KO SE KRIJE IZA UPLATE 35.6 MILIONA KM: Bijeljinski advokat otkupio potraživanja IRB RS

Mnogo je kontroverzi i oko novog vlasnika „Farmlanda“, Miloša Stevanovića, koji je imao i velike političke ambicije, poput one da postane premijer RS. Uvijek u i oko politike, bio je na pozicijama savjetnika nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Radislava Jovičića, kao i Miroslava Milovanovića, u vrijeme dok je ovaj bio entitetski ministar poljoprivrede. Imenovan je i za poslovnog direktora Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića, a poznat je i kao advokat Igora Dodika.

 

Piše: Ljiljana Kovačević/Žurnal

 

Firma u vlasništvu bijeljinskog advokata Miloša Stevanovića „Standard računovodstvene usluge“,  kupila je dospjela nenaplativa potraživanja od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS), ukupno 180 miliona konvertibilnih maraka, za 35,6 miliona.

Banjalučki portal Capital ranije je objavio da je, između ostalog, riječ o kreditima koje je IRB RS dala firmama „Energolinija“ iz Zvornika, „Aparthotel“ Vučko Jahorina, „Farmaland“ Gradiška, „Leder“ Bijeljina, „Ekvator“ Banjaluka i još tridesetak dužnika. Precizirano je da se radi o 41 ugovoru o zajmu, sa 37 dužnika. Nominalna vrijednost dospjelih potraživanja je oko 125,5 mil KM, dok se ostatak od 54,1 mil KM odnosi na obračunate kamate.

Pitanje je otkud Stevanoviću i njegovoj firmi 35,6 miliona maraka, s obzirom na to da njegove kompanije u okviru „Standard group“, kako je Žurnalu potvrđeno iz više izvora, posluju sa dosta problema i nemaju velike prihode, posebno ne višemilionske?

Prema podacima objavljenim na poslovnom portalu Company Wall Buisiness „Standard računovodstvene usluge“ su u 2022. godini ostvarile dobiti oko 300.000 KM. Prema podacima APIF-a, objavljenim na poslovnom portalu akta.ba,  Stevanovićeva firma „Standard prva“ u 2022. godini imala je dobit 240.435 KM. S obzirom na to da obje firme imaju isti JIB, radi se, zapravo, o jednoj firmi. Te pare su kap u moru za ovih 35,6 miliona KM, koje je Stevanovićeva firma uplatila IRB RS. Logično je pitanje da li je Stevanović samo formalni kupac te da li su mu novac, kojim je kupio nenaplativa potraživanja IRB RS, obezbijedili za sada nepoznati pojedinci? Stevanović je pogodna ličnost za ovaj posao, jer advokatske firme nemaju obavezu da odaju poslovne tajne, u pogledu svojih partnera za koje rade.

izvor: akta.ba

Nema sumnje, radi se o dobro osmišljenoj operaciji čiji je cilj da IRB počisti kredite, koje je godinama odobravala tajkunima i ljudima bliskim vladajućoj vrhuški, iako se znalo da ti zajmovi neće biti vraćeni, jer nisu bilo obezbjeđeni kvalitetnim garancijama. Stotine miliona maraka na taj način su iscurile iz budžeta RS na račune firmi bliskih ljudima iz vrha vlasti, a da za to, sve ove godine, niko nije odgovarao.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da je IRB RS postupak prodaje nenaplativih potraživanja trebalo drugačije da sprovede.

„Trebalo je uraditi nešto slično onome što je uradila Hypo banka u momentu kada je došao novi vlasnik. Tada je Hypo banka odlučila da sva sporna potraživanja prenese u privatnu firmu ’Heta’ i da ta firma preuzme naplatu tih potraživanja, jer privatna firma može da pravi dogovore kakve ne može da pravi institucija, u smislu da ulazi u vlasništvo, da konfiskuje…“, rekao je Pavlović za Žurnal.

Dobro iskustvo iz rada „Hete“, ocijenio je, jeste nešto što se moglo uraditi u slučaju nenaplativih potraživanja IRB-a, koja je za tu vrstu posla mogla da angažuje agencije ili eksperte koje se time bave te tako dobije mnogo više novca. Prodaja nenaplativih potraživanja u paketu, što je uradila IRB, navodi Pavlović, bilo je nakomfornije.

„Oslobodite se tih potraživanja, upišite da ste imali gubitak u poslovanju i time je posao završen“. Očigledno je da u nekom momentu pamet ne treba, a sasvim je realno da je vlast bila i pod pritiskom međunarodnih finansijera, poput Svjetske banke i MMF da se IRB riješi nenaplativih potraživanja“, naveo je Pavlović.

Primjera radi za ’Farmlend’ je ranije bila zainteresovana jedna kineska kompanija.  Kinezi se nikada nisu pojavili u Novoj Topoli kod Gradiške, a bijeljinski advokat Miloš Stevanović sada je postao najveći povjerilac ove propale govedarske farme, koja je imala 27,9 miliona KM nevraćenih kredita IRB-u. Žurnal je još prije par godina objavio da su Kinezi odustali od kupovine „Farmlanda“, jer su shvatili da je to neisplativa investicija i da im nisu dostavljeni vjerodostojni podaci o vrijednosti firme.

 

Dragan Vasiljević, vlasnik „Farmlanda“ uspio je u potpunosti da uništi tu govedarsku farmu, uprkos desetinama miliona maraka koji su joj poklonjeni iz budžeta Republike Srpske. Ova firma ostala je dužna i Robnim rezervama u stečaju i Poreskoj upravi RS oko 20 miliona maraka. Jedini dobitnik u priči „Farmland“ je Dragan Vasiljević, koji je za deceniju i kusur, dok su iz entitetskog budžeta kapale pare govedarskoj farmi, enormno uvećao svoje lično bogatsvo. Vasiljević je vlasnik ekskluzivnog stambenog objekta u Majamiju, koji se nalazi nadomak najčuvenije američke plaže Miami Beach, u najelitnijem dijelu grada, rezervisanom za multimilionere. Vasiljevića, koji je od govedara postao milioner, niko nikada nije pozvao na odgovornost. Iskustva sa radom policijskih i pravosudnih organa u RS ukazuju da se to neće desiti ni u budućnosti.

 

Mnogo je kontroverzi i oko novog vlasnika „Farmlanda“, Miloša Stevanovića, koji je imao i velike političke ambicije, poput one da postane premijer RS. Uvijek u i oko politike, bio je na pozicijama savjetnika nekadašnjeg ministra unutrašnjih psolova Radislava Jovičića, kao i Miroslava Milovanovića, u vrijeme dok je ovaj bio entitetski ministar poljoprivrede. Imenovan je i za poslovnog direktora Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića, a poznat je i kao advokat Igora Dodika. Objelodanjeno je i da je i „Bobar banka“ u stečaju u aprilu 2022. godine protiv Stevanovića podnijela krivičnu prijavu, zbog sumnje da je tu banku oštetio za više od 2,4 miliona KM.

 

Stevanović je prijavljen da je počinio krivično djelo “nezakonito postupanje u privrednom poslovanju”, “Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti” i za “izdavanje čeka i sredstva bezgotovinskog plaćanja bez pokrića”.

Krivičnom prijavom je traženo da se do okončanja tog postupka Stevanoviću blokira cjelokupna imovina, što se, naravno, nije desilo. Isti taj Stevanović, osumnjičen da je oštetio „Bobar banku“ za 2,4 miliona maraka i nikada taj dug nije izmirio, sada se pojavljuje kao osoba koja kupuje nenaplativa potraživanja IRB-a za 35,6 miliona maraka!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *