UNOSNO POSLOVANJE FIRME DWELT : Zet Ranka Škrbića svakoga dana dobije 22.755 KM iz budžeta

Od početka ove godine firma „Dwelt“ Stefana Krnete, zeta dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci i istaknutog člana SNSD-a Ranka Škrbića, sa javnim sektorom sklopila je pet ugovora vrijednih ukupno 6.007.405 KM sa uračunatim porezom. Ako ovu cifru podijelimo na 264 protekla dana (zaključno sa 21. septembrom), dođemo do one dnevne. Svakog dana Krneti je iz budžeta namijenjeno tačno 22.755 KM.

Piše: Žana Karić Gauk/Žurnal

 

Izuzetno rijetki stanovnici Bosne i Hercegovine mogu da kažu da svakog dana računaju na više od 20.000 KM u kasi. Jedan od tih sretnika je Stefan Krneta, zet aktuelnog dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci i istaknutog člana vladajućeg SNSD-a Ranka Škrbića. Od početka ove godine njegova firma „Dwelt“ sa javnim sektorom sklopila je pet ugovora vrijednih ukupno 6.007.405 KM sa uračunatim porezom.

Ako ovu cifru podijelimo na 264 protekla dana (zaključno sa 21. septembrom), dođemo do one dnevne od tačno 22.755 KM.

Novi poslovi stigli su nakon „strujnog udara“ iz Elektroprivrede Republike Srpske, kojeg su građani upamtili 2021. godine. Tada je, pisao je Žurnal, Milorad Dodik, aktuelno predsjednik RS, prijetio ratom, a na drugoj strani bilo je evidentno otimanje javnog novca. Kanal kroz koji je, po ugovoru, prošlo čak 22.000.705,4 KM vodio je do „Prointera“, s kojim „sarađuje“ Igor, Dodikov sin, a drugi kanal za odliv 9.827.860 KM bio je Krnetin „Dwelt“. Ukupno 31.828.565 KM.

 

Škrbićev zet je od direktora ERS-a i generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića dobio zadatak da „održava softversku platformu za snabdijevanje“. Krneta je, inače, i partner „Prointera“ za poslove u energetskom sektoru.

Gradonačelnik Gradiške, SNSD-ov Zoran Adžić, na osnovu samo jedne pristigle i, očekivano, prihvatljive ponude sa „Dweltom“ je 24. aprila potpisao ugovor za iznajmljivanje i održavanje aplikativnog softvera za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga. Sve je koštalo 684.408 KM.

Mjesec kasnije, 25. maja, Adžiću se pridružio i bivši opozicionar sada na čelu „Elektrokrajine“ Dragan Čavić. Za izradu elektronskog dispečerskog dnevnika angažovao je Škrbićevog zeta i firmu „IMP Automatika“ iz Beograda. Zanimljivo, ovaj konzorcijum jedini se ponudio, a na ugovoru je bila cifra 409.383 KM.

I za „softver za proširenje postojećeg Platform X AMM sistema“ „Dwelt“ je imao spremnu ponudu. Svakako, jedini. Tender je raspisala „Elektro-Bijeljina“, a sve je okonačno 7. juna potpisima na dokument vrijedan 2.047.383 KM.

 

Na prvo davanje iz budžeta „Elektrokrajine“ ubrzo je došlo i drugo. Za nabavku hardevera i softvera Čavić i Krneta 17. avgusta potpisali su ugovor vrijedan 1.754.848 KM.

Posljednja u dosadašnjem ovogodišnjem nizu je Elektroprivreda RS s Petrovićem na čelu. Za „nadogradnju softverske platforme za podršku snabdijevanja električnom energijom – implementacija arhivske baze podataka“ sekretar vladajuće stranke na mjestu direktora javnog preduzeća „Dweltu“ je posljednjeg dana avgusta dao ugovor vrijedan 1.111.383 KM. Ponuda je bila samo jedna.

POSLOVANJE ZETOVE PLATFORME ZA TRANSFORMACIJE

„Platforma koja vam pomaže da se transformišete iz pružatelja usluga u dobavljača energije“, opis je djelatnosti „Dwelta“.

Transformacije, iza kojih je uvijek stajala porodična veza za važnim funkcionerom SNSD-a, bile su samo plus za firmu koja je od 2019. do 2021. godine sa javnim sektorom u RS sklopila 11 ugovora, što je građane koštalo 28.441.383 KM.

Krneta je 15. avgusta te 2019. godine potpisao sporazum sa firmom „Prointer“. Na potpisivanju dokumenta o „saradnji na projektima digitalne transformacije energetskog sektora“ pojavio se on i tadašnji direktor „Prointera“, a trenutno na viši menadžerski nivo „Infinity Group“ promaknuti Bojan Vujić.

Do tog momenta sa javnim sektorom „Dwelt“ je upisao tek jedan posao i to sa Adžićem. Bio je u konzorcijumu sa – „Prointerom“.

Ni dva i po mjeseca od uspješnog poslovnog sastanka sa Vujićem nije prošao, a Krnetina vizija transformacije doživjela je prvi tenderski uspjeh. Elektroprivreda RS direktno je, 4. novembra te godine, s menadžerom Krnetom ispregovarala posao vrijedan 232.816 KM.

Direktor ERS-a Petrović je „hitnost“ izrade softvera za obračun utroška struje kupcima pokušao da objasni, iako to Zakon o javnim nabavkama BiH u ovoj formi ne prepoznaje. Zaposlenima u pravosuđu, međutim, tu ništa nije zasmetalo.

„Hitnost i izuzetna važnost nabavke softvera za usluge obračuna električne energije krajnjim kupcima, za potrebe snabdijevanja električnom energijom krajnjim kupcima, razlog je da se predmetna nabavka sprovede putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, jer se ne mogu ispoštovati utvrđeni minimalni rokovi otvorenim postupkom prema Zakonu o javnim nabavkama.“

Posljednjeg dana 2019. godine Petrović se sreo sa Škrbićevim zetom i potpisao da će „Dwelt“ biti zadužen za izradu softvera za podršku snabdijevanju strujom za 500.000 potrošača. Posao od 14.503.320 KM bio je, odlučio je Petrović, izuzetno hitan.

„Ugovorni organ može ugovor o nabavci dodjeljivati putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja onabavci, u slučaju: ‘…c) kada se zbog suštinskih, dokazivih tehničkih ili umjetničkih razloga, ili zbog razloga koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava, ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču…’“

Suštinske, dokazive tehničke i umjetničke razloge, pošto zaštite ekskluzivnih prava nije bilo, nije objasnio građanima čiji je novac razdijelio.

U novoj 2020. stigli su i novi poslovi. Srđan Rajčević, tada na mjestu ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Krnetu je 18. februara odabrao kao najpouzdanijeg za novi milionski odliv iz budžeta. Ponuda jedna.

Prethodno je ministar osmislio naziv tendera da bi zvučao – skupo. „Smart city platforma za sistem ujedinjene naplate“ – 1.499.940 KM. U konzorcijumu sa „Dweltom“ pojavio se i „Sirius 2010“, firma koja se takođe povezuje sa porodicom Milorada Dodika.

Podršku je pružio i Dragan Čavić iz Elektrokrajine. „Tehnička podrška i održavanje AMM sistema“ osam dana kasnije po ugovoru je koštala 582.646 KM. Konzorcijum isti, a od dvije pristigle ponude, samo „Sirius“ i „Dwelt“ imali su onu koja valja.

Gradonačelnik Gradiške Adžić je već bio spreman za pregovaranje bez obavještenja javnosti i spremio je 684.408 KM.

Pridružio mu se i Aco Stanišić, direktor Elektrodistribudije Pale i funkcioner koalicionog DEMOS-a sa mjestom i u Narodnoj skupštini RS. Mobilnu softversku aplikaciju za ručna čitanja brojila kupio je od zeta Krnete – 5.850 KM. Takođe, za „softversku platformu za podršku poslovnim procesima operatera“ ugovor je bio spreman 21. maja – 904.994 KM! Zanimljivo, 9. jula izmijenjeno je obavještenje o dodjeli ugovora pa ga nije dobio samo „Dwelt“ već i dopisani „Sirius 2010“.

Svakako, tu nije bio kraj, jer je „Dwelt“ nudio i konsultanstske usluge koje je prihvatila „Elektro-Bijeljina“ – 6.817 KM. Potom je Luka Petrović 30. septembra spremio novih i već spomenutih 9.827.860 KM.

Krneta poslovanje širi na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Mediji su 26. oktobra 2022. godine objavili:

„’Dwelt’, domaća IT startup kompanija sa sjedištem u Banjaluci, zvanično je otvorila svoj drugi razvojni centar u Importanne centru u Sarajevu. Brz rast kompanije paralelno povećava potrebu za zapošljavanjem novih kvalitetnih IT stručnjaka“.

Tu godinu Krneta je završio sa prihodom od 7.628.621 KM i dobiti od 4.691.560 KM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *