“Stručnost” na djelu – Skrnavljenje spomenika kulture u režiji Gradske uprave Trebinje!?

Intervencijom na statui Plakira na fontani u Dučićevom parku, Gradska uprava Trebinje je prekršila odredbe Zakona o kulturnim dobrima i oglušila se o procedure propisane istim. Neadekvatnim i nestručnim intervenisanjem spomenika kulture koji se nalazi u prvoj zoni zaštite, u velikoj mjeri je uništena istorijsko – kulturna vrijednost statue Plakira u Dučićevom parku. Kako saznajemo iz pouzdanih izvora, Gradska uprava Trebinje, tačnije Odjeljenje za urbanizam, nije tražilo dozvolu za ove radove od nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srpske, a bez čije dozvole i stručnog nadzora zakonski nije moguće vršiti ovakve radove.

 

Pored toga što su se oglušili o Zakon o kulturnim dobrima i mimo zakonskih propisa krenuli samovoljno u zahbat restauracije statue Plakira, nadležni nisu ni obezbijedili adekvatan stručni kadar već je, kako saznaje internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’, ovaj nimalo jednostavan zahvat, povjeren penzioneru mašinske struke?! Struganjem patine sa pomenute statue, kao i bušenjem statue i stavljanjem šarafa, uništena je vrijednost ovog spomenika kulture čime je on u velikoj mjeri oskrnavljen i to u režiji onih od kojih se to najmanje očekuje…

Skidanje patine sa skultpure, statue ili bilo kojeg objekta koji ima status spomenika kulture, po mišljenju struke, znači oskrnavljenje i znatnog smanjenja vrijednosti u istorijsko – kulurnom kontekstu. Svaki stručnjak će potvrditi da predmetima sa neoštećenom patinom raste vrijednost i da patina generalno svjedoči istoriji predmeta što neposredno i daje značaj istom. Jendostavno rečeno, patina svjedoči svemu onome što se određenom predmetu desilo tokom vremena što, na kraju krajeva, gradi i karakter predmeta.

 

Drugim riječima, skidanje patine nije metod zaštite spomenika kulture, štaviše, patina predstavlja prirodnu zaštitu, a pored toga daje dodatnu istorijsku i kulturnu vrijednost samom spomeniku. Skidanje patine praktikuje se samo u posebnim slučajevima kada je izgled i egzistencija predmeta ugrožena zbog procesa oksidacije i ostalih procesa, što svakako nije bio slučaj sa trebinjskim Plakirom!

 

 

Uzmimo za primjer njujorški Kip slobode koji je, kao i trebinjski Plakir, urađen u bakru i koji je vremenom dobio zeleni izgled uslijed patine. Da li neko može zamisliti da se njujorška vlast može oglušiti o nadležne službe i samovoljno pristupiti nestručnoj restauraciji i to, vjerovali ili ne, metodom šmirglanja?! A upravo je takvim metodom išmirglana statua Plakira u parku – statua koja je dio zadužbine Jovana Dučića!? Ova statua nije oskrnavljena samo ‘’šlajfaricom’’ već je to učinjeno i bušenjem iste i stavljanja šarafa u postolje.

 

 

Podsjetimo da se statua nalazi u užoj zoni zaštite, tačnije u zoni Stari grad, površine 43.262 metra kvadratna, kao i u zoni užeg centra grada, površine 73.095 kvadratnih metara. Važno je naglasiti da se radi o istorijskom gradskom području!

 

 

U osnovnim odredbama Zakona o kulturnim dobrima Republike Srpske navodi se da se ovim zakonom uređuju vrste kulturnih dobara, djelatnost zaštite i korišćenja kulturnih dobara i dobara koja uživaju prirodnu zaštitu, te druga pitanja od značaja za djelatnost zaštite kulturnih dobara.

 

Elem, sve da je Gradska uprava Trebinje, tačnije nadležno Odjeljenje za urbanizam, ovu intervenciju izvršilo na najbolji i najstručniji način, ponovo bi bile prekršene odredbe Zakona o kulturnim dobrima Republike Srpske. Naime, u Članu 79 ovog zakona, tački 2, jasno je stavljeno do znanja da ‘’u zavisnosti od vrste zaštićenog dobra, sopstveniku nije dozvoljeno da raskopava, ruši, prepravlja, preziđuje, prerađuje, nadograđuje, dograđuje ili vrši bilo kakve radove koji mogu narušiti svojstva zaštićenog dobra bez utvrđenih uslova i saglasnosti Zavoda, Arhiva, odnosno nadležne ustanove zaštite’’.

 

 

Internet magazin ‘’Moja Hercegovina’’ odgovorno tvrdi da za ovaj ‘’poduhvat’’ nije zatražena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srpske, kako tvrdi naš izvor blizak Zavodu za zaštitu spomenika Republike Srpske! Pored toga, Zavod nije obaviješten o ovim radovima po završetku istih, što je takođe protivno Zakonu o kulturnim dobrima Republike Srpske. U prevodu, samovoljom je narušen izgled jednog od simbola Trebinja i poklon Jovana Dučića. Ovdje treba naglasiti da je originalna statua Plakira srušena tokom Drugog svjetskog rata, kada je napravljen odljevak koji je ubrzo nakon toga postavljen i koji defakto ima identičan status kao i original čija se glava nalazi u Muzeju Hercegovine. Suštinski, ova činjenica ne mijenja ništa u smislu oskrnavljenja spomenika kulture i nikako ne može biti opravdanje za ovakvo ponašanje i djelovanje Gradske uprave Trebinje.

 

 

Ovakvim djelovanjem nanosi se ogromna šteta kulturnom nasljeđu Trebinja, ali i imidžu grada, pa je neophodno da se preuzme odgovornost za ovaj grubi prekršaj, a ne da se propusti i samovolja lokalne samouprave završe ‘’pod tepihom’’ bez označavanja, pa i kažnjavanja odgovornih. Ovakve stvari se ne smiju dešavati, a ovom prilikom podsjetimo da se popločavanju Starog grada pristupilo bez prethodnih arheoloiških istraživanja, što je presedan svake vrste i djelo koje je potpuno zataškano i prećutano.

 

 

Treba naglasiti da je oglušivanje o zakonom propisane procedure predviđena i novčana kazna, a u ovom slučaju, predviđena je novčana kazna na osnovu dva Člana Zakona o kulturnim dobrima (Član 94 i Član 95), za šta je Članom 94 predviđena nobvčana kazna od 2.000 do 5.ooo KM, a Članom 95 od 5.000 do 15.000 KM za odgovorne, a u ovom slučaju to su Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za urbanizam, kao i sam gradonačelnik Mirko Ćurić, kao prvi čovjek grada.

 

 

Takođe, apelujemo na nadležni Zavod za zaštitu spomenika Republike Srpske da djeluju u konkretnom slučaju i svojim djelovanjem pokušaju spasiti što se spasiti može, kada je statua Plakira na fontani u Dučićevom parku u pitanju. Poslali smo Zavodu za zaštitu spomenika Republike Srpske zvanični dopis na koji očekujemo odgovor i zvaničnu potvrdu naših navoda.

 

Javnost se često ‘’farba’’ kojekakvim pričama, mnoge stvari prođu nezapaženo, mnoge nezakonitosti se jednostavno prećute… Da li ćemo prećutati i farbanje spomenika kulture, imajući u vidu da smo sticajem okolnosti, obilaskom parka, saznali da se dalje planira farbanje statue čime bi se definitivno dokrajčio trebinjski Plakir, a na Trebinje bi trajno bilo okačeno zvono lokalne sredine koja se ne odnosi na korektan način prema sopstvenim spomenicima kulture i gradskim simbolima.

 

Za kraj, postavite sebi još jednom pitanje šta bi se dogodilo da, na identičan način, kršeći zakon i procedure, Kip slobode osvane ošmirglan sa ubušenim šarafima u statui?!

 

U galeriji pogledajte još neke odredbe Zakona o kulturnim dobrima koje se mogu dovesti u vezu sa nestručnom i protivzakonitom intervencijom na trebinjskom Plakiru:

 

IZVOR: Moja Hercegovina/ Igor Svrdlin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *