Суб. дец 3rd, 2022

Ко су могући кандидати за начелника општине Невесиње?

Иако је 15. новембар још далеко становници Републике Српске, па тако и Невесињци, барем већина оних који нису у директној вези са политиком, размишља о развојним приоротетима у својој општини, па прича о кандидатима за фотељу начелника постаје све чешћа тема. Пошто се званични кандидати још не знају, у тексту ћемо се позабавити могућим именима и анализирати њихове шансе да се домогну мјеста првог човјека ове територијално велике херцеговачке општине.

Као и у већини других општина Републике Српске и у Невесињу ћемо највјероватније гледати “борбу” два кандидата – онога којег подржава владајући СНСД са коалиционим партнерима и опозициони кандидат којег ће подржати СДС, ПДП и њихови политички истомишљеници. 

Издвојили смо неколико кандидата за које се шпекулише или се воде интезивни преговори да би баш он био најбољи кандидат за позицију начелника. Нисмо случајно користили именице мушког рода пошто тренутно не постоји назнака да би се за мјесто начелника могла канидивати жена, што је посљедица ниског степена учешћа жена у политици. Па кренимо редом.

Миленко Авдаловић је актуелни начелник Невесиња и на основу незваничних информацијама тренутно најозбиљнији за кандидатуру испред СНСД блока. Претходне четири године његовог мандата, као првог СНСД-ог начелника у Невесињу обиљежиле су капитални пројекти из области електропривреде и велика улагања и отварање радних мјеста, али и двије велике природне катастрофе које су погодиле општину – земљотрес и пандемија. Уз подршку странке, Авдаловић би требао да настави да води општину још четири године, а оно што му не иде у прилог је скандал током додјеле Митровданске повеље који му је несумљиво однио један дио сигурних гласова. Осим тога, одређени број становика општине Невесиње незадовољан је и несамосталношћу Авдаловића у доношењу значајних одлука, то јест безпоговорно слушање виших страначких инстанци.

Богдан Ботић је име број два које се помиње кад је ријеч о СНСД-у. Млада снага владајуће партије је актуелни директор ШГ “Ботин”. Управо играње на карту младости и уношења нове енергије, те “чиста” прошлост, највеће су предности Ботића. Велики број чланова СНСД-а управо њега види као идеалног замјеника за Авдаловића и некога ко би сигурније побједио у односу на актуелног начелника.

Миле Уљаревић је последњи у низу кандидата којег би могао да предложи СНСД. Иако је предсједник ГО СНСД у Невесињу, Уљаревић ће, чини се, тешко до кандидатуре. Као и Ботић, његова предност би могла да буде младост, искуство у руковођењу странком и велики број младих чланова које је привукaо од како руководи Градским одбором.

Ипак, не заборавимо да ће посљедњу ријеч вјероватно имати Илија Таминџија, народни посланик и тренутно најмоћнији човјек невесињског СНСД. Кандидат којег он буде подржао највјероватније ће бити представник актуелне владајуће партије.

Што се тиче опозиционих странака оне ће на изборе, као и до сада, здруженим снагама покушати вратити општину Невесиње која је до прије четири године била бастион СДС-а, и у којој је било тешко замислити да би неко други могао доћи на власт. Но, сада су у подређеном положају и требаће им идеалан кандидат који ће превагнути тас на своју страну. Кандидата ће вјероватно дати СДС, тако да ћемо се позабавити само именима која су тренутно у “игри”.

Јован Васиљевић је и у овом изборном циклусу један од најозбиљнијих кандидата којег би могла понудити опозиција. Васиљевићу, који је обнашао већину страначких и општинских руководећих позиција, главна предност над осталим кандидатима управо је искуство у руковођењу и уходани систем у страначким органима који ће му несумњиво донијети одређени број гласова. Међутим, као неко ко се појављивао већ дужи низ година као кандидат и за одборника и за народног посланика са не много успјеха, чини се да нема велике шансе у дуелу.

Анто Шиповац је актуелни предсједник ГО СДС и један од најгласнијих опозиционих одборника. Шиповац је човјек из народа, оне које Невесињци највише и воле и његови адути су првенствено  марљив рад на породичном граздинству и то што је један од привредника који многима служи за примјер. Највише му се замјера недостатак адекватног образовања и то што до сада није обнашао неке важне руководеће позиције. Искористио је све скандале актуелне власти, како на државном тако и на општинском нивоу да придобије повјерење одеђеног броја гласача. Да ли ће то бити довољно, видјеће се  у новембру.

Мишо Шиповац је треће име којим се шпекулише када је ријеч о опозицији. Дугогодишњи кадар странке који дужи низ година обнаша важне послове на нивоу државе би несумљиво можда и био најјачи кандидат којег СДС и партнери могу да понуде из својих редова. Питање је да ли је он стварно заинтересован за позицију начелника и да ли има довољно енергије да се прихвати “врућег кромпира” и покуша СДС да врати на трон?

То су имена до којих је наша редакција дошла из незваничних извора блиских објема странама. 

За крај ћемо представити кандидата који има најмање шансе да буде кандидат, а највеће шансе да побиједи. Већ мјесецима Невесињем кружи прича да би  кандидат опозиције или чак као самостални кандидат могао да буде хирург др Ђорђо Кљајић. Огроман углед код Невесињаца који доктор Кљајић има стекао је кроз своју беспријекорну каријеру радећи дуги низ година у невесињској болници и помажући свима, што би му несумљиво било довољно за веома добар резултат, чак и без било какве кампање. Једноставно, у Невесињу тешко да постоји породица у којој не постоји барем један члан којем је др Кљајић помогао и такве особе немају потребу за рекламирањем и кампањом. Но, сви који га мало боље познају вјерују да ће се тешко прихватити политичког ангажмана и да ће наставити да ради оно у чему је перфектан – да помаже болесним становницима града. Уз то, нико не може да гарантује да људи који долазе ван поља активног бављења политиком могу да лако понесу терет који носи позиција начелника.

То би била тренутна листа особа које претендују на мјесто начелника. Како се приближавају рокови у којем се морају предати имена ЦИК-у, вјероватно ће се искристалисати два имена чију политичку борбу ћемо гледати у новембру. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *