Чет. сеп 21st, 2023

ZAGAĐENJE VEĆE I 250 PUTA OD DOZVOLJENOG: Okolišna dozvola ArcelorMittalu biće preispitana

Na zahtjev Eko foruma Zenica iz juna 2023. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) pokreće postupak preispitivanja (revizije) okolinske dozvole kompaniji ArcelorMital koja je na prvom mjestu po emisijama zagađujućih materija u Federaciji BiH. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine formira interresornu radnu grupu koja će preispitati uslove, mjere i rokove propisane okolišnom dozvolom koje ArcelorMittal Zenica ne poštuje i krši godinama.

Piše: Ljupko Mišeljić/Inforadar

 

Mjerenja polutanata specifičnim za koksare pokazale su čak 50 do 250 puta veću koncentraciju od dozvoljene u ArcelorMittalu, zbog čega će okolinska dozvola za ovu kompaniju biti preispitana, tvrde u Eko forumu Zenica.

“Koksara je rak rana zeničke željezare”, ističe Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Prema riječima Lemeša, glavni problem su nekontrolisane, fugitivne emisije koje idu direktno u zrak a koje sadrže kancerogene elemente benzen i benzoapirin.

“Mi smo prošle godine uspjeli da isposlujemo kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prije izdavanja okolišne dozvole, da natjera ArcelorMittal da vrši mjerenje polutanata koji su specifični samo za koksare, i oni su izvršili mjerenja koja su bila katastrofalna. Rezultati su pokazali 50 do 250 puta veću koncentraciju nego što je dozvoljeno. Potom su u okolišnoj dozvoli dobili obavezu da se vrše mjerenja polutanata tokom cijele godine, u vremenu od 100 dana raspoređenih kroz cijelu godinu, da se dobije kvalitetna slika o količinama tih zagađujućih materija. Oni su to trebali početi od januara 2023. godine, a još uvijek nisu nabavili ni opremu niti su angažovali stručnjake za mjerenje. I dalje ispuštaju nekontrolisano u zrak sve te emisije” – priča Lemeš.

Kada se obnavljala okolinska dozvola, početkom 2022. godine, Eko forum Zenica insistirao je da se ugradi tehnologija koja se primjenjuje u drugim zemljama Evrope. “Skica i tehnički opis koji su dati za pomenute ugradnje pokazani su na primjeru desetak željezara u Evropi, od kojih je pet u vlasništvu ArcelorMittala. Apsurd je što identičnu tehniku i tehnologiju ArcelorMittal neće da primijeni u Zenici” – kaže Lemeš.

Eko forum Zenica pokrenuo je postupak pred mehanizmom za žalbe Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je dala kredit ArcelorMittalu. Nakon nekoliko mjeseci čekanja, 18. jula dobili su odgovor od EBRD-a da je žalba prihvaćena i da slijedi postupak utvrđivanja činjenica.

“Očekujemo da na taj način izvršimo pritisak na ArcelorMittal, a od Federalnog ministarstva okoliša i turizma očekujemo preispitivanje okolinske dozvole” – kaže Lemeš.

Tokom maja i juna ove godine, federalni inspektor za zaštitu okoliša uočio je odstupanja od postavljenih zahtjeva koja je podijelio u dvije kategorije: mjere čiji je rok za realizaciju istekao i mjere čiji je rok za realizaciju 2023/2024. godina.

Postupajućem inspektoru nije predočena evidencija o preduzetim korektivnim mjerama za otklanjanje uzroka povećanih emisija. Provedba detaljne analize svih kontrolisanih i nekontrolisanih emisja iz pogona i postrojenja AMZ u cilju ocjene uticaja na kvalitet zraka i sa posebnim osvrtom na imisione vrijednosti prašine (SO2, NOx, CO, PAH, benzen) nije urađena ni nakon sankcije od strane inspektora, niti je izrađen dinamički plan realizacije ove mjere. Prema mišljenju inspektora, nije realno očekivati da će u predviđenom roku (kraj 2023.) biti izvršena analiza čiji će rezultati biti dostavljeni u Registar o postrojenjima i zagađivanjima Zeničko-dobojskog kantona.

“Operater je ocijenio da će smanjenje emisija prašine i SO2 na dimnjaku koksare postići prezidavanjem krajnjih vertikala. Projektna dokumentacija za prezidavanje krajnjih vertikala u cilju smanjenja emisija prašine i SO2 je izrađena. Aktivnosti na terenu su započete a prema definisanom termin planu do februara 2024. godine će biti završeno i prezidavanje na 8 vertikala. Ne postoji garancija da će završetkom ove faze biti smanjene emisije ispod maksimalno dozvoljenih graničnih vrijednosti, a prezidavanje preostalih vertikala (65 peći ukupno) nije realno očekivati da će biti završeno do kraja 2024. godine” – navedeno je u izvještaju inspektora.

Prema analizi iinspektora, još uvijek nije pokrenut zahtjev za izradu projektne dokumentacije za smanjivanje emisije prašine u procesu istiskivanja koksa iz koksnih peći ispod maksimalno dozvoljenih graničnih vrijednosti u skladu sa najboljim tehnikama za proizvodnju željeza i čelika (Best Available Techniques Reference Document for Iron and Steel Production 2013).

“Mjere čiji je rok za realizaciju predviđen u 2023/2024. godini ili poslije se uglavnom odnose na mjere koje zahtijevaju značajna ulaganja ali i doprinose značajnom unapređenju sistema zaštite okoliša. Ne prepoznaje se namjera da se ove mjere izvrše u zadatom roku što potvrđuju konstatacije da: zahtjevana projektna dokumentacija za određene mjere još nije izrađena, formirana projektna rješenja “čekaju” odobrenje menadžmenta, izrađena studija PPUO “čeka” dostavljanje nadležnom organu, izmjena nabavljenih filter vreća čija potreba je evidentirana i naložena se odgađa za naredni remont i slično” – navodi se u izvještaju federalnog inspektora zaštite okoliša.

Na zahtjev Eko foruma Zenica iz juna 2023. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOIT) pokreće postupak preispitivanja (revizije) okolinske dozvole kompaniji ArcelorMital koja je na prvom mjestu po emisijama zagađujućih materija u Federaciji BiH. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine formira interresornu radnu grupu koja će preispitati uslove, mjere i rokove propisane okolišnom dozvolom koje ArcelorMittal Zenica ne poštuje i krši godinama.

“Tražili smo inspekcijske nalaze po okolišnoj dozvoli i utvrdili da se mjere i rokovi ne izvršavaju propisanom dinamikom. ArcelorMittal Zenica za to je uporno tražio isprike zagađujući okoliš i narušavajući zdravlje građana. Nadamo se da ćemo zajednički, pritiskom natjerati ArcelorMittal Zenica da ulaganjem pod hitno smanji zagađenje. Oduzimanje okolišne dozvole je također jedna mjera predviđena Zakonom o zaštiti okoliša, koja otežava rad zagađivača i usporava zbog nemogućnosti uvoza sirovina i izvoza gotovih proizvoda ukoliko nema okolišnu dozvolu” – navodi se u odgovoru Federalnog ministarstva okoliša i turizma dostavljenom Inforadaru.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma tvrdi da je – izdajući okoličnu dozvolu po treći put – dalo treću šansu ArcelorMittalu da se zagađenje smanji, što očigledno nije dalo očekivane rezultate.

“Ogromno zagađenje se ne može tolerirati brojem od 2000 zaposlenih. Dio dobiti kompanija mora uložiti za zdraviji okoliš  i dovođenje ispištanja zagađenja u granične vrijednosti i tu bilo kakva opravdanja nemaju uporište. Nijedna kompanija nema pravo da ostvaruje dobiti na račun zdravlja građana, a posebno veliki zagađivač ArcelorMittal smješten na rijeci Bosni i u srcu Bosne – Zenici. Takođe želimo naglasiti da se okolišna dozvola izdaje na rok od 5 godina kako bi kompanija svoja ispuštanja dovela u granične vrijednosti, što skoro pa u pravilu kompanije krše jer im je dobit prioritet i cilj, ulaganje u okoliš “trošak”, a zdravlje građana čak i van margina poslovnih planova” – navedeno je u odgovoru sektora Okolišne dozvole FMOIT-a, uz napomenu da u narednom periodu predstoji još obaveza na utvrđivanju postupanja po naloženim mjerama te redovit monitoring nad otklanjanjem nedostataka utvrđenih inspekcijskim nalazima.

Sastanak resorne ministrice sa čelnim ljudima preduzeća nije moguć zbog odsustva uprave AMZ. O zaštiti životne sredine resorna ministrica Nasiha Pozder razgovarala je  24.7. sa kantonalnim ministrom za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu životne sredine Zeničko-dobojskog kantona, sa gradonačelnikom Zenice i sa predstavnicima Instituta “Kemal Kapetanović”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *