Сре. сеп 28th, 2022

Građani se pitaju da li su inspekcije zaštitnici investitora ili građana koji ih plaćaju?

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci” već nekoliko mjeseci vodi borbu za zaustavljanje izgradnje tri mHE na Kasindolskoj rijeci. Ističu da je propust u radu nadležnih organa vidljiv kroz odnos stanja na terenu i stanja u upravnim aktima.

Naime, iako Pravilnik o postupku revizije i obnavljanja ekoloških dozvola Republike Srpske jasno navodi da je za obnavljanje ekološke dozvole potreban zapisnik ekološkog inspektora kojim se dokazuje da su izvršene mjere i obaveze naložene rješenjem o dozvoli, sporno je kako je zapisnik Republičke vodne inspekcije i Republičke ekološke inspekcije u vezi sa vršenjem nadzora nad radom mHE “Podivič” mogao biti zadovoljavajući pored činjenice da je u pojedinim trenucima rada MHE ‘’Podivič’’ u potpunosti zaustavljen protok rijeke, te da je usljed izgradnje pristupnog puta došlo do formiranja niza klizišta, te značajnog ugrožavanja okolne flore i faune.

“Iz dobijenih odgovora možemo samo zaključiti da oni u potpunosti pokušavaju izbjeći kažnjavanje investitora i izjašnjavanje o komponentama gdje je evidentno prekršen zakon kao i mjere zaštite i ublažavanja iz ekološke dozvole.

Zabrinjavajuća je i činjenica da su vodni i ekološki inspektor sačinili gotovo identične dopise iako su njihove nadležnosti drugačije i njihove funkcije su odvojene po sektorima. Takođe je sporna i činjenica da se inspekcije ne izjašnjavaju o video zapisu koji smo poslali kao dokaz, a iz kojeg se jasno vidi zatvorena riblja staza te u potpunosti obustavljen protok Kasindolske rijeke”, navode predstavnici neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Kasindolskoj rijeci”.

Građani ponovo ističu da ovi inspekcijski nalazi jasno pokazuju da inspekcija radi u interesu investitora, a ne na zaštiti zakona i građana te da će uputiti žalbe Inspektoratu kao i dopise za JPŠ “Šume Srpske” i JU “Vode Srpske”. Napominju da neće odustati od pravne borbe i da će iskoristiti sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja – zabrane izgradnje mHE na Kasindolskoj rijeci.

1 thought on “Građani se pitaju da li su inspekcije zaštitnici investitora ili građana koji ih plaćaju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.