Нед. дец 3rd, 2023

Zašto su otkazane sjednice Skupštine grada i opštine Istočna Ilidža?

Situacija sa virusom korona sigurno je poremetila sve aktivnosti i normalno funkcionisanje društva. Dok građani svakodnevno iščekuju nove mjere kriznog štaba, nekada nejasne i nelogične, čini se da je upravo zbog toga svaka lokalna zajednica sebi dala za pravo da ih tumači kako misli da treba. 

I dok se u drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj redovo održavaju sjednice, u Istočnom Sarajevu to nije slučaj. Sjednica Skupštine grada Istočno Sarajevo, koja je trebalo da bude održana u utorak, 23. marta u 10 časova, odgođena je za sedam dana zbog uvođenja novih epidemioloških mjera u Republici Srpskoj i ograničavanja javnih okupljanja kojim nije dozvoljeno okupljanje u grupama većim od 30 lica. Skupštinu čini 31 odbornik! Nova sjednica koju zakazuje predsjednik skupštine, odnosno gospodin Miroslav Lučić (SDS) još uvijek nije zakazana.

Nije samo odgođena Skupština grada već i treća redovna sjednica skupština opštine Istočna Ilidža koju zakazuje gospodin Rade Ćosović (PDP), a koja je trebala da bude održana 2. aprila. Iako broji svega 23 odbornika, postavlja se pitanje zašto je ova skupština odgođena iako je najavljeno održavanje u sali Skupštine grada koja je dovoljno velika da se obezbijedi distanca među odboricima, ali i prisustvo načelnika, zamjenika, načelnika odjeljenja. Skupština je odgođena za 12. april.

Ako se sjednice održavaju u Banjoj Luci ili Bijeljini koje broje više ili isti broj odbornika u skupštinskim klupama zašto je održavanje sjednice u Istočnom Sarajevu sporno? Ako su nedavno održani protesti ugostitelja na kojima je bilo više od 30 građana u Banjoj Luci, ali i u Istočnom Sarajevu, zašto se odgađa Skupština grada? Ni Narodna skupština Republike Srpske koja broji 83 poslanika nije prestajala sa radom. Šta je problem u radu zakonodavnih tijela u Istočnom Sarajevu ako su svakodnevno ulice i parkovi puni ? Ako uzmemo u obzir i to da je novi gradonačelnik preuzeo dužnost tek 4. februara i da još uvijek nije formiran novi saziv skupštine grada, čini se da ozbiljno kasnimo za razvojnim i drugim projektima od kojih indirektno zavisi život građana Istočnog Sarajeva.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *