Нед. дец 3rd, 2023

Od početka godine do danas potročaška korpa skuplja za gotovo 500 KM

Od početka godine do danas potročaška korpa je skuplja za čak 495, 33 KM.

 

Potrošačka korpa u septembru iznosila 2.852,37 KM od čega je samo za hranu četveročlana porodica trebala izvojiti 1.245,77 KM ili  43,68 potrodičnog budžeta.

 

A koliko izdvajamo više u odnos na januar pogledajte u tabeli ispod:

 

 

Za isto vrijeme prosječna neto plata, koja je u januaru iznosila 1.043 KM, a u avgustu, posljednjem mjesecu za koji Agencije za statistiku BiH ima podatke 1.145 KM KM, porasla je za 102 KM.

 

HRANA SKUPLJA ZA 26,2 POSTO

 

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u septembru u odnosu na predhodni mjesec ove godine u prosjeku su zabilježile rast za 1,2 posto, dok je nivo cijena u septembru u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 17,3 posto.

 

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 26,2 posto, alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 20 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 10,9 posto, zdravstvo za 1,7 posto, prijevoz 28,2 posto, komunikacije za 1,4 posto, rekreacija i kultura za 10,6 posto, obrazovanje za 1,6 posto, restorani i hoteli za 12,4 posto, te ostala dobra i usluge za 7,6 posto.

 

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 6,3 posto.

 

EKONOMISTA CIJENE NAZVAO STRAŠNIM

 

Nedavno je reagovao i ekonomista Faruk Hadžić nazivajući cijene većine proizvoda u marketima, posebno mliječnih, strašnim.

 

“Ono što je vrlo bitno sada uraditi, a ne sutra, jeste da se dio viška prikupljenih poreza usmjeri u povećanje neto plata radnika kroz niže doprinose. Ako bi do toga došlo, neto plate bi se povećale, a time i realne plate, dok bi se bruto plate zadržale na istom nivou. Ovo je vrlo bitno za poslodavce, jer ako se zadrži nivo bruto plata (ukupni trošak po jednom radniku), a poveća neto plata, usporava se rast cijena, a time inflacija, jer svaki dodatni trošak povećanja plata radnika ne bi se prenio na nove veće cijene proizvoda i usluga” istakao je Hadžić, navodeći da je ovo  apel prema svim političkim partijama, bez obzira ko će činiti većinu u FBiH, da prva mjera bude smanjenje stope doprinosa, barem na 31% iznosa bruto plate, a kasnije i na 25%.

 

IZVOR: Buka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *