Od početka godine do danas potročaška korpa skuplja za gotovo 500 KM

Od početka godine do danas potročaška korpa je skuplja za čak 495, 33 KM.

 

Potrošačka korpa u septembru iznosila 2.852,37 KM od čega je samo za hranu četveročlana porodica trebala izvojiti 1.245,77 KM ili  43,68 potrodičnog budžeta.

 

A koliko izdvajamo više u odnos na januar pogledajte u tabeli ispod:

 

 

Za isto vrijeme prosječna neto plata, koja je u januaru iznosila 1.043 KM, a u avgustu, posljednjem mjesecu za koji Agencije za statistiku BiH ima podatke 1.145 KM KM, porasla je za 102 KM.

 

HRANA SKUPLJA ZA 26,2 POSTO

 

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u septembru u odnosu na predhodni mjesec ove godine u prosjeku su zabilježile rast za 1,2 posto, dok je nivo cijena u septembru u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 17,3 posto.

 

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 26,2 posto, alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, stanovanje i režijski izdaci za 20 posto, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 10,9 posto, zdravstvo za 1,7 posto, prijevoz 28,2 posto, komunikacije za 1,4 posto, rekreacija i kultura za 10,6 posto, obrazovanje za 1,6 posto, restorani i hoteli za 12,4 posto, te ostala dobra i usluge za 7,6 posto.

 

Odjeća i obuća u prosjeku su bili jeftiniji za 6,3 posto.

 

EKONOMISTA CIJENE NAZVAO STRAŠNIM

 

Nedavno je reagovao i ekonomista Faruk Hadžić nazivajući cijene većine proizvoda u marketima, posebno mliječnih, strašnim.

 

“Ono što je vrlo bitno sada uraditi, a ne sutra, jeste da se dio viška prikupljenih poreza usmjeri u povećanje neto plata radnika kroz niže doprinose. Ako bi do toga došlo, neto plate bi se povećale, a time i realne plate, dok bi se bruto plate zadržale na istom nivou. Ovo je vrlo bitno za poslodavce, jer ako se zadrži nivo bruto plata (ukupni trošak po jednom radniku), a poveća neto plata, usporava se rast cijena, a time inflacija, jer svaki dodatni trošak povećanja plata radnika ne bi se prenio na nove veće cijene proizvoda i usluga” istakao je Hadžić, navodeći da je ovo  apel prema svim političkim partijama, bez obzira ko će činiti većinu u FBiH, da prva mjera bude smanjenje stope doprinosa, barem na 31% iznosa bruto plate, a kasnije i na 25%.

 

IZVOR: Buka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *