nema ‘pozitivne ljubomore’ ni ‘opravdanog šamara’ – Ljubav ne smije i ne treba da boli!”

 

S temom “Nasilje u partnerskim adolescentskim vezama” i uz moto “Ljubav ne smije i ne treba da boli” ekipa RESPECT iz Ekonomske škole iz Bijeljine, prijavila se i prošla među pet najboljih na 5. UPSHIFT radionici za mlade uzrasta od 13 do 19 godina čije su ideje nagrađene grant sredstvima od po 3.000 KM. Katarina Stević, Jelena Petrić, Nikolina Lancuški, Dragan Vulin i Katarina Božić odlučili su da progovore o nečemu što je prisutno, a o čemu se u javnosti vrlo malo govori.

 

“Mladi stupaju u veze, a da još ni ne znaju šta je veza, kako to izgleda, nemaju dovoljno samopoštovanja, i onda kada se desi da u takvoj vezi budu žrtve nasilja, ostane im pogrešna predodžba o tome kako ljubav treba da izgleda”, kaže nam članica tima Katarina Stević, dodajući da su od profesorica i profesora škole dobili podršku za realizaciju ideje jer im je bilo drago da se mladi bave baš ovom temom.

 

“Živimo u vrijeme kada nas s medija ‘bombarduju’ sadržajima koji praktično propagiraju takvo ponašanje, od raznih reality programa, preko filmova, muzičkih spotova, u kojima se nasilje prikazuje skoro kao normalno, i smatrali smo da u takvom okruženju moramo nešto učiniti”, govore nam Katarina i ostali iz ekipe na početku razgovora.

 

Plan im je bio da o temi govore kroz predavanja za učenice i učenike od sedmog do devetog razreda osnovne, i svih razreda srednje škole, kao i kroz kratki igrani film “Kad ljubav boli” za koji su sami spremili scenarij.

 

Za što bolju realizaciju projekta pripremali su se i kroz prikupljanje svih relevantnih informacija, ali i istraživanje na terenu tokom kojeg su imali priliku razgovarati i sa žrtvama nasilja u adolescentskim vezama, te posjetiti Organizaciju žena “Lara” u čijem sastavu djeluje i sigurna kuća, gdje su imali priliku dobiti relevantne informacije.

 

“Kada smo krenuli u cijelu priču, znali smo da postoji problem, ali ni sami nismo znali koliki je njegov stvarni obim. Čuli smo priče osoba koje su kroz sve to prošle, koje zbog mladosti i neiskustva nisu bile u stanju prepoznati psihičko nasilje, a potom ni kako reagovati na fizičko”, kažu, podijelivši neka od iskustva sa kojima su se susreli tokom istraživanja i razgovora sa žrtvama:

 

“Pričale su nam kako su bile u strahu, kako su se osjećale izdano od osobe koju vole i radile sve da je ne izgube, te kako je na koncu sve eskaliralo prijetnjama za njihovu, ali i sigurnost njihove porodice što ih je najviše i držalo u takvim vezama. Sve je prekinuto tek kada bi o tome porazgovarale s bliskom osobom, te na koncu u samo jednom slučaju i prijavljivanjem svega policiji nakon čega su dobile podršku”.

 

“Problem je što se o svemu tome djeca i mladi nemaju gdje educirati, i mnogi u takvim situacijama ne znaju kako postupiti. Objasnili smo im da se uvijek mogu obratiti školskom psihologu ili pedagogu, da slučaj mogu prijaviti nadležnim organima poput policije, Centra za socijalni rad ili udruženjima koja se bave temom nasilja ili jednostavno da razgovaraju sa nekim kome vjeruju”, kažu.

 

Održali su dvije radionice za djecu iz osnovnih, i dvije za djecu iz srednjih škola kroz koje je prošlo oko 200 djece i mladih, a kratki snimak s predavanja postavili su na Youtube.. Kažu da su reakcije odlične, i sve ističu kao korisno, ali i zabavno iskustvo.

 

Jedan od ciljeva time RESPECT bio je i da Projekat nastav, pa su odlučili da svoja znanja i stečena iskustva iskoriste i za snimanje filma na ovu temu. Angažovali su videografa koji je uz njihov scenarij i upute snimio i montirao desetominutni film “Kad ljubav boli” u kojem glume njihovi prijatelji i prijateljice, a članica tima Jelena Petrić glumila je Emu, glavnu protagonisticu filma.

 

“Drago mi je da sam i na taj način mogla doprinijeti da se ova priča ispriča, i da ostane film koji može mladima pomoći da se ne nađu u situaciji u kojoj se našla naša glavna protagonistica, da i ako im se to desi znaju da nije njihova krivica i da se ne trebaju osjećati krivima niti će ih iko zbog toga osuđivati, da znaju prepoznati nasilje, kako na njega reagovati, i kako poslije svega nastaviti sa životom, da znaju kako stvari kao što su ‘normalna ljubomora’ i ‘opravdan šamar’ ne postoje, kaže Jelena.

 

Članice i član RESPECT tima kažu da im je projekat mnogo koristio na ličnom planu, i da su kroz rad na podizanju svijesti vršnjaka i javnosti o ovoj temi, unaprijedili svoja znanja i da sada mogu lakše prepoznati ovakve slučajeve, te na njih adekvatno reagovati.

 

“Dobili smo neočekivanu podršku medija, nadamo se da će bar neko od njih u budućnosti ozbiljnije pristupiti temi. U našoj školi djeluje savjet učenika kojem ostavljamo materijale i kojima stojimo na raspolaganju jer mi ćemo se sigurno ovom temom i dalje baviti kroz studiranje i rad, i nadamo se da će na koncu i obrazovni sistem i da će se u školama o ovoj temi adekvatno govoriti i da će zaslužiti dovoljno vremena na časovima odjeljenske zajednice i kroz druge aktivnosti”, zaključuju članovi tima.

 

UPSHIFT radionice realizira Organizacija “Genesis Project” iz Banjaluke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH i uz finansijsku podršku USAID-a, u okviru projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite u odgovoru na COVID’19 pandemiju u BiH“. UPSHIFT metodologija razvijena je u UNICEF-ovom Uredu za inovacije s ciljem da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za iste.

 

 

Na kraju radionice, timovi svoje ideje prezentuju pred stručnim žirijem, nakon čega žiri bira pet timova čija je rješenja prepoznao kao najinovativnija, najizvodljivija, najkorisnija i najodrživijua, te im se dodjeljuje po 3.000,00 KM kako bi ideju proveli u djelo.

 

IZVOR: Almir Panjeta za UNICEF

Foto: Unicef/Panjeta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *