Социолози упозоравају: Угрожене темељне вриједности породице

У склопу недjеље дјетета у Културном центру Источно Ново Сарајево 05. октобра у 17 часова, социолог Владимир Васић говориће о улози породице као кључног фактора социјализације у савременом друштву.

На предавању у организацији Средње школе “28. јуни” из Источног Новог Сарајева, социолог Васић говориће, између осталог, о породици као кључном фактору социјализације у друштву.

Породица је углавном извор просоцијалних норми. Ако су васпитањем и општом атмосфером у породици установљени присни и чврсти односи унутар ње, дијете ће усвојити такве позитивне норме од породице, учећи по моделу. Аналогно позитивном утицају породице на развој личностии, и процес социјализације младог човјека, она може имати и контраефекте. Ријеч је о породицама које остварују дисфукнционалан модел васпитања приликом чега малољетници не стичу позитивне обрасце понашања, не стичу позитиван систем вриједности, те се такав однос родитеља према дјеци може дефинисати као негативан узор њиховог понашања који погубно утиче на њихову дјецу.

Најчешћи узроци оваквих стања у породици су проузроковани социопатолошким стањима као што су алкохолизам, наркоманија, проституција, авантуристички дух родитеља, породичне свађе и несугласице, тешки социоекономски услови породице, и многи други негативни фактори.

Недјеља дјетета обиљежава се од 01. до 07. октобра, а током овог периода ученици Средње школе “28. јуни” припремили су низ активности којим ће указати на потребу и обавезу поштовања дјеце и дјечијих права.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *