21/02/2024

Korona oštetila privredu za pola milijarde maraka

Skoro polovina privrednika u lokalnim zajednicama u Srpskoj imala je ograničen rad u proteklom periodu zbog epidemije virusa korona, a prema prvim procjenama domaća privreda pretrpjela je štetu od oko 500 miliona maraka, rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS LJubiša Ćosić.

  • Najveće posljedice epidemije trpe mikro, mala i srednja preduzeća. Međutim, problemi nisu zaobišli ni velike privredne subjekte koji posluju sa inostranstvom i kojima je bio onemogućen izvoz proizvoda – rekao je Ćosić.

Kada je riječ o gubicima Ćosić ističe da je u opštinskim i gradskim budžeti prvi kvartal ove godine bio je bolji sa aspekta prikupljanja prihoda od poreza u odnosu na isti period lani. Međutim, najveći gubitak u dijelu poreskih, ali i neporeskih prihoda zabilježen je u aprilu.

“Ono što nas ohrabruje jeste činjenica da je Vlada RS pripremila paket od oko 30 miliona maraka za pomoć lokalnim zajednicama. Vjerujem da će ta sredstva biti operativna veoma brzo. Kada je riječ o neporeskim prihodima, oni će sigurno biti u padu i uvjeren sam da će sve lokalne zajednice morati raditi rebalans nadole”, rekao je Ćosić za Glas Srpske i dodao da su bez obzira na gubitke tokom pandemije virusa korona nastavljeni infrastrukturni projekti u lokalnim zajednicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *