Сре. сеп 27th, 2023

Ustani Gavrilo, nismo te dostojni!

U sklopu manifestacije “Principovi dani” u organizaciji Opštine Istočno Novo Sarajevo danas, 28. juna na godišnjicu atentata, odata je pošta i položeno cvijeće kod spomenika Gavrilu Principu u ovoj opštini.

Cvijeće su položili predstavnici Opštine Istočno Novo Sarajevo, koji su nešto ranije posjetili grob Gavrila Principa i mladobosanaca na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu. Pored zvaničnika iz Opštine, cvijeće na spomenik Gavrilu Principu položili su i predstavnici Boračke organizacije Opštine Istočno Novo Sarajevo. Osim par sugrađana, i novinara niko se više nije pojavio danas u Principovom parku, pa ni predstavnici Grada Istočno Sarajevo.

Pitali smo predsjednika opštinske Boračke organizacije Dragišu Tuševljaka gdje su borci, zašto se nisu pojavili i da li su ih pozvali da zajedno obilježe ovaj kako navode “jedan od bitnijih datuma u istoriji srpskog naroda”?

Svi su pozvani putem društvenih mreža, veoma je teško okupiti na bilo kojem obilježavanju veći broj boraca, pogotovo ako uzmemo u obzir da je danas temperatura preko 35 stepeni, dan je paklen”, rekao je predsjednik BO INS, a na naše pitanje da li su zaista ljetne temperature razlog neprisustvu boraca odgovara:” Ima i malo nezadovoljstva boraca njihovim ukupnim položajem u cjelokupnom društvu tako da je u zadnje vrijeme prisutno kod te populacije da se ne odazivaju na ove značajne datum”.

O Gavrilu Principu, njegovom herojskom činu, slobodarskoj ideji, ali i odnosu svih nas prema ovoj značajnoj istorijskoj ličnosti razgovarali smo sa par prisutnih građana danas u parku, većinom izbjeglih iz Sarajeva.

Za njih Principov podvig je herojski, kažu, on je volio svoj narod.

Valjda je to na savjesti svih nas da treba da dolazimo, mada nema plakata na vidnim mjestima da saznamo. Inače, divan je ovaj park koji je posvećen njemu“, rekla nam je jedna starija gospođa koja naglašava da svake godine dolazi da oda počast Gavrilu baš u ovom parku.

Nažalost, malo se priča o tome“, još jedan je od odgovora koji smo dobili.

Postavlja se pitanje da li smo dostojni nasljednica Gavrila Principa, imamo li principe? Da li je dovoljno samo dičiti se Gavrilom ili ipak barem zrno njegove nesebične ljubavi i odanosti prema narodu na djelu pokazati, od zvaničnika do nas, običnih građana. Ustani Gavrilo.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *