Analiza SPIN Info: Vlada RS je vlada poslušnika, a ne stručnjaka

Prvo postizborno obećanje lidera SNSD-a i predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika bilo je kako će entitetska Vlada biti formirana do kraja 2022. godine. Obećanje ispunjeno. Jedno od rijetkih. Ko žurio vrat slomio je stara narodna poslovica, a kako je žurio i Dodik i koalicioni partneri, lomovi vidljivi već prvog dana rada nove Vlade.

 

Piše: Slađan Tomić

 

Niko nije slomio vrat, ali pukla je Vlada, prvi ministar leti već prvog radnog dana. Jednodnevni ministar Dado Dogan koji je pravosnažno osuđivan, kadar Socijalističke partije Petra Đokića, našao se na listi za odstrel apsolutnog vladara političkog života u Republici Srpskoj. Zasluženo.

Tako je Dodik od novog/starog premijera Radovana Viškovića, a nakon medijskih natpisa i reagovanja opozicionih poslanika o Doganovoj presudi, zatražio da se Dogan, ministar za porodicu, omladinu i sport, razriješi. Za Dodika je ovo imenovanje gruba greška. I jeste i svjedoči o brzopletosti i načinu izbora ministara – i po babu i po stričevima, a ponajviše po stranačkoj preporuci i lojalnosti.

Za novinara i urednika portala Istinito Željka Raljića ovakav propust nije ništa novo jer je Vlada, kaže, puna osuđenika.

 

Ništa čudno jer smo već imali, a i dalje imamo ministre u Vladi RS sa pravosnažnim presudama za kriminal. Dakle, kada je riječ o kriminalu i korupciji, ovo će biti vlada kontinuiteta. Naravno, glavna preporuka za ministra je da je partijski poslušnik, a kompetencije su u drugom, pa i u trećem planu. To dovoljno govori i ministrima, ali i onima koji takve ministre predlažu i biraju”, ocjenjuje Raljić za Spin info.

 

Zeljko Raljić, Foto: Istinito.com

 

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da imenovanje presuđenih ministara koje je pomilovala tadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ostavlja gorak ukus u ustima.

 

Problem koji se na taj način prenosi sa koljena na koljeno izvršne vlasti jeste da te stvari nisu problem dok je neko lojalan stranci, može biti osuđen, može biti nestručan, može nemati pojma o resoru u koji se bira, ta križaljka se rješava na drugačiji način“, upozorava Topić.

 

Tanja Topić

 

Šta možemo očekivati od nove Vlade Republike Srpske?

 

Zaduženja i afere, to su odlike donedavne Vlade RS-a, a prema svemu sudeći nova vlada sa 11 novih i pet starih ministara nastaviće raditi po dobro poznatoj matrici. Poslušnicima beneficije, narodu mrvice.

Dodik je prije nekoliko dana ambiciozno rekao kako će ovo biti vlada programskog kontinuiteta.

Ranije smo čuvali stabilnost RS-a, reagovali i rješavali izazove koji se dešavaju, vodili politiku očuvanja Republike Srpske na nivou BiH, pa i tešku političku borbu sa međunarodnim faktorom, svakako će ostati mjera našeg rada i ubuduće”, rekao je Dodik ne otkrivajući ko je narušavao stabilnost Republike Srpske jer je upravo on taj koji je svojim destruktivnim djelovanjem od građana Republike Srpske napravio taoce. Zbog blokade institucija koje su mu koristile za ličnu korist Evropska unija obustavila je pomoć granima Republike Srpske u vrijednosti od 600 miliona evra.

No vrijeme blokada je iza nas, a Dodik od Evropske unije koju je do juče koristio za obračun sa “domaćim izdajnicima” odnosno opozicijom traži ni manje ni više nego 20 milijardi evra.

Uzimajući u obzir Dodikovu pragmatičnost nije isključeno da će nekim njegovim zahtjevima biti udovoljeno, a kako je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata biće lakše, reputacije radi, dobiti bespovratna sredstva (poklonjeni novac, ne kredit) pa je sasvim logično upitati šta očekivati od nove vlade Republike Srpske.

 

Jednom riječju ništa. Naime, svi stari ministri tokom protekle četiri godine nisu postigli nikakve rezultate na temelju kojima bi im bio povjeren još jedan mandat. Oni novi, skup su zadovoljavanja unutarstranačkih interesa SNSD-a, ili preciznije Milorada Dodika, a ostatak je samo zbir kako bi se „podmirili „ koalicioni partneri. Stoga od nove Vlade ne možemo ni očekivati da se uhvati u koštac s vremenom pred nama, jer mi recesiju već živimo. Oni koji nisu osigurali minimum socijalne sigurnost građanima, koji tekuću likvidnost budžeta održavaju kontinuiranim zaduživanjem na tržištu kapitala, oni koji su tokom pandemije pokazali da brinu samo o sebi, nisu garancija promjena“, ocjenjuje za Spin.info novinarka i aktivistkinja Gordana Katana.

Gordana Katana, foto: N1

Da od nove vlade, s obzirom da je riječ o vladi kontinuiteta, ne treba očekivati previše, mišljenja je i politička analitičarka Tanja Topić.

 

Oni koji su očekivali da će prema prvim najavama Milorada Dodika ova vlada biti ekspertska, već su izborom iste, mogli vidjeti da je to bilo jedno naivno očekivanje. Biće zanimljivo pratiti proturječnosti koje su najavljene u samom ekspozeu -premijer je potcrao da će nova vlada biti opredijeljena za evropske integracije, ali i za saradnju sa Rusijom i Kinom. Teško će u praksi funkcionisati evropski put BiH i dobri odnosi sa Rusijom, pogotovo ako se ima u vidu da je BiH kandidatski status i dobila zbog ruske invazije na Ukrajinu. I tu se već nazire početak problema. Kada premijer govori da je prethodna vlada ostvarila veći dio zacrtanih programa iz prethodnog ekspozea (onaj neostvareni dio pravda pandemijom i ratom u Ukrajini), ne daje nam odgovore na pitanja kako će ostvariti demografsku obnovu u Republici Srpskoj, posebno ako znamo da u tom dijelu ništa od velikih akcija i planova nije urađeno i da građani odavde bježe glavom bez obzira. Planovi vezani za digitalizaciju ispunjeni su u prethodnom periodu djelimično (negdje na nivou od 40 %), reformu javnih preduzeća isti premijer najavljuje i obećava već dugo,a vidimo da su ista ta preduzeća i dalje partijski plijen. Hoću reći recikliranje obećanja ne djeluje uvjerljivo”, mišljenja je Topić.

 

Protekli i naredni period je period inflacije, energetske krize, ekonomske krize, zdravstvene krize pa se od vlasti očekuje da da svoj maksimum i učini što je više moguće da olakša život građanima. No, bez sumnje, od nove vlade se ne može očekivati nikakva dobrobit za građane. I u proteklom periodu vlada je pokazala da se umjesto mjera za suzbijanje efekata inflacije ili nabavke vakcine za Covid-19 bavila kriminalnim radnjama. Nekoliko osoba koje imenuje i kontroliše vlada je optuženo da su se u toku pandemije umjesto suzbijanjem zaraze bavili kriminalom.

„Od premijera nismo dobili odgovor na pitanje korupcije u javnim nabavkama u doba pandemije. Ostali smo bez odgovora na mnoga teška pitanja, a kako stvari stoje nećemo ih dobiti ni u novom mandatu. Mislim da u prilog ovakvom ponašanju vlasti ide i kratka pamet samih građana, koji na sva obećanja vrlo brzo zaborave i ne insistiraju na odgovornosti“, dodaje Topić.

 

 Viškovićev zadatak je da ćuti i izvršava Dodikove naloge

 

Radovan Višković je premijer u čijem mandatu: nismo imali vakcine na vrijeme, građanima se davao industrijski, a ne medicinski kiseonik, rastao dug jvnih preduzeća, demografski pad… no činjenica da je dobio novu priliku govori da je on za Dodika dobro radio. No, za naše sagovornike novi Viškovićev mandat je odraz svega samo ne dobrog dosadašnjeg rada.

“Novi – stari premijer je u stvari pri poslušnik, a ne prvi ministar. Njegovo je da ćuti i izvršava naloge svog partijskog šefa. Dobar je samo kada treba pozajmiti novac po visokim kamatama, a o rezultatima njegove prethodne vlade najbolje govori stanje u privredi, zdravstvu, obrazovanju…”, smatra Raljić.

 

Topić kaže da su građani ti koji odlučuju je li Višković dobro radio ili ne, a s obzirom na to da je kao kandidat za Parlament BiH dobio najveći broj glasova u BiH jasno je šta građani misle kako žive, iako su prema podacima Eurostata građani BiH drugi u Evropi po siromaštvu.

Ako vidimo u kakvom stanju se ovo društvo nalazi, da nam kao građanima pod hitno trebaju maske za disanje, jer tek ponekad, rijetko izdignemo glavu iznad površine, udahnemo za trenutak, istina sve zagađeniji zrak i ponovno se vratimo ispod crte koja je na granici same egzistencije. Ako to znači da živimo dobro, onda analogno tome možemo reći da je premijer dobro radio. Ako smatramo da je to stanje dobro, onda je besmisleno odgovarati na ova pitanja. Onda trebamo građanima prepustiti da uživaju u (BLAGO)stanju koje su izabrali. Premijer je s vremena na vrijeme dobro zbunjivao građane, pokazivao skromnost i skušenost u ponašanju kad se radilo o stvarima koje su, recimo, penzionerima trebalo da znače povećanje primanja. On nije znao da li je povećanje od 2 odsto malo ili puno za njih. Naravno da je to teško procijeniti kad se na tas stave penzije i primanja ljudi u izvršnoj vlasti. Negdje su ta dva procenta 4 a negdje 40 maraka. Matematička varka koja je zavarala premijera. Ili recimo objašnjenje zašto nam nisu ukinute akcize – logično jer bi svi iz regije pohrlili kod nas i onda bismo stajali danima u redu kako bismo natočili gorivo, a naš premijer nas je spasio gubljenja vremena i živaca u redovima. Mislim da je time spiječio I izazivanje nereda, jer se mi ne znamo ponašati u redovima za čekanje”, ocjenjuje Topić Viškovićev dosadašnji rad.

Dodaje da je opšti utisak da premijer nije bio stvarni premijer, već neko za koga je neko drugi, vukao konce, pa je očekivati kontniuitet ne samo vlade već i premijera.

 

Radovan Višković, foto: Mondo

Istina, ovog puta (a vidjet ćemo da li će doista tako i biti, jer smo imali najavu da oni koji dugo sjede u vladi ne mogu računati na novi mandate, pa i unatoč tome, mnogi produžiše decenijsko sjedenje u ministarskim foteljama) dobio je prilikom imenovanja za mandatara upozorenje o roku upotrebe i ograničenje mandata na dvije godine”, dodaje Topić.

 

Novinarka Gordana Katana je mišljenja da od premijera ni ne treba ništa očekivati jer je on samo marioneta.

„Premijer… Vladom je upravljao Milorad Dodik, a Radovan Višković bio je samo marioneta u njegovim rukama. Dakle, nije on dobio još jedan mandat jer je sposoban, odlučan, inovativan , već zato što je poslušnik koji se ne miješa u svoj posao. Uostalom dovoljno je bilo čuti njegov ekspoze pa da se vidi koji su mu dometi“, kaže Katana.

 

Eksperata ni na mapi

 

U novoj Vladi dosta je starih imena, neka su i nova. Čini se da nisu poznati kao stručnjaci. Hoće li onda ovo biti Vlada poslušnika koji će izvršavati naredbe, a ne stručnjaci koji je rukovođenje resora unaprijediti kvalitet života građana?

Za Katanu cilj i nije imati sposobne već podobne.

Mi živimo u fasadnoj demokratiji, izborom za predsjednika RS Dodik je samo učvrstio svoju poziciju i vladat će i Vladom i Narodnom skupštinom. A ministri će biti ono što su i do sada – ukrasi. Koje se ne pita i koji su najsretniji dok je to tako, a za uzvrat imaju lične benefite.“

Topić ocjenjuje da ovo definitivno nije vlada stručnjaka, te da je upitno razumijevanje pojma ekspert.

Kako je ekonomista stručnjak za kulturu i prosvjetu. Mislim da smo mi kolokvijalno stručnjake izjednačili sa podanicima, poslušnicima. Ne tražimo mi one koji su kompetentni, znalci u svojim oblastima, mi slažemo matematički zbir na osnovu izbornog plijena. Pri tome se stalno podvlači kako nas čekaju teška i izazovna vremena, sa ovakvim sastavom bojim se da će biti teža i izazovnija”, zaključuje Topić.

 

Dok se na nivou BiH i Federacije slažu kockice za formiranje vlasti, ne treba biti ushićen jer će većinu funkcija obnašati dobro poznata imena iz starih stranaka koje su svojim djelovanjem BiH stavile na vrh liste najsiromašnijih, najkorumpiranijih i zemalja sa najvećim odlivom mozgova.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *