Urbanistički haos na Jahorini- područje opštine Trnovo

Iako su do prije par godina rukovodioci opšine Trnovo  zemlju na Jahorini nudili za sitne pare da bi se u budžetu obezbijedila sredstva za osnovno funkcionisanje ove lokalne zajednice, ekspanzija izgradnje donijela je više para u budžetu, ali i brojne neregularnosti kada je riječ o izgradnji objekata.

 

Od 44 tačke koje su se našle na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja opštine Trnovo čak 34 bile su vezane za Jahorinu.   Vlasnici građevinskih parcela samoinicijativno podnosili su zahtjeve za izmijena dijela revizije regulacionog plana na Jahorini. 

Od 19 inicijative za izmijenu dijela  regulacionog plana njih osam su usvojene. Koji su paramerti odlučivali čija će inicijativa biti usvojena, a čija ne, ostaje poznato samo skupštinskoj većini opštine Trnovo.

 

“Ovakvim načinom izmjene plana zadovoljavaju se interesi samo pojedinih investitora i uskraćuje se pravo ostalim vlasnicima objekata ostvarivanje svojih prava, naročito što Skupština opštine pri prihvatanju inicijativa ima selektivni pristup, te nije jasno na osnovu kojih parametara usvajaju, odnosno ne usvajaju pojedinačne inicijative”, kaže naš sagovornik dobro upućen u dešavanja u opštini Trnovo.

 

Napominje da se usvajanje inicijativa vrši uz grubo kršenje odredbi Zakona o uređenju prostora i ostalih propisa iz te oblasti, naročito što je Reviziji regulacionog plana”Sportsko-rekreaciono područje Jahorine na području opštine Trnovo” istekao planski period 2021. godine.

 

Jedan od vlasnika objekata čija je inicijativa u Skupštini opštine Trnovo usvojena je Predrag Nešić, odbornik u SO Istočno Novo Sarajevo, direktor kompanije “N Trade” i brat lidera DNS-a Nenada Nešića. Predrag je usvojenim izmjenama regulacionog plana parcelu od 44 m2 proširio čak osam puta više, pa je površina novoformirane parcele 384.40  m2. Ovim izmjenama Nešić će dobiti 33 nova apartmana na Jahorini. 

Analiza rješenja za izmjenu dijela regulacionog plana

katastarski plan 

 

Iako je površina novoformirane parcele znatno veća od postojeće, u objašnjenju projektantske kompanije koja je radila inicijativu izmjene regulacionog plana stoji da se “ovakvom prostornom organizacijom ne ugrožavaju rješenja data matičnim Regulacionim planom i ne narušava saobraćajna koncepcija na ovom prostoru.”

 

Nešićeva inicijativa, usvojena od strane većine skupštine opštine Trnovo koju čine DNS, čiji je kadar i Nešić, SDS, DF i SP  prošla je i pregled komisije za propise iako je u osnovi imala proceduralnu grešku.  Zahtjev za izmjenu regulacionog plana nije zatražio vlasnik parcele Predrag Nešić već kompanija “N Trade” doo čiji je direktor pomenuti vlasnik parcele. Postavlja se pitanje kako pravno lice u ime fizičkog može podnijeti ovakav zahtjev. Usvojen je i bez ličnih podataka vlasnika.

 

 

“Odluke smo donijeli vodeći računa da ne opteretimo našu urbanističku službu, a one inicijative koje nismo prihvatili biće razmatrane i u narednom ciklusu donošenja kompletnog plana za Jahorinu, jer je turizam osnova za punjenje opštinskog budžeta”, rekao je Srni predsjednik Skupštine opštine Trnovo Siniša Golijanin.

 

Predsjednik skupštine Siniša Golijanin i Janjetović na Jahorini

 

“Tarifa se više i ne krije, 20 00 evra za kafu je ulaznica da li će lokalna skupština usvojiti vašu inicijativu izmjene regulacionog plana ili ne”, tvrdi naš sagovoriik i dodaje da postoje mnoge inicijative iza kojih se kriju moćniji ljudi, kao što je ona upućena od strane gospodina Zorana Golijanina, a iza koje, siguran je naš sagovornik, stoje upravo predsjednik Skupštine opštine Siniša Golijanin i lokalni odbornik SP-a (koji je u Trnovu opozicija) Miroslav Bjelica.

 

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović (SNSD) kaže da tek nakon javne rasprave i javnog uvida slijedi konačni postupak koji će trajati oko pola godine.

 

“Mi idemo u izradu novog, odnosno reviziju Regulacinog plana i do tada neće biti donesena nijedna odluka koja nije u skladu sa važećim propisima”, rekao je načelnik medijima.

 

Odbornik opozicije Dragan Šipovac (DEMOS) smatra da će neko pokušati da ozvaniči neke nezakonite radnje u Skupštini, o čemu namjerava da obavijesti nadležne institucije.

Skupštinska većina nanosi milionsku štetu opštini“, trvdi Šipovac.

 

Borba oko građevinskih parcela na Jahorini ne prestaje. Postavlja se pitanje koristi koju sami građani ove izrazito nerazvijene opštine u Republici Srpskoj imaju od ovakvog rukovođenja opštinom i odlukama lokalne skupštine, i kako će se puniti budžet kada se proda sva zemlja na Jahorini.

1 thought on “Urbanistički haos na Jahorini- područje opštine Trnovo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *