Vlada „izvisila“ za hotel, firma iz Srbije protjerana sa Jahorine

Ugostiteljski servis Republike Srpske raskinuo je ugovor sa firmom „Bauwesen“ iz Lazarevca koja je na Jahorini radila nadogradnju i adaptaciju hotela „Partizan“, saznaje portal CAPITAL.

Preduzeće iz Srbije nije na vrijeme završilo objekat za koji mu je trebalo biti plaćeno šest miliona maraka, pa je Vlada, odnosno Ugostiteljski servis koji je raspisao tender, bio prinuđen na ovaj potez.

U odluci kojom se raskida ugovor se navodi da je članom 15. utvrđeno da će ugovor biti raskinut ako se zaostaje u obavljanju ugovorenih radova toliko da to može dovesti u pitanje cijeli projekat.

Odredbom člana 5. ugovora utvrđen je rok za izvođenje radova od 12 mjeseci od dana uvođenja u posao.  Kako je u ovom slučaju rok za izvođenje radova bitan element ugovora koji je kao takav vrednovan prilikom ocjene ponuda u postupku javne nabavke, njegovim neispunjenjem stekli su se uslovi za raskid ugovora“, navodi se u rješenju Ugostiteljskog servisa.

Inače, ugovor sa „Bauwesenom“ je počeo teći 4. novembra 2021. godine, a rok za izvršenje je bio 4. novembar 2022. godine.

Obaveza im je bila da po sistemu „ključ u ruke“ projektuju, rekonstruišu i adaptiraju postojeći objekat, kao i da naprave pristupnu saobraćajnicu, parking, welnes centar.

Objekat je trebao imati bazen, SPA centar, 19 apartmana i 20 soba.

Kakva je sudbina ovog objekta i da li će se tražiti novi izvođač radova ostalo je nejasno. Direktor Ugostiteljskog servisa nije odgovarao na pozive CAPITAL-a.

Inače, kako smo i ranije pisali firma „Bauwesen“ je poznata po tome što ne poštuje ugovorene obaveze i kasni sa projektima na kojima je angažovana.

FOTO: Klix

Iako je ovo preduzeće imalo loše finansijske rezultate i dugove prema državi, po osnovu kojih su bili na listi 100 najvećih dužnika, od vladajuće strukture u Srbiji dobijali su brojne poslove od javnih preduzeća.

Rukovodeći ljudi ovog preduzeća su hapšeni, a zbog poslovnih malverzacija predmet su brojnih istraga.

Jedan od njih je osumnjičen da je bio dio grupe koja je zloupotrijebila položaj i oštetila Elektroprivredu Srbije za 7,5 miliona dolara tako što je sačinila i ovjerila falsifikovanu dokumentaciju te naplatila radove koji nisu izvršeni prilikom izgradnje industrijskog kolosijeka.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *