Građani opštine Višegrad taoci neodgovorne vlasti

Svakodnevni život građana opštine Višegrad umnogome je otežan.

Studenti su bez stipendija, poljoprivrednici bez subvencija, nevladine organizacije, kulturno-umjetnička društva, vjerske organizacije, škole, obdaništa i ostali budžetski korisnici bez dodatnih sredstava, odnosno finansijske podrške opštine za svoj rad. Kapitalna ulaganja u opštinu su obustavljena, a sve sportske, kulturne i turističke manifestacije otkazane ili prolongirane za naredni period.

Razlog tome je taj što je opština Višegrad jedina lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja ni šest mjeseci nakon lokalnih izbora nema usvojen budžet. Načelnik opštine Mladen Đurević (SNSD) ima zakonsku obavezu da predloži nacrt i prijedlog budžeta, dok je za njegovo usvajanje odgovorna Skupština opštine trenutno okupljena oko SDS-a. Nažalost, načelnik je propustio i posljednji zakonski rok (31.03.2021) do kada je morao da podnese Skupštini budžet na usvajanje.

“Novi skupštinski saziv je više puta upozoravao načelnika da sačini prijedlog budžeta i da na usvajanje, ali je on to kategorički odbijao tvrdeći da novi saziv nije legalan i da on nema kome da predloži budžet”, tvrdi odbornik PDP-a u SO Višegrad Milenko Janjić, dodajući da je time načelnik pokazao da ne poštuje izbornu volju građana.

Milenko Janjić- privatni arhiv

Načelnik čak ne želi da prijavi predsjednika SO Višegrad Muamera Sofovića u radni odnos, što pokazuje do koje mjere načelnik sabotira rad Skupštine“, kaže Janjić.

Obaveza načelnika opštine je i da predloži svog zamjenika, načelnike odjeljenja, te odbornike koji prisustvuju zaključenju braka, kao i Odluku o privremenom finansiranju zbog neusvajanja budžeta, što još uvijek nije izvršeno.

Ovakav odnos opštinskih vlasti prema građanima koji ih plaćaju odraziće se i na oblast turizma kao nosioca razvoja ove privlačne turističke destinacije.

Šteta u ekonomskom pogledu biće nesaglediva, siguran sam da nijedan ozbiljan investitor neće uložiti nijednu marku u opštinu koja nema usvojen budžet i u kojoj prvi čovjek opštine sve sabotira i uništava. Ova turistička sezona je mnogo bolja od prethodne, zbog većeg broja turista koji posjećuju našu opštinu. Ipak, turizam u Višegradu će pretrpjeti veliku štetu jer neće biti novca za pomoć ugostiteljskim objektima, kao ni novčanih sredstava za tradicionalne manifestacije koje su u Višegrad privlačile veliki broj turista”, zaključuje odbornik PDP-a u SO Višegrad Milenko Janjić.

Mleden Đurević- izvor: opštinavisegrad.com

Zbog čega još uvijek nije izvršio svoju zakonsku obavezu i predložio budžet skupštinskoj većini na usvajanje pitali smo i načelnika opštine Višegrad Mladena Đurevića, međutim, odgovore još uvijek nismo dobili. (Ukoliko načelniku u cilju informisanja javnosti i građana kojima odgovara za svoj rad bude poslao pisani odgovor, sigurno je da ćemo objaviti).

Od 1. jula opština Višegrad i njen budžet mogli bi biti u u potpunoj blokadi,  sve do usvajanja novog budžeta.

Pošto je načelnik odbio da predloži budžet u zakonskom roku, odbornicima iz novog skupštinskog saziva data je zakonska mogućnost da daju prijedlog i usvoje budžet.

Autor: Sanja Vasković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *