Izmještanje toplane na Palama- zaduženje građanima, profit pojedincima?

Dok se na Jahorini troše milioni za novu sezonu, Paljani će i ovu zimu dočekati sa novim obećanjima i starom toplanom čije izmještanje je i dalje pod znakom pitanja, iako su nas nadležni uvjeravali da znaju šta rade i da će ovaj gorući problem opštine konačno biti riješen.

 

A da se rješenje nove toplane još ne nazire potvrdila je i sjednica Skupštine opštine Pale na kojoj su odbornici usvojili Odluka o davanju saglasnosti za potpisivanje Mandatnog pisma i obezbjeđivanje dugoročnog finansiranja projekta modernizacije sistema centralnog grijanja, čime su stvoreni uslovi za kreditni aranžman kod Evropske banke za obnovu i razvoj za potrebe finansiranja izgradnje Toplane.

 

“Davanjem saglasnosti za potpisivanje Mandatnog pisma samo smo stvorili uslove da uđemo u nove pregovore, a konačnu saglasnost će na kraju dati Skupština kada se tačno definišu cifre, kamatne stope. Dat je maksimalan okvir od osam miliona evra, čime je obuhvaćen i grant koji može ići i do 30 i više odsto u tom iznosu, a podrazumijeva i priznavanje dosadašnjeg učešća opštine Pale od dva miliona KM za izgradnju toplovoda koji će povezivati lokaciju sadašnje i nove toplane”, rekao je načelnik opštine Pale Boško Jugović novinarima.

 

 

Jugović je dodao da je tek stvorena mogućnost da na najbolji mogući način bude riješeno pitanje toplane, čime je potvrđeno pisanje našeg portala iz februara ove godine da su iz opštine Pale potrošili dva miliona maraka na izgradnju toplovoda za Toplanu koja ni mjesecima poslije nema idejno rješenje, lokaciju na kojoj će se graditi, energent koji će koristiti, a ni sredstva iz kojih će se ovaj značajan projekat finansirati.

 

 

Opština Pale: Potrošeno skoro dva miliona maraka na izgradnju toplane koja nema idejno rješenje

 

Glavni projekat toplane još niko nije vidio

 

Da li ovo Mandatno pismo predstavlja konkretno rješenje ili je riječ o daljem zamajavanju javnosti s obzirom da glavni projekat “niko nije vidio”, pitali smo i opozicionog odbornika u SO Pale Igora Tošića.

 

 

“Već šest godina građanima Pala se pred izbore obećava izmještanje toplane bez da imamo sistemsko rješenje ovog problema. Evidentno je da su građani Pala izgubili povjerenje u nadležne, jer se sve više korisnika isključuje sa ovog sistema grijanja, posebno nakon prošlogodišnjih problema u radu postojeće toplane. Želimo da se toplana gradi, ali da to bude sistemski”, kaže Tošić za SPIN Info podsjećajući da buduće toplane nema ucrtane ni u regulacionom planu i da je i ovog puta vjerovatno riječ o bombastičnim obećanjima vlasti, a ne konkretnom rješenju.

 

A da li je nakon objavljivanja našeg teksta napravljeno idejno rješenje Toplane u Palama, kako je to najavljeno da će biti nakon stručnih posjeta toplanama u okruženju i dokle se došlo sa navedenim projektom, pitali smo nedavno i direktora firme “Grijanje invest” Ljubišu Tanića.

 

“Izvođenje se privodi kraju, a dokumentacija o budućoj toplani je dostavljena predstavnicima Opštine Pale. Ona pripada njima kao naručiocima, pa smatramo da je red da se od njih traže podaci koji god Vas zanimaju po pitanju projekta Daljinskog grijanja Pala”, odgovara Tanić.

 

Zaduženje građanima, profit pojedincima?

 

Odluka da opština Pale pokuša da se zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj pada na pleća građana Pala. Na koji način se došlo do određene cifre mogućeg zaduženja takođe ostaje nejasno, s obzirom da ne postoji analiza ukupnog broja korisnika, da su na snazi poskupljenja energenata, te da sve veći broj korisnika prelazi na grijanje električnom energijom. SPIN Info je takođe pisao da je lokacija ne koju treba da se premjesti toplana, do koje se polažu cijevi toplovoda, u vlasništvu funkcionera DEMOS-a Ace Stanišića što niko od nadležnih za naš portal nije demantovao.

 

Ako uzmeo u obzir činjenicu da je Paljane nedavno iznenadila izgradnja stambenog objekta u centru Pala, o čemu su stigla obavještenja uznemirenih građana i na adresu našeg portala, postavlja se pitanje da li će izmještanjem toplane iz centra opštine neki novi investitor dobiti prostor za gradnju građevinskih objekata?

 

Izmještanjem će se samo osloboditi zemljište u centru koje ce kupiti pojeftino jedan od investitora da napravi tri zgrade i uzme šest miliona”, sumnja naš sugrađanin sa Pala.

 

Od čitave priče oko izgradnje toplane koja traje godinama, izvjesno je jedino da će građani Pala još jednu grijnu sezonu dočekati u strahu da li će opet u sred zime radijatori biti hladni.

 

 

Autor: Sanja Vasković

naslovna fotografija: Katera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *