ŽURNAL UZNEMIRIO ACU STANIŠIĆA: Novi poslovi sa Opštinom Pale vrijedni 1,7 miliona KM, on traži da nam se zabrani pisanje

Za manje od godinu dana firma u porodičnom vlasništvu Ace Stanišića, direktora „Elektrodistribucije Pale“ i narodnog poslanika DEMOS-a, od Opštine Pale dobila je 10 novih ugovora vrijednih 1.675.472 KM sa uračunatim PDV-om. Stanišić i opštinski načelnik su porodično povezani. Poslovi nesmetano teku pa se ukupna cifra za ovo „javno-privatno partnerstvo“ popela na gotovo 5,2 miliona KM sa porezom Stanišić prijeti tužbom da Sud na Sokocu Žurnalu zabrani pisanje o njemu.

 

Piše: Žana Karić Gauk/Žurnal

 

Adaptacija Malog doma na Palama, priprema terena za izgradnju vještačke podloge za pomoćni teren Fudbalskog kluba „Romanija“, isporuka materijala za održavanje zgrade Opštine Pale, četiri LOT-a za afaltiranje pristupnog puta u Ulici Trifka Grabeža i još četiri za izgradnju kanalizacije u Mokrom, asfaltiranje u naselju Dušanovo, izgradnja dijela Ulice Deli Radivoja, i organizacija svečanih ručkova i koktela paljanskoj firmi „Stanišić d.o.o“ za manje od godinu dana donijeli su javne ugovore vrijedne 1.675.472 KM sa uračunatim PDV-om.

Na čelu Opštine, već dva mandata, je Boško Jugović koji je u porodično povezan sa Acom Stanišićem, direktorom „Elektrodistribucije Pale“ i DEMOS-ovim narodnim poslanikom u Narodnoj skuštini Republike Srpske. Naime, njihova djeca su u braku. Firma „Stanišić d.o.o“ je u vlasništvu Acinog brata Mladena. Ni Komisija za utvrđivanje sukoba interesa u RS, na čijem je čelu Obrenka Slijepčević, ni familija Stanišić, a ni Jugovići ne prepoznaju sukob interesa. Moralne prepreke još manje. Poslovi nesmetano teku pa se ukupna cifra za ovo „javno-privatno partnerstvo“ popela na gotovo 5,2 miliona KM sa porezomšto je 44,5 odsto od ukupnog broja tenderskih ugovora.

Iako firma „Stanišić“ gradi zgrade, ali i asfaltira sve potrebno na Palama, čime je praktično opštinu pretvorila u vlastito gradilište, Aco Stanišić Osnovnom sudu na Sokocu požalio se na Žurnal i naveo da smo ga „lažima, neprovjerenim informacijama i neimenovanim izvorima“ uznemirili.

Iako na adresu Žurnala nikada nije poslao demanti na tekst, zatražio je da ga sami napišemo, da mu se javno izvinimo, da tekstove o njemu i firmi „Stanišić d.o.o“ obrišemo sa portala kao i da nam Sud zabrani da u budućnosti  iznosimo iste ili slične klevete protiv njega.

U tekstu koji mu se nije dopao, a nosio je naslov „PALE, OPŠTINA DVIJE PORODICE: Fotelja za Jugovića, Stanišiću javni radovi“, detaljno smo pobrojali ugovore, javno dostupne na portalu Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine i bazi Akta.ba, koje je firma u porodičnom vlasništvu Stanišića, činjenicu koju u tužbi i sam potvrđuje, dobila od prijatelja Jugovića. Od tog 24. aprila 2023. godine do danas zavedeno je devet novih.

 

Pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti, dakle, direktno pregovaranje za sanaciju i adaptaciju objekta Mali dom, vrijedno 249.680 KM, Jugović je objasnio:

„Ovaj postupak javne nabavke se sprovodi na osnovu Odluke Vlade Republike Srpske broj: 04/1-012-2-2275/22 od 07. jula 2022. godine, Sl glasnik RS br. 66/22, a u skladu sa članom 21 a) ZJN BiH (Sl. gl. BiH 39/14). Opština Pale je objavila otvoreni postupak javne nabavke ‘sanacije i adaptacije objekta Mali dom u Palama’, pokrenut Odlukom o pokretanju br. 02-370/676 od 19.09.2022. godine. Postupak je poništen na osnovu člana 69. stav 2. tačka a) ZJN BiH, iz razloga što nije dostavljena nijedna ponuda u određenom krajnjem roku, Odlukom o poništenju postupka j.n. br. m02-370/676-2 od 13.10.22. god.“

Firma je, po direktnom sporazumu, dopremala i materijal za održavanje opštinske zgrade 2.691 KM. Jedan od većih poslova bili su pripremni radovi, oko 460.000 KM, za izgradnju pomoćnog stadiona FK „Romanija“, o čemu je Žurnal, takođe, detaljno pisao. U opštinskom predmjeru radova bile su prikazane samo količine, ne i procijenjene vrijednosti. Zanimljivo, ni tehnički uslovi za ponuđača nisu bili propisani, iako je uredno bilo navedeno da je rok za završetak radova 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Kamioni, bageri, ostale građevinske mašine opštinskoj upravi nisu bili uslov, a ponuđač je jedino morao da joj dostavi spisak radnika. Takođe, na popisu privrednih subjekata s kojima je ugovorni organ u sukobu interesa nije bilo firme „Stanišić d.o.o“, iako su Jugovići i Stanišići rodbinski povezani.

 

Četiri LOT-a za asfaltiranje pristupnog puta Ulici Trifka Grabeža građani su Stanišiću platili 52.755 KM40.948 KM105.855 KM i 46.805 KM, za kanalizaciju u Mokrom – 234.976 KM164.97929.785 KM i 74.967 KM. Po ugovoru sa Opštinom, asflatiranje u Dušanovu košta 72.989 KM, a izgradnja dijela Ulice Deli Radivoja – 36.992 i 33.991 KM. Zimsko održavanje puteva, kroz tri LOT-a, biće mu plaćeno 23.847 KM16.589 KM i 20.737 KM.

Stanišić je za prijateljsku opštinu organizovao i novogodišnji koktel. Po direktno ugovorenom poslu, Paljani su platili 7.000 KM.

U tužbi Aco Stanišić navodi da nikada nismo kontaktirali relevantne institucije, što nije tačno, jer je Žurnal poslao službene dopise Bošku Jugoviću i Opštini Pale, ali odgovore na njih nikada nismo dobili. Imao je problem i sa izvorom Žurnala, čije je ime poznato redakciji, ali ga nećemo otkrivati, jer je zabrinut za svoju sigurnost.

U međuvremenu, lokalni SNSD sa mjesta predsjednika Opštinskog odbora smijenio je Jugovića i na njegovo mjesto imenovao Ranka Koromana.

O zapošljavanju i preuzimanju zemljišta atraktivnog za gradnju, o koncesiji na Autobuskoj stanici i kasnijem upisu u vlasništvo, o igralištu na otetoj privatnoj zemlji, o prodaji zemljišta pod teretom, imenima i prezimenima svakako ćemo govoriti na ročištu.

(zurnal.info)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *