Epilog uništenja E-RAOP-a: Nemoguće naplatiti dug od 13,6 miliona KM!

Osam godina od otvaranja, stečaj preduzeća „Energoinvest – Rasklopna oprema“ (E-RAOP) iz Istočnog Sarajeva privodi se kraju. Zvanično, čak 13,6 miliona maraka iznosi dug koji ostaje nenaplaćen iza tog nekadašnjeg giganta, čija je imovina prvo prodata Rusima, pa završila kod braće Keserović, zetova Zorana Tegeltije i Željka Kovačevića.

Iza giganta ostali samo dugovi

U stečajnom postupku, unovčena je imovina preostala od nekadašnjeg „Energoinvesta RAOP” i to za iznos od 399.224 marke.

Stečajni upravnik Vlade Simović sačinio je diobni popis stečajne mase iz kojeg je vidljivo da troškovi stečajnog postupka iznose 86.150 KM, a dugovi stečajne mase 147.239 KM.

Preostala sredstva za namirenje povjerilaca iznose svega 165.835 KM.

„Povjerioci višeg isplatnog reda, a čine ih bivši zatečeni radnici, njih 158, čije je priznato potraživanje u iznosu 521.482 KM, namirili su se kroz dvije djelimične diobe u iznosu od 108.150 ili 20,74 odsto priznatog potraživanja“, naveo je Simović u diobnom popisu.

Dodao je da će se, kroz glavnu diobu, povjerioci višeg isplatnog reda namiriti u iznosu od 47.400 KM ili 9,09 odsto priznatog potraživanja ili po 300 KM.

Međutim, najveći dio potraživanja neće biti namiren.

„Povjerioci opšteg isplatnog reda, čije je priznato potraživanje 13.635.389 KM zbog nedostatka stečajne mase ne mogu uzeti učešće u raspodjeli“, precizirao je Simović.

Potrebno je i da se rezerviše 10.285 KM za pokriće troškova stečajnog postupka od objave diobnog popisa do zaključenja stečaja i za registraciju stečajne mase.

Ono što ostaje je i jedan upravni spor, koji će poslije zaključenja stečajnog postupka voditi stečajna masa koju će registrovati i zastupati upravnik.

Stečaj u „Energoinvestu“ otvoren je 30. maja 2014. godine, a na zahtjev preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Istočnog Sarajeva kojem je tada „Energoinvest“ dugovao više od 214.000 KM.

Prije stečaja imovina E-RAOP-a prodata Rusima

Početkom januara 2013. godine, sva pokretna i nepokretna imovina E-RAOP-a zaplijenjena je od strane Poreske uprave RS koja je nad imovinom imala založno pravo.

Naime „Energoinvest RAOP“ je 2012. godine založio imovinu da bi ispunio dogovor sa Vladom RS o finansiranju pokretanja proizvodnje u tom preduzeću.

Imovina je prodata u izvršnom postupku 2013. godine kada su je kupili ruski investitori, koji su za te potrebe u Banjaluci registrovali preduzeće “Elektroinženjering”. Ta firma je data na upravljanje braći Milanu i Mariu Keserović. Mario je bio zet tadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva RS Željka Kovačevića, a njegov brat Milan je kasnije postao zet bivšeg ministra finansija RS i sadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Prije tri godine je otkriveno da je imovina E-RAOP-a potpuno devastiranaradnici su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja, ali uprava, na čijem čelu je bio Keserović, to je spriječila. Tada je on od Rusa otkupio udio u preduzeću za šest evra. Institucije RS su pod pritiskom, naprasno, povukle zahtjeve za blokade računa. Nekoliko dana nakon toga izbio je požar u kome je uništen dobar dio imovine.

„Elektroinženjering“ je na imovini RAOP-a imao registrovano i preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp) koje je napravilo dugove i završilo u stečaju.

Podsjećamo, krajem 2020. i početkom 2021. godine Rus Dmitri Kuznecov za portal CAPITAL je ispričao da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća „Energoinvest RAOP“ „izvučeno“ više od 280 miliona maraka koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori. On je tvrdio da istragu o svemu tome vodi Federalna služba bezbjednosti (FSB) Ruske Federacije, te da su ruskim investitorima namještani milionski tenderi u Republici Srpskoj.

 

IZVOR: Capital

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *