UPRKOS PRAZNOJ KASI: Vlada RS za nove limuzine plaća gotovo 300.000 KM firmi Stevandićevog savjetnika

Podsjećamo da je ranije upravo Narodna skupština RS kupila od Vidovićeve firme limuzine u približno jednakom iznosu (292.383 KM). Tada je u tenderskoj dokumentaciji nezakonito “nacrtana” limuzina škoda octavia, odnosno tenderski uslovi su bili takvi da ih može zadovoljiti samo jedno vozilo na tržištu – škoda octavia, čiji je ovlašteni prodavac i serviser upravo Vidovićeva firma Autokomerc V.S.

 

Piše: Maja Bjelajac/Valter

 

Iako je u ogromnim fiskalnim problemima a budžetska kasa prazna, zbog čega kasni s isplatama plata i doprinosa, Vlada Republike Srpske odlučila je da izdvoji skoro 300.000 KM za obnavljane voznog parka.

Na raspisani tender za nabavku putničkih motornih vozila prijavila se samo jedna firma, Autokomerc V.S. d.o.o. koja je, očekivano, 14. juna ove godine dobila posao potpisivanjem sporazuma.

Osnivač ove firme je Siniša Vidović, kadar Ujedinjene srpske, pa nije teško zaključiti zašto se na javni poziv prijavila samo ta kompanija.

Vidović je ujedno savjetnik predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Nenada Stevandića. U svijetu biznisa poznat je kao vlasnik kompanija koje su godinama nabavljale i servisirale automobile za institucije RS.

Podsjećamo da je ranije upravo Narodna skupština RS kupila od Vidovićeve firme limuzine u približno jednakom iznosu (292.383 KM).

Kako su ranije objavili portal Žurnal i pratimotendere.ba, tada je u tenderskoj dokumentaciji nezakonito “nacrtana” limuzina škoda octavia, odnosno tenderski uslovi su bili takvi da ih može zadovoljiti samo jedno vozilo na tržištu – škoda octavia, čiji je ovlašteni prodavac i serviser upravo Vidovićeva firma Autokomerc V.S.

Foto: Siniša Vidović (banjaluka.net)

Autokomerc V.S. d.o.o. posljednjih godina bilježi zavidan promet: njeni ukupni prihodi u 2021. iznosili su 8,8 miliona KM, a u prošloj godini su skočili čak na 10,8 miliona maraka. Pretragom na portalu javnih nabavki je vidljivo da Autokomerc V.S. d.o.o. dobija brojne poslove od institucija u tom entitetu.

Simptomatično je i to da se na portalu javnih nabavki ne može pronaći podatak – a takvi podaci su uobičajeno vidljivi i nisu skriveni – koliko limuzina će Vlada RS kupiti za gotovo 300.000 KM, no po svemu sudeći to su upravo škode octavije.

Stranka čiji je Vidović istaknut član, Ujedinjena Srpska, u javnosti je prepoznata kao partija za čije se kadrove vežu neke od najvećih afera u BiH („korona ugovori“), kao i pogodovanje u javnim nabavkama koalicionim partnerima – a o čemu su mediji već pisali.

Najnovija nabavka limuzina za vozni park Vlade RS ionako krcat limuzinama u trenutku kada je budžetska kasa prazna najblaže rečeno je sulud potez, osim što je uobičajeno bahat, nemoralan i van svakog zdravog razuma.

Da je car finansijski doslovno go bilo je jasno kada je entitetska vlada, krajem prošlog mjeseca, isplatila na ime zaduženja na Bečkoj berzi dug u iznosu 336 miliona KM.

U tom periodu dijelu budžetskih korisnika nisu bile isplaćene majske plate. Podsjećamo da su primanja kasnila radnicima u prosvjeti, Fondu PIO, čak i u samoj Vladi, a porezi i doprinosi nisu bili uplaćeni.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *