Instrukcije za plaćanje, ali ne i objašnjenje koje usluge komunalnom naknadom građani plaćaju

Na internet stranici Grada Istočno Sarajevo danas je objavljeno obavještenje, odnosno instrukcija na koji način plaćati komunalnu naknadu odnosno taksu, iako nam je gradska vlast još uvijek dužna obavještenje šta zapravo ovim nametom konkretno plaćamo?

Na računu  koji dobijete još uvijek ne piše konkretno šta je to što plaćate? Koju vrstu usluge? Naknadu za šta? Samo stoji visina komunalne naknade izračunata po određenom modelu, odnosno na osnovu kvadrature kuće ili stana koji posjedujete i građevinske zone u kojoj živite. Tu su i formalne rečenice kojim se poziva na obavezno plaćanje naknade na osnovu Odluke koju je donijela Skupština grada Istočno Sarajevo.

 Iako su prebacujući odgovornost sa jednih na druge predstavnici Grada i načelnici opština u njegovom sastavu obećavali korigovanje visine naknade i zona, do toga još uvijek nije došlo, a instrukcije za plaćanje uredno smo dobili.

Odluka o plaćanju komunalne naknade odnosi se na građevinske zone jedan, dva, tri i četiri koje u pojednim dijelovima opština koje obuhvataju nemaju ni osnovne uslove života dostojne građanina 21. vijeka kao što su: kanalizacija, trotoar, rasvjeta i drugo, a uredno im se adresira račun za plaćanje komunalne naknade čija sredstva su usmjerena za čišćenje javnih površina, održavanje i uređenje javnih zelenih površina, odvođenje atmosferskih padavina, održavanje saobraćajnica, vodovod i kanalizaciju, električne PTT mreže, grijanje, javni gradski i prigradski prevoz, pogrebne djelatnosti…

(Stoji u Zakonu o komunalnim djelatnostima RS iz kojeg proizilazi Odluka o komunalnoj naknadi Grada Istočno Sarajevo.)

Građani su uslovljeni da plaćaju bez  obzira da li su zadovljni uslugom koja im se pruža, tačnije ne znaju konkretno šta plaćaju, samo da je obavezno.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *