Zbog jednog papira srušio bratu tender od 690.000 KM

Firma „Hifa – Petrol“ iz Sarajeva u vlasništvu Hajrudina Ahmetlića srušila je tender vrijedan skoro 690.000 maraka za nabavku mazuta prijedorskoj „Toplani“, a koji je dobila kompanija „Hifa – Oil“ iz Tešnja, njegovog brata Izudina, i to zbog jednog papira.

Dvije firme nadmetale su se na e – aukciji početkom februara ove godine, a „Hifa – Oil“ je pobijedio sa cijenom od 687.492 KM.

Ponuda „Hifa – Petrola“ bila je skuplja za 480 maraka i kao takva je bila druga najpovoljnija, od četiri ukupno.

Nezadovoljni ishodom, žalili su se ugovornom organu, a zatim i Kancelariji za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH gdje su naveli da niko osim njih nije dostavio potvrdu dobavljača o uspješnoj isporuci naftnih derivata čija je vrijednost najmanje 100.000 KM, a koja je tražena tenderskom dokumentacijom.

Ponuđači su dostavili potvrde o uspješnoj realizaciji ugovora od strane svojih kupaca, ali ni jedan od navedenih nije dostavio potvrdu od svog dobavljača kako je jedino traženo tenderskom dokumentacijom i kako smo mi kao ponuđač to dostavili u svojoj ponudi“, naveli su oni.

U „Toplani“ su smatrali da je njihova žalba neosnovana jer su im dobavljači dostavili potvrde o uspješno izvršenim uslugama gdje se oni obostrano pojavljuju i kao kupci i kao dobavljači.

Uslov kao takav je postavljen da stavimo sve ponuđače u ravnopravan položaj, posto dosta potencijalnih ponuđača ne vrši prodaju pravnim licima. Odnosno da bi ohrabrili male ponuđače koji prodaju u najvećem obimu vrše fizičkim licima a ne mogu dobiti potvrdu od svojih kupaca“, pravdali su se oni.

Međutim u KRŽ-u su mišljenja da je u ovom slučaju došlo do bitne povrede Zakona o javnim nabavkama gdje postoji neusklađenost tenderske dokumentacije i gdje dolazi do protivrječnosti i nejasnoća. Zbog toga su tender, kao i svi popratni akti koje je donosio ugovorni organ poništeni.

Braća Ahmetlić su i ranije jedan drugom rušili tendere. Posljednji slučaj bio je u septembru prošle godine, s tim da je Izudin pokvario posao Hajrudinu vezan za nabavku kerozina Federalnoj upravi civilne zaštite.

IZVOR: Capital/D.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *