Umbrella: Uvredljiv i klevetnički napad na kolegicu Milanku Kovačević

Trebinje– Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih nezavisnih medija, osuđuje sramotan i nedopustiv verbalni napad narodnog poslanika Nebojše Vukanovića na novinarku i urednicu Direkt portala Milanku Kovačević, te zahtijeva javno izvinjenje!

 

Izjave Nebojše Vukanovića da je kolegica Kovačević „gatačko oštro pero na dolare i baterije“, „Milanka Partizanka Puritanka“, „lažni mediokritet“, „čistunac i puritanac“, „umišljena veličina“ predstavljaju uvredljiv, klevetnički pritisak, ali i direktno ugrožavaju sigurnost i stavljaju metu na čelo jednoj od najuglednijih novinarki u Istočnoj Hercegovini!

Ovakve neprihvatljive izjave i kvalifikacije Nebojše Vukanovića su došle nakon održane javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Kirivčnog zakonika Republike Srpske koja je jučer održana u Trebinju. Kolegica Milanka Kovačević se obratila u ime dijela novinarske zajednice i istraživačkih medija/novinara okupljenih oko Udruženja „Umbrella“, te još jednom ponovila da je ovaj Nacrt zakona neprihvatljiv za novinarsku zajednicu, te da novinari napuštaju javnu raspravu jer smatraju da se radi o farsi, s obzirom da već postoje najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će zakon biti usvojen u prvobitnom obliku, bez obzira na komentare, prijedloge, amandmane i sugestije predate tokom četiri održane javne rasprave.

Podsjećamo javnost, ali i Nebojšu Vukanovića da su prisutni opozicioni političari zloupotrjebili momenat izlaska grupe novinara sa javne rasprave, te izašli sa njima i odmah stali pred televizijske kamere da daju izjave, a da prije toga nisu ni jedan jedini argument protiv kriminalizacije javne riječi uputili prema Ministarstvu pravde na održanoj javnoj raspravi.

Etično i profesionalno je da novinari/mediji okupljeni oko Udruženja „Umbrella“ nisu željeli da daju izjave i da stanu pored političara, koji trebaju tokom skupštinskih rasprava da iskoriste sve dostupne mehanizme i podnesu amandmane na Nacrt zakona, a ne da na ovakav način politizuju javne rasprave kako bi dobili jeftine političke poene.

Posebno je porazno što ovakve izjave prema kolegici Kovačević dolaze od bivšeg kolege novinara, danas narodnog poslanika Vukanovića, koji se bori protiv „progona istine“, dok istovremeno koristi iste narative kao i oni protiv kojih se bori, klevetničke izjave i kvalifikacije, te svoju poziciju kako bi ućutkao slobodne glasove i nezavisne novinare.

Udruženje Umbrella, sa svojim članicama, će kolegici Milanki Kovačević pružiti svu pravnu i moralnu podršku, te pozivamo i ostale kolege/ice da pruže solidarnu podršku unutar novinarske/medijske zajednice, jer je to imperativ kojine smijemo zaboraviti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *