Пет. дец 9th, 2022

Zašto se odluke gradskih vlasti ne sprovode?

Građani Bosne i Hercegovine samo su nijemi posmatrači društvenih pojava i procesa koji se dešavaju u njihovoj zemlji, a prije svega u lokalnoj zajednici gdje bi trebali aktivno da učestvuju u njenom unapređenju. Nakon izbora, opštih ili lokalnih svejedno, vlada totalna društvena amnezija kada je riječ o pritisku političara da ispune barem dio (lažnih) izbornih obećanja.

Međutim, ovo pravilo građanske pasivnosti ne vrijedi samo za izborna obećanja, jer uljuljkani u našu balkansku komfor zonu, ispunjenje tih obećanja ne očekujemo i ne zahtjevamo, kao što je slučaj u normalnim demokratskim sistemima, odnosno onima koji skladno funkcionišu, i gdje pritisak javnog mnjenja itekako kanališe odluke vlasti. Na sreću, pored novinara, nevladinih organizacija i drugih koji bi trebalo da prate i ocjenjuju rad političkih lidera i institucija, postoje savjesni građani i aktivisti koji prate i ukazuju na propuste vlasti.

Ovog puta aktivista i volonter organizacije “Budimo ljudi” Igor Kremenović iz Banje Luke, odlučio se pozabaviti jednom od odluka Gradske uprave grada Banja Luka. Naime, nakon što su bili nezadovoljni čišćenjem ulica u pojedinim dijelovima Banjaluke prošle zime, nezadovoljni građani na čelu sa Kremenovićem, žalili su se gradskoj upravi koja je, kako i dolikuje, novčano kaznila preduzeće zbog lošeg čišćenja gradskih ulica od snježnih padavina.

Međutim, Igor Kremenović tvrdi da donesena odluka nije sprovedena, odnosno da preduzeće nije kažnjeno. On se, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, obraćao gradskoj upravi pitanjima: Kolika je novčana kazna za loše čišćenje ulica, i da li je kazna ovom preduzeću napisana? Tražio je i dokaz o uplati.

Oni su dužni po zakonu da mi odgovore poslije 15 dana, odgovor sam dobio nakon dva mjeseca, neko je i tu prekršio zakon, i vjerovatno neće odgovarati zbog toga, ove informacije se u Gradu ne mogu dobiti” , kaže Kremenović koji je ujedno pozvao novinare da istraže ovo pitanje, odnosno da provjere zašto se odluka koju je donijela sama gradska vlast ne sprovodi?!

Ovo je jedan od mnogobrojnih primjera nesprovođenja odluka, kršenja zakona i drugih oblika neuređenog društvenog i političkog sistema Bosne i Hercegovine.

Piše: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *