Akumulirani gubitak „Pošta Srpske“ premašio dva miliona KM

Akumulirani gubitak „Pošta Srpske“ na kraju marta ove godine premašio je dva miliona maraka, pokazuje finansijski izvještaj tog preduzeća.

 

Poslovni prihodi „Pošta“ u prvom kvartalu bili su 17,3 miliona KM, za oko 334 hiljade maraka manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

 

Poslovni rashodi su takođe smanjeni za oko 177 hiljada KM i iznosili su 17,8 miliona KM. Međutim, u troškovima su rasla izdvajanja za plate, dok su smanjeni troškovi proizvodnih usluga i amortizacije.

 

Tako je poslovni gubitak bio 513 hiljada i povećan je za oko 156 hiljada KM.

 

Uz finansijske i ostale prihode i rashode, neto gubitak „Pošta“ u prva tri mjeseca ove godine je 510 hiljada KM i povećan je za oko 216 hiljada KM.

 

Međutim, ovo preduzeće je evidentiralo dobit od oko 130 hiljada KM po osnovu smanjenja revalorizacionih rezervi na stalnim sredstvima, te je ukupan neto gubitak u obračunskom periodu prikazalo u iznosu od 380 hiljada KM.

 

Ni to im nije pomoglo da izađu iz nagomilanog minusa i prvi kvartal su završili sa akumuliranim nepokrivenim gubitkom od 2,1 milion KM.

 

Broj radnika koji su „Pošte“ zapošljavale u navedenom vremenskom periodu iznosio je 2.536 i povećan je za 26 radnika.

 

„Pošte Srpske“ su na kraju prošle godine iskazale dobit od 1,8 miliona KM, što je uprava ocijenila „istorijskim rezultatom“.

 

IZVOR: CAPITAL/Svjetlana Š.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *