21/02/2024

Nespojivost funkcija načelnice odjeljenja u opštini Foča Olivere Elez

Nespojivost funkcija koju Zakon propisuje nije spriječila nadležne u opštini Foča da Oliveru Elez, kadar NDP-a, nakon što je predala mandat u Skupštini opštine, imenuju za načelnicu Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti.

 

Zakon o službenicima i namještenicima RS nalaže da lice koje je osnivač ili vlasnik privrednog društva ne može zasnivati radni odnos u svojstvu službenika u opštinskoj upravi, a Olivera Elez ujedno je suvlasnik firme “SIMING TRADE” doo Foča.

 

Ova firma je, prema podacima sa portal javnih nabavki, od opštine Foča samo u 2019. godini dobila poslove vrijednosti skoro 400.000 KM. Olivera Elez ni tada nije bila bez funkcije, već na mjestu šefa kluba odbornika NDP-a u lokalnom parlamentu.

Jedan od ugovora između Opštine Foča i “Siming Trade” iz 2019.

 

Gospođa Elez je i osnivač i član političke partije NDP, što pomenuti Zakon ne dozvoljava.

 

Načelnica odjeljenja obavlja i dodatne aktivnosti, odnosno sudski je vještak građevinske struke za šta joj je, u ovom slučaju, potrebna saglasnost načelnika opštine.

 

SPIN Info je ranije objavio da je Olivera Elez kao sudski vještak sačinila i Izvještaj procjene ulaganja za mHE ”Podivič” na Kasindolskoj rijeci u Istočnom Sarajevu, iako je upravo njena firma “SIMING Trade” bila izvođač radova. Funkcija ima još, tokom izgradnje pomenute mHE Olivera je bila  i šef gradilišta. Kao sudski vještak izvještajem o procjeni ulaganja mogla je pogodovati investitoru koji je angažovao njenu firmu.

 

Sukob interesa oblast je koja je u našem zakonodavstvu potpuno neuređena. Niz zakona i podzakonskih akata kojima bi trebale da se preveniraju i sankcionišu potencijalne situacije sukoba interesa su manjkave ili uopšte nisu doneseni. Upravo takve manjkavosti dovode do čestih pojava koje suštinski jesu sukob interesa, međutim formalno-pravno one to – nisu.

 

Zanimljivo je da se Olivera Elez, iako je ispunila uslove za penziju, još uvijek nalazi na mjestu načelnice Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča, a prilikom verifikovanja mandata na lokalnim izborima 2020. godine Olivera je CIK-u prijavila primanja Fonda PIO, ali ne i imovinu svoje djece koja, prema podacima imovinskog kartona CIK-a, nemaju nikakvih primanja.

 

 

Na sjednici Skupštine opštine Foča Klub odbornika SDS-a zatražio je smjenu načelnice Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Olivere Elez zbog nespojivosti funkcija. Odbornici skupštinske većine na čelu sa SNSD-om odbili su ovaj prijedlog, dok načelnik opštine Milan Vukadinović i Olivera Elez nisu imali komentar.

 

Pripremila: Sanja Vasković

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *