22/02/2024

Требају ли нам “паметне” соларне клупе?

Данас су у Градском парку „Гаврило Принцип“ и на тргу „Републике Србије“ постављене „паметне“ соларне клупе.

Ријеч је о „паметним“ клупама које корисницима омогућавају USB и бежично пуњење (мобилних телефона, таблета и лаптопа) као и Bluetooth повезивање. Такође, клупа посједује компатибилан рутер који подржава интернет везу преко 4G модема или Ethernet адаптера, а корисницима дијели конекцију брзином до 150Mbps. Ова „паметна“ клупа посједује и Bluetooth звучник, те омогућава дијељење жељеног аудио садржаја путем истог (музике), саопштено је из Општине Источно Ново Сарајево.

Соларне клупе постављене су у складу са циљевима Програма Општине Источно Ново Сарајево „Паметан град за период 2020-2023. године“, чиме се и ова општина прикључила бројним градовима и локалним заједницама које су поставиле сличне клупе на јавном простору.

Међутим, да ли у условима у којим живимо ипак треба више да се посветимо свакодневним проблемима грађана. У случају када у 21. ввијеку постоје насеља у свим дијеловима Републике Српске која још увијек не посједују основне услове као што су водовод, канализација, јавна расвјета било би ефектније средства усмјерена развоју “паметног” града преусмјерити у ове сврхе.

У случају када постоје стални кварови због старих дотрајалх цијеви и скоро свакодневна искључења воде ипак је ефектније унаприједити водоводну мрежу.

Источно Сарајево, тиме и општина Источно Ново Сарајево далеко је од паметног града и не може се поредити са европским градовима који имплементирају сличне пројекте.

Уколико ће “паметне” клупе обрадовати туристе и млађу популацију наших суграђана, али и старије који ће ту моћи одморити и напунити свој мобилни уређај, како најављују из општине, онда се радујемо пројекту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *