Vandalizam- malo zlo u poređenju sa svim zlima koje ćutke trpimo

Omiljeno mjesto za odmor i rekreaciju mještana naselja Vojkovići u Istočnom Sarajevu jeste djelić obale rijeke Željeznice pored željeznog mosta, tradiconalno kupalište svih generacija koje su odrasle u ovom naselju podno Igmana, poznato i po atraktivnim skokovima sa ovog tzv. Golubovića mosta. Ovaj dragocjeni kutak 2015. upotpunjen je novim sadržajima za odmor i rekreaciju zahvaljujući projektu koji je realizovalo Udruženje građana “Probudi se” iz Vojkovića, uz podršku Češke ambasade.

Odmaralište uz Željeznicu- 2015. godina

Od šikare je napravljeno ugodno mjesto za rekreaciju i odmor gdje su smješeni teretana na otvorenom, teren za odbojku na pijesku i mnoge druge sprave za igru za djecu i omladinu, ali i klupe za odmor starijih sugrađana. Nažalost, ovaj prostor godinama je na meti pojedinaca koji svjesno uništavaju zajedničko dobro. Nadležni ne reaguju, a novi slučaj vandalizma u Vojkovićima desio se prije dva dana kada je polomljena i posljednja klupa od njih 14 koliko ih je na ovom mjestu postavljeno.

Za šest godina neke klupe su ukradene, druge bezbroj puta bačene u Željeznicu, vađene i popravljane, a ostale su polomljene.  Nekome, čak, svakog ljeta pada na pamet da klupe stavi u rijeku i da ih koristi kao oslonac za dasku za skakanje u rijeku – nevjerovatno, ali istinito. Kakav ‘genijalan’ mozak to može da radi?!  Takođe, 2015. godine je postavljeno 14 saksija od izdubljnog drveta. Već prve godine ih je pola bačeno u Željeznicu. Naredne godine je i druga polovina uništena.  Godine 2018. su posađene tuje, ali se preko njih prelazilo kolima i više ni jedne nema. Iako postoje kante za smeće, uvijek je mnogo razbacanog smeća“, kaže za Spin Info predsjednica Udruženja građana “Probudi se” iz Vojkovića Roksanda Mičić i dodaje da će, uprkos svemu, udruženje nastaviti da održava ovaj prostor.

Pozivaju sve savjesne građane da im pridruže u borbi protiv uništavanja zajedničkog dobra.

Kada naveče šetaju, neka odu do ovog prostora i provjere ko i šta tamo radi. Neka slikaju ili zapišu registarski broj. Do sada se pokazalo da nikoga nije briga. Sve neko drugi teba da rješava. Očito da svi zajedno nemamo svijest da je to naš zajednički prostor u kome svi imamo pravo da uživamo. Očito da se bojimo suprotstaviti vandalizmu- tom malom zlu u poređenju sa svim zlima koje ćutke trpimo”, dodaje Mičić. 

U proteklom periodu entuzijasti i volonteri radili su na dograđivanju sadržaja i održavanju prostora, KUD” Bratstvo” i Omladinski savjet opštine Istočna Ilidža. Osim toga,  dva puta godišnje organizuje se čišćenje ovog prostora i cijele mjesne zajednice kojem se svaki put pridruži i veliki broj učenika Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Vojkovića. Ali, vandalizam još ne prestaje.

Postavlja se pitanje na koji način riješiti ovaj problem kada već nadležni ne reaguju? Zašto komunalna inspekcija ne obiđe prostor barem nekoliko puta u toku radnog vremena? Da li treba organizovati dežuranje na pomenutoj lokaciji 24 časa? Da li je rješenje postaviti nadzorne kamere ?

Prije svega, izgleda da bi trebali postaviti pitanje nedovoljno razvijene ekološke svijesti, ali i ljudskosti svih onih koji su u stanju da uništavaju lijepe i korisne stvari. Zašto vandalizam na javnom prostoru? Da li se tako vandali ponašaju sa svojom imovinom?

Ogorčeni građani Vojkovića apeluju: Neki divljački ruše sistem, ubijaju ljudskost, razumno ponašanje. Pomagajte! Dajte objašnjenje! Vratite nadu! Vratite povjerenje u čovjeka! Molim vas!

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *