Пет. дец 8th, 2023

ELEKTROPRIVREDA RS: Dvije žalbe na tender za reorganizaciju

Nabavka konsultantskih usluga za izradu i provođenje programa reorganizacije segmenta proizvodnje električne energije i proizvodnje uglja za matično preduzeće a.d. Trebinje označena je visoko rizičnom

 

Piše: Zinaida Đelilović/Pratimo tendere

 

Mješoviti holding „Elektroprivreda RS“ matično preduzeće a.d. Trebinje raspisala je tender za nabavku konsultantskih usluga za izradu i provođenje programa reorganizacije segmenta proizvodnje električne energije i proizvodnje uglja u sistemu MH „ERS“, procijenjene vrijednosti 2.500.000 KM.

Portal PratimoTendere ovu nabavku je označio crvenom zastavicom što predstavlja visok stepen rizika, a jedan do razloga je što planski dokumenti ne sadrže sve elemente definisane Zakonom o javnim nabavkama BiH.

„U planskim dokumentima za ovu godinu nije naznačen okvirni datum pokretanja postupka nabavke, a što je ugovorni organ dužan uraditi prema Zakonu“, pojašnjavaju stručnjaci za javne nabavke.

Obavještenje za nabavku objavljeno je 3. maja 2023. godine, a rok za dostavu ponuda je okončan 19. juna.

 

Stručnjaci upozoravaju i na to da je ugovorni organ u obavještenju za nabavku kao kriterij dodjele ugovora stavio ekonomski najpovoljniju ponudu, a istovremeno kao podkriterijum za ocjenu ponuda navode najnižu cijenu (90 posto) i rok izvršenja usluge (10 posto).

„S obzirom na to da je kriterijum za ocjenu ponuda ekonomski najpovoljnija ponuda, potkriterijumi za ocjenu ponuda se u značajnoj mjeri odnose na nefinansijske aspekte (rok izvršenja usluge 10 posto)“, pojašnjavaju za portal PratimoTendere.

Osim navedenog, u postupku su izjavljene i dvije žalbe.

 

Zanimljivo je da tenderskom dokumentacijom zahtijevaju da ponuđač ispunjava određene uslove u izvršenju tačno naznačenih projekata u posljednje tri godine ili od početka poslovanja ukoliko je ponuđač počeo sa radom prije manje od tri godine, s tim da su zbirni iznos tih projekata ne smije biti manji od 1.500.000, bez PDV-a. 

 

Ti projekti, odnosno ugovori odnose se na: analize tržišta električne energije, modelovanje dugoročnog plana razvoja proizvodnje u elektroenergetskom sektoru, dizajnu i provođenju restrukturiranja vertikalno integrisanog elektroenergetskog preduzeća, izradi glavnih rudarskih projekata za ugalj i studija ekonmske opravdanosti za rudnik uglja.

Također, ugovorni organ zahtijeva da ponuđač zapošljava ili da ima na raspolaganju mininalno osam osoba određene obrazovne i profesionalnih kvalifikacija radi pružanja predmetnih usluga.

 

Tako, između ostalog, traže da imaju jednog voditelja projekta koji bi bio diplomirani ekonomista ili inženjer elektrotehničke s više od 10 godina iskustva u pružanju konsultantskih usluga i minimalno 10 projekata u oblasti elektroenergetike i pet projekata u oblasti izrade i provedbe procesa, tri projekta u kojem je rađen program zbrinjavanja uz podršku i pregovorima sa sindikatima za javne vertikalno integrisane elektroenergetske kompanije i dva projekta u kojem je rađeno modeliranje dugoročnog razvoja proizvodnog portelja koji je uključivao termo elektrane na ugalj, hidroelektrane…

 

Ponuđač bi, prema tenderskoj dokumentaciji, trebao imati i jednog višeg stručnjaka za restrukturiranje i za rudarstvo, investicije i eksploatacije, te stručnjake za rudarstvo, investicije i eksploataciju,  modelovanje elektroenergetskog sektora i za energetiku i restrukturiranje. Uglavnom svi trebaju imati po 10 godina iskustva u izradi analiza, inženjeringa projekata, investicionih i eksploatacijskih elaborata rudnika uglja i iskustva u određenim projektima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *