28/02/2024

“Арт фест” од четвртка до недјеље у Бањалуци

Фестивал филмова о умјетности и умјетницима “Арт фест” биће отворен у четвртак у 18 часова у Дому омладине у Бањалуци, а како организатори најављују, прво издање фестивала обухватиће филмове у такмичарској конкуренцији и филмове који ће бити приказани у ревијал-ном дијелу.

 

– “Арт фест” је филмски фестивал тематски оријентисан ка умјетности и умјетницима и до сада никада, ни у каквој форми, није постојао у Србији. Његова специфичност је да се одржава симултано у више градова – у Бео-граду, Новом Саду, Шиду, Сремским Карловцима, Ваљеву, Нишу, Прокупљу, Јагодини, Сјеници, Ковину, Сремској Митровици и Бањалуци – стоји у најави организатора, а то су Центар за герилски филм Београд и Удружење грађа-на “Култура култури” из Бањалуке.

 

Првог дана фестивала у оквиру такмичарског програма биће емитовани филмови “Линија живота” и “Дијадем”, а у ревијалном “Принц поезије” и “Неколико дана са Стефаном”.

 

Други дан фестивала, петак, резервисан је за филмове “Бајка о Богосаву”, “Позно лето” и “Милена”, које ће публика имати прилику да гледа у реви-јалном програму, док ће у такмичарском дијелу бити приказана остварења “Форме исповести”, “Вилењак” и “Учитељ из Дримкола”.

 

Филмови “Олга Јанчеведска” и “Рајко Петров Ного” у суботу ће бити приказани у ревијалном програму, а “Јозеф Клатика” и “Неки нови Бродвеј” у такмичарском дијелу фестивала.

 

Посљедњег фестивалског дана, у недјељу, у такмичарском дијелу фестивала биће емитовано остварење “Сретен, заборављени вајар”, а у ревијалном “Грађење”, “5. Бетовенова симфонија по Јови Петијевићу и Х. фон Карајану” и “Дуго путовање”.

 

Фестивал ће бити затворен у недјељу.

 

Извор: Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *