Bivši odbornik u Prnjavoru bio u sukobu interesa dok se nalazio na čelu Boračke organizacije koja se finansirala iz budžeta

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa utvrdila je nakon prijave Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) da je bivši odbornik u Prnjavoru Bogoljub Sančanin bio u sukobu interesa dok je obavljao funkciju predsjednika opštinske Boračke organizacije koja se finansirala iz budžeta. Sančanin je prijavljen jer je Boračka organizacija dobijala godišnje oko 120 hiljada KM iz budžeta Opštine dok je on bio odbornika u skupštini koja je usvajala budžet i odlučivala o dodjeli sredstava.

 

Ovakva situacija je zabranjena Zakonom o sprečavanju sukoba interesa RS a podaci koje je TI BIH objavio u prvom javnom Registru grantova isplaćenim udruženjima i fondacijama, pokazuju da je Opština Prnjavor isplatila Boračkoj organizaciji opštine Prnjavor  127 hiljada u 2020. i 119 hiljada u 2019. godini. Zakon o sprečavanju sukoba interesa u RS zabranjuje svim izabranim zvaničnicima da budu članovi organa ili odgovorna lica udruženja koja se finansiraju iz javnih sredstava u iznosu koji je veći od 100 hiljada KM godišnje.

 

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa prvobitno je odbila prijavu protiv Sančanina uz obrazloženje da on  u vrijeme kada je razmatrana prijava, u martu 2022. nije obavljao funkciju odbornika jer mu je istekao mandat, zanemarivši time činjenicu da je u trenutku kada su sredstva isplaćivana udruženju kojim predsjedava on obavljao javnu funkciju koja ga dovodi u sukob interesa.

 

TI BiH se žalio na ovakvu odluku Komisiji za žalbe RS, koja je poništila prvostepeno rješenje i naložila donošenje novog, kojim je na kraju utvrđeno da je Sančanin bio u sukobu interesa. Ipak, treba naglasiti da Komisija Saničaninu nije izrekla nikakvu kaznu koja se po zakonu za ovakve slučajeve kreću od 500 do 1500 KM.

 

Zbog istog slučaja TI BiH je osim Sančanina prijavio i njegovog prethodnika na čelu Boračke organizacije u Prnjavoru, Vladu Živkovića, koji je takođe bio odbornik u lokalnoj skupštini koja odlučuje o visini sredstava koja će se dodjeljivati ovoj organizaciji. U ovom slučaju Komisija još nije donijela odluku.

 

TI BiH je od uspostavljanja registra za praćenje dodjele grantova nevladinim organizacijama i udruženjima identifikovao 47 javnih funkcionera u BiH koji se nalaze na čelu udruženja i fondacija koja primaju novac iz budžeta, što dovodi do toga da pojedina udruženja i organizacije imaju povlašćen položaj kada je u pitanju raspodjela javnih sredstava. Međutim, odredbe koje bi ovo spriječile nisu harmonizovane u zakonima na svim nivoima, a njihova primjena zavisi, kao što je vidljivo i iz ovog primjera, od slučaja do slučaja i tumačenja nadležnih tijela.

 

Zbog toga se TI BiH se već dugo zalaže za izmjene zakonskih odredbi koje bolje definišu sukob interesa, predviđaju veće sankcije ali i efikasnija i politički nezavisna tijela koja bi trebalo da prate, evidentiraju i kažnjavaju potencijalni sukob interesa, budući da je to jedan od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH na putu ka statusu kandidata.

 

IZVOR: Transparentno.ba

Foto:Prnjavor.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *