Voda u Palama mjesecima zamućena- od Vodovoda 70.000 maraka firmi “Stanišić” doo

“Obavještavamo potrošače na području opštine Pale da su obilne padavine uzrokovale zamućenje vode pa se stoga preporučuje alternativno snabdijevanje istom.  Kada mutnoća vode bude u zakonski propisanim granicama, potrošači će biti blagovremeno obavješteni”, obavještenje je koje građani Pala barem dva ili tri puta mjesečno mogu pročitati na stranici ovog komunalnog preduzeća.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Stanovnici Pala već mjesecima,  pored toga što plaćaju račune vodovodnom preduzeću, moraju kupovati vodu za piće. Obavještenje o “mutnoći vode” objavljeno je i juče,  iz Vodovoda ne rješavaju problem. Umjesto toga, gosti su sportskih susreta radnika vodovodnih preduzeća u Srpskoj, koji se održavaju u Trebinju.

 

Kada je voda ispravna?

 

Iako u redovnom, identičnom i kopiranom obavještenju građanima stoji da će biti blagovremeno biti obavješteni kada voda bude u zakonski propisanim granicama, obavještenja nema.

 

Kad već nikada ne obavještavate kada se voda može ponovo piti nakon zamućenja, onda i nemojte najavljivati da ćete to uraditi”, jedan je od komentara na stranici Vodovoda.

 

“Voda je skoro svakodnevno mutna, a i sve manje je ima za kupiti u prodavnicama”, kaže nam jedan od stanovnika Pala.

 

Obećanje paljanskog rukovodstva da voda neće poskupjeti trajalo je svega četiri mjeseca

 

Klub odbornika SNSD neće dozvoliti predložena poskupljenja. Našom inicijativom ove tačke su povučene sa dnevnog reda, a od preduzeća tražimo da odbornicima dostave detaljne analize njihovih prihoda, rashoda i opravdanih poskupljenja u vidu energenata, neophodnih materijala za rad i sličnog te pokušaja pronalaska dodatnih prihoda preduzeća, a koji ne bi išli na uštrb građana“, poručeno je iz kluba odbornika SNSD na sjednici Skupštine opštine održanoj u decembru prošle godine.

 

Samo četiri mjeseca trajalo je obećanje paljanske vlasti. 

 

Iako su naveli da “ SNSD razumije vrijeme u kojem se nalazimo” te da “ treba razumjeti građane koji su suočeni sa poskupljenjima” uz napomenu komunalnim preduzećima da pospješe poslovanje, voda je krajem aprila ipak poskupjela, i to za 15 odsto. Iako su računi za vodu veći, problemi su i dalje isti.

 

Voda je poskupjela, a poskupjeli su i radovi firme “Stanišić” doo

 

O vezama koalicionih i stranačkih partnera u Palama, načelnika Boška Jugovića, direktora Elektrodistribucije Pale i narodnog poslanika Ace Stanišića i direktora Vodovoda Dejana Kojića od ranije su pisali mediji. 

 

SPIN Info se bavio pitanjem izgradnje vodovodnog sistema u naselju Brezovice koji mještani čekaju duže od 20 godina. Iako je zvanično obećano da će radovi biti gotovi još prošle godine, vodovod Brezovice iziskuje samo nove troškove, a voda još uvijek nije stigla do krajnjih korisnika.

 

U međuvremenu, JP “Vodovod i kanalizacija” AD Pale čiji je direktor Dejan Kojić, predsjednik Regionalnog odbora DEMOS-a Sarajevsko- romanijske regije, početkom godine za izvođenje radova niskogradnje i radova na hidrograđevinskim objektima angažovala je firmu “Stanišić” doo blisku narodnom poslaniku iz iste partije Acu Stanišiću.

 

 

Zanimljivo je i to da je cijena radova u međuvremenu porasla, pa je od planiranih 50.000 maraka vrijednost skočila na 61.300 KM bez, odnosno 71,721.00 sa PDV-om.

 

 

O netransparentnosti javnih nabavki pokazuje i podatak da je nemoguće pronaći dokumente vezano za ovu oblast na zvaničnoj stranici  vodovodnog preduzeća. Posljednje što je objavljeno je plan nabavki za 2021. godinu.

1 thought on “Voda u Palama mjesecima zamućena- od Vodovoda 70.000 maraka firmi “Stanišić” doo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *