Zdravstvo u raljama politike

Juče je bh parlamentarac i v.d. direktora JP “Putevi RS” , Nenad Nešić, uručio medicinski aparat Bolnici “Srbija”. I ništa tu ne bi bilo čudno da naše zdravstvo ne posrće pod teretom dugova od jedne milijarde maraka, teško je objašnjivo kako smo došli do te cifre, a još teže je zamisliti održivo rješenje, a koje neće nužno značiti veće izdvajanje građana za ovaj sistem od vitalnog značaja.

Ali šta je sporno u tome što je Nešić donirao ovaj aparat, prvo to što nije jasno da li on to radi lično, što bi bilo veoma pohvalno od njega, ili to radi kao v.d. direktora preduzeća “Putevi RS”? Ako je aparat donirao kao direktor Puteva, a po svemu sudeći jeste, jer je prethodno darovao i automobil nekoj toplani, mada je nejasno šta će toplani auto, osim ako je to dio lične i stranačke promocije, onda se postavlja pitanje šta je djelatnost preduzeća “Putevi”, valjda briga o putevima kao što samo ime govori i svim segmentima saobraćaja, a ne o zdravstvu, jer ako “Putevi RS” liječe, a zdravstvo ne, onda će ovo društvo biti u ozbiljnom problemu. Još je gore što je Nešić u ovu skarednu situaciju doveo i premijera izjavom da se sa njim konsultovao, o čemu? O vrsti aparata, ili vrijednosti iste i kako su se odlučili baš za taj aparat?

Prošle godine su četiri žene stradale u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Sarajevo- Pale kada je automobil sletio u Miljacku kod tunela Bulozi, a cijela Bosna i Hercegovina je bila svjedok potresnih fotografija sa lica mjesta. Svi su tada ukazivali na problem lošeg održavanja puteva, nedostatak bankina, o kojima se nije vodilo računa, a takvih primjera loših puteva u Republici je desetine, možda i stotine, te umjesto da se dotični direktor bavi svojim poslom, a tek je nakon tri godine mandata počeo raditi na postavljanju bankina na toj dionici, iako upravlja stotinama miliona maraka predviđenim za putnu infrastrukturu,  isti se duže vrijeme bavi ličnim marketingom, vjerovatno u sklopu stranačke kampanje za predsjednika, što je izvrgavanje ruglu institucija i klasičan primjer pogrešnog i neodgovornog rada koji se nažalost plaća ljudskim životima.

I dok ovakvi i njima slični daju izjave o svemu i svačemu, a ponajmanje se bave poslom za koji su preplaćeni građani su prinuđeni da se truckaju lošim putevima i slušaju besmislene izjave i gledaju lično reklamiranje kao da sve to oni lično poklanjaju narodu, i puteve i aparate.

IZVOR: Romanijapres

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *