Сре. дец 6th, 2023

Школа у природи на Јахорини- унапријед договорена сарадња директора школа, туристичких агенција и Републичког педагошког завода?

Родитељи ученика Основне школе “Петар Кочић” из Приједора поднијели су кривичну пријаву Републичком јавном тужилаштву против осумњичених лица која су у мају ове године организовала школу природе на Јахорини у хотелу “Небојша”. 

 

У кривичној пријави се наводи да су директорка поменуте школе Горана Босанчић, те директори туристичких агенција “Компас турс” Бања Лука( Младен Рачић), “Унис турс” Бања Лука (Зоран Прерадовић), “Превоз Вуковић” Козарска Дубица (Марио Вуковић), те Н.Н. лице као организована криминална група извршили низ противправних радњи са циљем остваривања проотивправне имовинске користи.

 

Непознато лице је унапријед одредило распоред школа у природи у хотелу “Небојша” и ускладило термине боравка основних школа из Републике Српске, затим утицало на директоре као одговорна лица да прилагоде Јавне позиве за одржавање школе у природи у истом хотелу, те у договору са понуђачима утицало на доношење одлуке наручиоца.

 

На основу чега је изабран хотел “Небојша”?

 

Хотел “Небојша” је, самим Елаборатом школе у природи од свих могућих смјештајних капацитета на Јахорини, не разматрајући ни критериј најповољније понуде унапријед изабран, чиме је директорка Основне школе “Петар Кочић” из Приједора Горана Босанчић незаконито дала погодност поменутом привредном субјекту.

 

 

По добијању сагласности Републичког педагошког завода директорка је послала Јавни позив за доставу понуда за избор туристичке агенције.

 

Договор туристичких агенција о подјели посла

 

Родитељи тврде да су сва три понуђача унапријед знала ко ће бити изабран на јавном позиву, а да је он одрађен само формално како би се дао привид транспарентности.

 

“С обзиром да је постојала оправдана сумња да је дошло до злоупотребе самог јавног позива, обратили смо се Поштама Српске са захтјевом да нам доставе информације о времену, мјесту и самом пошиљаоцу, они су нам прослиједили адреснице спорних пошиљки којима су потврђене наше сумње. Наиме, све понуде различитих правних лица је послао Младен Рачић, директор изабраног понуђача. Наведено лице се потписало на све три адреснице као пошиљалац, уредно оставило свој број телефона и уписало своје име и презиме. Дакле, директор одговорног лица изабраног понуђача је организовао слање и припрему понуда, а друга два правна лица су само позајмили своје печате и потписе”.

 

 

Понуде су у истим ковертама, и истог дана стигле на адресу школе. Комисија је посао превоза дјеце додијелила агенцији “Компас турс” из Бање Луке, поменутог Младена Рачића. Иако је ова агенција у приложеној документацији доставила уговор о сарадњи са једним превозницима, ђаке су до Јахорине возили други превозници.

 

 

Здравствени проблеми ученика који су боравили на Јахорини

 

Повод за забринутост родитеља и истраживање организовања школе у природи на Јахорини су здравствени проблеми са којима су се суочавали ученици током школе природе у мају ове године.

 

Одмах по доласку дјеца су се жалила на хигијену у собама, а већ другог дана задобили су стомачне тегобе и жалили се да одређена јела нису била довољно термички обрађена. Те ноћи дио ученика примљен је у Хитну помоћ на Палама, а превожени су приватним аутомобилима с обзиром да су аутобуси, који су законски требали бити на Јахорини, вратили се исти дан у Приједор.

 

Због сумње да се ради о тровању храном и лошим хигијенским условима у самом хотелу, случај је пријављен надлежним инспекцијским органима који су извршили све потребне контроле. Сличне тегобе имали су и ученици других основних школа у Републици Српској, писали су својевремено медији.

 

Организована акција директора школа, Републичког педагошког завода и директора туристичких агенција?

 

Око 25 основних школа у Републици Српској планирало је извођење школе у природи у хотелу “Небојша”. Поставља се питање зашто су баш сви директори изабрали овај хотел, и на основу чега, зашто је Републички педагошки завод дао сагласност на такве елаборате, да ли је унапријед договорена расподјела термина боравка у хотелу, те да ли је унапријед договорена процедура јавног позива и одабира најповољније понуде туристичке агенције.

 

Аутор: Сања Васковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *