Izrazito nerazvijene opštine RS dobiće “čak” 1 000 KM pomoći odlukom Vlade RS

Vlada Republike Srpske u oktobru ove godine donijela je odluku da 19 izrazito nerazvijenih opština Srpske pomogne sa 1 000 KM, koliko otprilike iznose godišnji troškovi službenog telefona nekoga od pomoćnika ministara u Vladi.

Ovaj novac namjenjen je za nabavku materijalno-tehničke opreme. Ako se pogledaju aktuelne cijene za tu sumu će moći da kupe računar sa pristojnom konfiguracijom i štampač, piše Capital. ba računajući da za “jačanje matičnih službi i poboljšanje javnih usluga za građane” ove lokalne zajednice imaju 2,7 KM  dnevno.

S druge strane, većina institucije na svim nivoima vlasti poznata je po bahatom upravljanju javnim novcem, i netransparentnošću javnih nabavki, ako je suditi prema izvještajima revizije javnih nabavki u proteklom periodu. Ali, kada je riječ o trošenju ovih novčanih sredstava Vlada se pobrinula da sve bude transparentno, pa se navodi: “Zadužuju se opštine da sredstva koriste za ovu namjenu i da izvještaj o realizaciji utrošenih sredstava dostave Ministarstvu uprave i lokalne samouprave”, stoji u odluci Vlade RS objavljenoj u Službenom glasniku Republike Srpske.

Capital.ba podsjeća da vlast u Srpskoj ne štedi na kupovini aviona, helikoptera i opremanju svojih vila dok se sa druge strane nerazvijene opštine “jačaju” sa iznosom nešto većim od prosječne plate.

Pomoć u ukupnom iznosu od 19.000 maraka na jednake dijelove podijeliće izrazito nerazvijene opštine: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *