Za službena putovanja administracije u 14 opština i gradova 750.000 KM

Srpskainfo je provjerila koliko pojedine opštine i gradovi u Srpskoj godišnje izdvajaju novca za nabavku goriva za svoja službena vozila.

 

Piše: Snježana Karić/ Srpska info

 

Izdvojili smo 14 opština i gradova u Srpskoj koji će, bar sudeći po javnim nabavkama, u ovoj godini potrošiti preko 750.000 KM bez PDV za gorivo za službena vozila.

Banjaluka, pa Šamac

Najviše novca izdvojiće Grad Banjaluka, na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem – 160.000 KM bez PDV.

Odmah iza Banjaluke po potrošnji goriva je opština Šamac, na čelu s načelnikom Đorđem Milićevićem, koja planira u ovoj godini za te namjene da “iskešira” 73.504 KM bez PDV. U javnom pozivu se navodi da se gorivo nabavlja za potrebe Opštinske uprave i da benzinska pumpa ne smije biti udaljena više od 5 kilometra od zgrade opštine.

Zanimljivo je da će opština Šamac tako u ovoj godini potrošiti više novca za “tankanje” goriva u službena vozila nego grad Istočno Sarajevo, na čelu s gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem, koji za te namjene namjerava izdvojiti 61.975 KM bez PDV.

Nije vrijeme za štednju

Službenih putovanja biće i za funkcionere u Doboju. Gradska uprava Doboj, na čelu sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem, tako namjerava potrošiti 55.760 KM bez PDV za nabavku eurodizela i benzina, kao i dodatnih 24.000 KM bez PDV za vozila koja koriste plin.

Štediti ne planira opština Rogatica koja za gorivo namjerava iskeširati više nego grad Istočno Sarajevo. Tako je opštinska administracija na čelu s načelnikom Miloradom Jagodićem potpisala godišnji ugovor s preduzećem “Nestro petrol” vrijedan 66.882 KM bez PDV.

Ništa manje rastrošni neće biti ni u opštini Bratunac na čijem čelu se nalazi Lazar Prodanović.

Opština je tako raspisala javni poziv za nabavku goriva za ovu godinu, a od ponuđača se zahtjeva da, ukoliko nije vlasnik benzinske pumpe u Bratuncu, u svojoj ponudi dostavi dokaz o podugovaranju, ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, ili bilo koji drugi dokument kojim se dokazuje da će imati na raspolaganju benzinsku pompu u toj lokalnoj zajednici. U javnom pozivu se navodi da benzinska pumpa ne smije biti udaljena više od 3 kilometra od zgrade opštine Bratunac. Za gorivo planiraju “iskeširati”59.829 KM bez PDV.

Rudo na začelju

I opštinski funkcioneri u Novom Gradu imaju u planu putovati u ovoj godini, pa je administracija na čelu sa Miroslavom Drljačom potpisala jednogodišnji ugovor vrijedan 53.005 KM bez PDV sa preduzećem Nestro petrol.

Iako već tri godine zaredom nosi titulu najpovoljnijeg mikro ili malog grada za investiranje u Еvropi od strane “The Financial Times” i ima oko 34.000 stanovnika, gradska uprava Laktaša, na čelu sa Miroslavom Bojićem, planira potrošiti manje novca od Novog Grada (oko 28.799 stanovnika) ili Rogatice (oko 11.600 stanovnika). Laktaši tako u ovoj godini planiraju za gorivo za službena vozila Gradske uprave izdvojiti 47.008 KM bez PDV.

Skoro isto toliko za gorivo planira izdvojiti i opština Višegrad na čijem čelu se nalazi načelnik Mladen Đurević. Ova mala opština na istoku Srpske koja broji do 11.000 stanovnika raspisala je javni poziv u kojem se navodi da za samo 10 mjeseci ove godine planira izdvojiti 41.025 KM bez PDV za gorivo za službena vozila ove opštine.

Opština Teslić na čelu s načelnikom Milanom Miličevićem potpisala je dvogodišnji ugovor sa “Bata petrolom” za nabavku goriva za službene automobile. Ugovor je “težak 71.442 KM bez PDV.

Opština Milići na čelu s načelnikom Markom Savićem u ovoj godini će za gorivo izdvojiti 32.375 KM bez PDV, a opština Kneževo, čiji je načelnik Goran Borojević, 25.640 KM.

Zanimljivo je da Istočni Drvar, na čelu s načelnicom Milkom Ivanković, koji slovi za najmanju opštinu u Srpskoj i BiH, za nabavka pogonskog goriva za potrebe opštinske uprave planira izdvojiti 27.350 KM bez PDV.

Mnogo skromniji su u opštini Čelinac na čelu s načelnikom Vladom Gligorićem koji će za gorivo izdvojiti tek 16.000 KM bez PDV, te opština Rudo, čiji je načelnik Dragoljub Bogdanović, koja planira izdvojiti tek 10.060 KM bez PDV.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *