Vodopad kraj Rogatice- u inat prijedlogu izgradnje malih hidroelektrana

Opština Rogatica obiluje brojnim prirodnim ljepotama, jedna od njih jeste dio netaknute priroda nedaleko od Rogatice. Riječ je o vodopadu koji prave riječica Rakitnica i potok Bereg. Bistra i hladna voda sa visine od oko 12 metara obrušava se u duboki amfiteatar, na čijem se dnu nalazi jezerce duboko oko 2 metra. Voda u jezercu je tirkizno zelene boje. Sa strane glavnog vodopada postoji još više manjih, koji tokom ljeta, kada rijeka smanjuje svoj kapacitet vode, nestaju.

Ono što je ovih dana uzburkalo građane ove opštine jeste prijedlog o izgradnji malih hidroelektrana na gornjem toku rijeke Rakitnice. Rogatičani, koji su većinom potpisali peticiju proziv izgradnje mini hidreoelktrana, smatraju da će se izgradnjom ovih objekata nanijeti šteta biljnom i životinjskom svijetu ove male rijeke koja znači život za stanovnike i stoku većeg broja sela smještenih sa obje strane Rakitnice, ali i cijele opštine.

Između ostalog, i ovaj dragulj netaknute prirode biće ugrožen, kao i drugi izvori pitke vode kojim se snabdjeva opština Rogatica. Naknade koje se dobijaju korišćenjem hidroelektrana zanemarljive su u odnosu na štete koje prouzrokuju, saglasni su Rogatičani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *