21/02/2024

Ukoliko se značajni projekti kao što je Memorijalni kompleks u Istočnom Sarajevu počnu graditi mimoilaženjem Zakona o javnim nabavkama imaćemo potpuni haos

Porušene table, foto: SPIN Info

Za izgradnju Memorijalnog- kompleksa stradalim srpskim civilima Grad Istočno Sarajevo je iznos od 500.000 KM prebacio na račun Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo koja je proizvoljno za izvođača radova izabrala firmu blisku vlastima “UNIOTEC” doo. I sam gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je za SPIN Info da su zaobišli Zakon o javnim nabavkama jer su tenderske procedure spore i izgubili bi vrijeme. 

 

Piše: Sanja Vasković

 

“Ovdje se definitivno radi o izbjegavanju tendera po istom modelu po kojem je i izgradnja teniskih terena u Banjaluci rađena, tako što se novac prebacio u vidu granta Teniskom savezu RS” kaže za SPIN Info Srđan Traljić iz Transparency International.

 

Iz Transparency-ja su i tada upozoravali da ukoliko takav način realizacije projekata prođe nekažnjeno i postane praksa, onda nam Zakon o javnim nabavkama više neće ni trebati.

 

“Svaki organ moći će da pronađe neko udruženje, prebaci mu sredstva u vidu granta i realizuje bilo kakav projekat bez tendera, jer će udruženje birati izvođače radova. Kad se taj novac prebaci mi sa stanovišta zakona nemamo mogućnost da od udruženja tražimo bilo šta i saznamo kako je to sve rađeno, po kojim procedurama, po kojim cijenama, da li ćemo dobiti pravu vrijednost za novac i slično. Treba naglasiti da niko nije protiv bilo kojeg projekta, ali mi ukazujemo na mogućnost pojave korupcije i otvaranje prostora za zloupotrebe”, kaže Srđan Traljić iz TI BiH.

 

Srđan Traljić/TI BiH

Podsjeća da se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjivati i za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50%, što jasno piše u članu 7. Zakona. Oblast dodjele grantova udruženjima građana je vrlo slabo regulisana i sama po sebi otvara prostor za korupciju, tako da ćemo imati potpuni haos ako udruženja budu gradila i realizovala velike projekte umjesto da novac trošimo kako predviđa Zakon o javnim nabakama.

 

Opozicija na čelu sa SDS-om nijema na pogodovanje privatnoj firmi, potencijalni sukob interesa, mimoilaženje Zakona o javim nabavkama

 

O izgradnji memorijalnog kompleksa na ovaj način, ali i potencijalom sukobu interesa, s obzirom da smo ranije pisali da nadzor nad radovima izvodi brat predsjednika Boračke organizacije INS Dragiše Tuševljaka, za komentar smo pitali šefa Kluba odbornika u Skupštini Grada Istočno Sarajevo Gorana Šehovca (SDS). Iako je godinama na čelu boračke organizacije i bavi se pitanjima boraca iznenađeno je rekao da ne zna o čemu je riječ.

 

To je za mene novo da je dato, u svakom slučaju bitno je da su novci transparentni, da se čuvaju na računu, oni ne mogu nestati. U svakom slučaju nije nikakav problem jer ćemo mi iz boračke organizacije tražiti da vidimo finansijski izvještaj u šta je utrošeno. Mi ćemo iskontrolisati ako bude nekih nepravilnosti. Imaju službe koje se bave provjerom da li je neko ta sredstva ukrao i da li je neki zakon prekršio”, kaže Šehovac.

 

Goran Šehovac

 

Zakon o sukobu interesa omogućava svakom funkcioneru da osnuje udruženje i sam sebi da grant 

 

Iz Transparency International navode da i revizori konstantno ukazuju da kod dodjele novca udruženjima ne postoje procedure, ne raspisuju se javni pozivi, a i kad se raspišu ne postave se mjerljivi kriterijumi te se često novac dijeli organizacijama koje ga troše nenamjenski. 

 

Baš zbog toga TI BIH vodi jedan sudski spor sa Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite RS koje nam odbija dostaviti informacije o organizacijama kod kojih je utvrđeno nenamjensko trošenje sredstava, a dobijaju ih svake godine.  Ta oblast je prepoznata kroz strategije za borbu protiv korupcije, ali nije napravljen nikakav korak, čak se u Republici Srpskoj i pogoršao Zakon o sukobu interesa koji sada omogućava svakom funkcioneru da osnuje svoje udruženje i sam sebi dodijeli grant ako za rad u udruženju ne prima platu”, zaključuje Traljić.

 

Podsjećamo, nakon našeg teksta o izgradnji Memorijalnog kompleksa stradalim srpskim civilima gradonačelnik Istočnog Sarajevo Ljubiša Ćosić je organizovao konferenciju za medije na kojoj je pričao o značaju projekta bez demantovanja ijedne iznijete informacije. Pri tom je verbalno napao našu novinarku, nakon čega se, par dana kasnije izvinio.

 

Gradonačelnik Ljubiša Ćosić nakon našeg teksta o Memorijalnom kompleksu sazvao konferenciju za medije, ništa nije demantovao, nije odgovorio na pitanja

 

Dok Grad Istočno Sarajevo, Boračka organizacija INS i firma “UNIOTEC” dobro sarađuju, memorijalnog kompleksa stradalim srpskim civilima još uvijek nema

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *