ŽURNAL GODINAMA UPOZORAVAO: Ministar Miloš Lučić je novac za obrazovanje Roma dao svom savjetniku i stranačkom kolegi

Na zloupotrebu sredstava Ministarstva za ljudska prava Žurnal upozorava već godinama. Podsjećamo na neke od aktivnosti ministra Miloša Lučića, kojeg je jutros uhapsila SIPA.

 

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsila je jutros ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića.
– Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe – navode u Tužilaštvu BiH.

Prema navodima, ministar Lučić zloupotrebljavao je sredstva namijenjena za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom.

 

Miloš Lučić na čelo ministarstva došao je u proljeće 2020. godine. Od tada, Žurnal je upozoravao na načine poslovanja Ministarstva za ljudska prava, pisali smo kako je ministar formirao svoj kabinet i odabrao bliske saradnike, kako je trošio sredstva na reprezentaciju u vrijeme pandemije.

Zloupotrebu sredstava ministar Lučić kasnije je nastavio tako što je novac namijenjen za obrazovanje Roma dodijelio stranačkom kolegi Marku Kubatliji (DNS) i njegovom udruženju Kosmopolit. Novinari Žurnala obišli su udruženje prijavljeno na kućnoj adresi i uvjerili se da tu zapravo nema nikakvih aktivnosti koje se odnose na obrazovanje. A novac je ministar Lučić uzeo od – Roma.

 

Omladinska organizacija Kosmopolit sa Pala nalazi se u naselju Briježđa na Palama. Tačnije, registrovana je u porodičnoj kući Marka Kubatlije, člana Demokratskog narodnog saveza RS. Ni to im nije bilo dovoljno, nego su naknadno Marka Kubatliju, prema navodima iz biografije, imenovali za savjetnika Miloša Lučića! Raspoređujući grantove za 2020. godinu Ministarstvo za ljudska prava Kosmopolitu daje dva granta: jedan za rad sa iseljeništvom, a drugi za obrazovanje Roma! Kosmopolit se, barem prema dostupnim podacima, nikada nije bavio rješavanjem problema Roma.

 

 

Marko Kubatlija ranije je smijenjen sa pozicije direktora područne Poreske uprave u Istočnom  Sarajevu. Na nedavnim izborima bio je nosilac liste DNS-a za Narodnu skupštinu RS-a. Ove godine, u Kubatlijinoj biografiji pojavljuje se informacija da je savjetnik ministra za ljudska prava Miloša Lučića!

Čim je zasjeo u ministarsku foteljiu, Miloš Lučić birao je odane kadrove.

 

Za šefa kabineta tada je postavio višestruko kompromitovanog Mlađena Božovića, nekadašnjeg direktora Fonda za povratak. Općinski sud u Sarajevu prošle sedmice proglasio je krivim Mlađena Božovića zbog nasilničkog ponašanja nad uposlenicom Fonda Irinom Lovrić. Pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci, s tim da se kazna neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.
U Ministarstvo za ljudska prava kao ministrov savjetnik zaposlen je bivši član Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj Dejan Šantić. Šantić je bio predsjednik općinskog odbora stranke.
Za drugog člana ministrovog kabineta imenovan je Mrđan Čolović, DNS-ovac sa Sokoca i sin biznismena, ugostitelja i političara sa Sokoca Zorana Čolovića Čavke. Zoran Čolović u maju 2019. postao je predsjednik OO DNS-a Sokolac. I njegov sin Mrđan član je DNS-a i tada uposlenik Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

U vrijeme pandemije, ministar Lučić provodio se po ugostiteljskim objektima.

 

Majstor za pivo, Konoba kod Mačka, Restoran Toplik, Debela Berta, Motel Konak Trebinje, Bar Sunce, Restoran Rumeni, Restoran Staza Jahorina, Ribarska priča, Rafting klub Drina-Tara, Rajska vrata Jahorina, Kulin dvor, Sunnyland, Karting klub, Služba za zajedničke poslove institucija BiH… – za nepunih sedam mjeseci mandata državnog ministra Miloša Lučića na račun reprezentacije Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice potrošilo je blizu 40 hiljada KM. Nije nevažan ni kontekst: period nastanka računa je vrijeme pandemije, u kojem je dobar dio bh. građana iskusio tešku oskudicu, te bio zatvoren sedmicama zbog epidemioloških mjera, pisali smo.

Osim sredstava za reprezentaciju, u Ministarstvu nisu žalili novac ni za nabavku luksuznih automobila.

 

IZVOR: zurnal.info/Branka Mrkić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *