Deponija Krupačke stijene, isti problem- stara obećanja

Stanovnici Istočnog Sarajeva godinama čekaju rješenje ilegalne deponije u Krupačkim stijenama. Iako se nalazi na području opštine Trnovo, otpad se dovozi i sa područja opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Lokalne vlasti ne mogu da se dogovore oko lokacije nove regionalne deponije, a problem su i sredstva, jer bi prema ranijim najavama trebalo oko tri miliona maraka. Fond za zaštitu žvotne sredine i Grad Istočno Sarajevo prošle godine obezbijedili su 200.000 maraka za sanaciju deponije. Dok se čeka privremeno rješenje ovog problema, deponija je proteklih dana gorjela, a stanovnici Istočnog Sarajevo svakodnevno su izloženi štetnim kancerogenim materijama koje prouzrokuje ova deponija udaljena nekoliko stotina metara od naseljenog područja.

 

Svojevremeno je na ovu deponiju Krušačke stijene dovožen i medicinski otpad. U sklopu deponije nalazi se i spalionica guma, a samo 30 metara od ulaza protiče, sada već zagađena, rijeka Željeznica.

 

 

 

O hitnom rješavanju problema deponije u Krupačkim stijenama za BN TV govorio je i predsjednik Ekološkog pokreta “Krupac” Vladimir Lubura. Napominje da su prije dvije godine putem udruženja uspjeli obezbijediti sredstva za sanaciju deponije u iznosu od pola miliona maraka od Ambasade SAD-a i OEBS-a, ali da su sredstva zbog zabrane ulaganja u ilegalne deponije povučena.

 

O deponiji u Krupačkim stijenama često se raspravljalo i na skupštinama Grada Istočno Sarajevo, ukazivalo se na problem, predlagala rješenja, davale izave za medije, ali bez konkretnih poteza na rješavanju ovog problema.

 

I gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić priznaje da je saniranje deponije samo privremeno rješenje, kaže, plan je da se instaliraju spalionicena na području gradskih opština ili da se formira regionalna deponija. 

 

“Deponija bi trebala biti negdje na sredini, ali nijedna opština se neće odlučiti da da saglasnost da neka lokacija bude regionalna deponija ukoliko ta deponija nije organizovana po odgovarajućim ekološkim standardima, koji su u skladu sa ciljevima i strategijama upravljanja otpadom u  Republici Srpskoj do 2025. Upravo smo bliže odluci da predložimo spalionicu koja bi zahtjevala manje područje”, kaže Ćosić za BN.

 

Dok se godinama nižu obećanja i čeka rješenje, svi trpe teške posljedice, dok je stanovništvu Istočnog Sarajeva, ali i Sarajeva ugroženo zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *