Upoznajte Karate klub “Ljubišnja” u kojem treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju

Karate klub “Ljubišnja” iz Foče osim po dobrim rezultatima i medaljama koje osvajaju širom zemlje i regiona, prepoznatljivi su i po posebnoj sekciji koja djeluje u okviru kluba. Naime, riječ je o sekciji u kojoj karate treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju.

Oko 25 članova ove sekcije redovno trenira dva puta sedmično i ostvaruje zapažene rezultate. Dugogodišnji trener ovog kluba Ljubomir Todović ističe da je ponosan na ove sportiste i da je zadovoljstvo raditi sa njima.

Na ideju da počnemo raditi sa ovim osobama smo došli vođeni primjerom našeg člana Gorana Kovačevića, koji takođe spada u ovu grupu. Kovačević je u klubu preko petnaest godina i pravi je šampion, u bogatoj kolekciji ima čak petnaest zlatnih medalja i to je dovoljan dokaz o kakvom se takmičaru radi. Predočili smo roditeljima djece sa posebnim potrebama sistem rada i treninga i odziv je bio više nego što smo očekivali, ” kaže Todović.

Na republičkom nivou još uvijek nije registrovan savez za ovu kategoriju takmičara, pa se njihova sportska nadmetanja organizuju dogovorom trenera. Ovo je još jedan od dokaza zapostavljenosti ove osjetljive društvene kategorije koja svojim radom i trudom prkosi nametnutim društvenim predrasudama.

Zanimljivo je i da Karate klub “Ljubišna” pored rada sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ima i sekciju za rad sa ratnim i drugim invalidima. Ova sekcija nije takmičarskoga karaktera, a njeni članovi raspoređeni su u nekoliko grupa shodno njihovim zdravstvenim mogućnostima.

Međunarodni dan osoba sa poteškoćama u razvoju obilježava se 03. decembra, a članovi ovog jedinstvenog i po mnogo čemu posebnog sportskog kolektiva, pripremaju i odgovarajući program kojim će se predstaviti publici u pozorištu u Foči.

Autor: Sanja Vasković


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *