Нед. дец 3rd, 2023

Opština Pale: Potrošeno skoro dva miliona maraka na izgradnju toplane koja nema idejno rješenje

Iz budžeta Opštine Pale do sada je izdvojeno blizu dva miliona maraka za izgradnju toplane koja nema idejno rješenje, a ni lokaciju na kojoj će se graditi.

 

Toplana smještena u centru Pala jedan je od najvećih problema ove opštine. Ne samo u smislu estetike, nego prije svega u ekološkom smislu. Vlasti ove opštine godinama obećavaju građanima rješenje problema. Konačno kada je izmještanje iste počelo, ili se bar tako tvrdi, čini se da nije sve onako kako izgleda.

 

(Ne)postojeće idejno rješenje

 

Naime, opštinske vlasti krenule su sa izgradnjom toplane bez apsolutno ikakvih potrebnih pripremnih radova i dokumentacije. Dakle, nema idejnog ni glavnog projekta, nema planiranih ni predviđenih sredstava u budžetu.

“Podsjetivši da postoji idejno rješenje i projektna dokumentacija, načelnik je rekao da se opštinska vlast mora uhvatiti u koštac sa tim problemom”, objavila je SRNA još 2019. godine. Međutim, redakcije SPIN Info dolazi u posjed dokumenta koji je potpisan 17.1.2022, kojim se jasno vidi da idejni plan još uvijek nije napravljen.

 

Direktor firme “Grijanjeinvest” d.o.o. izvođača radova Ljubiša Tanić u telefonskom razgovoru potvrdio nam je da toplana nema idejno rješenje, ali da toplovod ima i da oni uredno rade na izgradnji druge faze toplovoda.

 

Budžetske i tenderske razlike

 

Sve ovo nije spriječilo načelnika da u septembru 2020. godine ozvaniči početak radova i do sada iz budžeta opštine potroši skoro dva miliona za izgradnju toplovoda. Projekat izgradnje toplovoda, podijeljen je u dvije faze. Vrijednost i jedne i druge faze premašuje sredstva koja je opština u budžetu izdvojila za te namjene.

 

Opština Pale je još 2020. godine u planu budžeta izdvojila 580.000,00 KM za ovaj projekat. Međutim, na osnovu tenderske dokumentacije, za prvu fazu izgradnje potrebno je izdvojiti 683.760,68 KM bez PDV-a. Kada je riječ o drugoj fazi, Opština Pale je u svom budžetu izdvojila 600.000,00 KM, dok tenderska dokumentacija sadrži cifru od 940.170,94 KM, bez PDV-a. Napominjemo da su cifre sa PDV-om drastično veće, te će druga faza koštati skoro dvostruko više u odnosu na planirana sredstva iz budžeta opštine Pale. Kasnije, rebalansom budžeta, prva stavka povećana je na nekih 800.000,00 KM, dok je druga ostala ista.

 

Ni odbornicima Skupštine opštine Pale nije jasno kako se raspoređuje budžetski novac, tvrde da se skoro čitav proces drži u tajnosti.

“Bez ijednog akta je potrošeno oko 1,9 miliona KM, te da u konačnici i ne znamo koliko će to na kraju da košta i iz kojih sredstava će biti finansirano. To će se svakako odraziti na budžet opštine Pale, te će stanovnici Pala imati najviše štete”, tvrdi Igor Tošić, šef Kluba odbornika PDP-a u SO Pale.

 

Sporna obližnja lokacija

 

Nejasnim i besmislenim odlukama opštinskih vlasti u vezi sa premještanjem toplane nema kraja.

Lokacija do koje vode toplovodne cijevi nalazi se svega 1 km od stare toplane, pa se postavlja pitanje zbog čega se toplana iz centra, premješta u drugi dio opštine gdje se nalaze škola, sportski centar, ali i stambeni objekti.

“U regulacionom planu Opštine Pale ne postoji lokacija za planirane radove. Pomenuta lokacija je prema regulacionom planu namijenjena za stambeno-poslovni objekat”, dodao je Tošić za SPIN Info, dok je direktor “Grijanjeinvesta” Ljubiša Tanić rekao da je postojeća lokacija do koje vode cijevi izabrana na osnovu studija izvodljivosti koje je radila austrijska firma jos 2011. godine.

Ipak, zavrzlamama u vezi sa lokacijom ovdje nije kraj. Izvor poznat redakciji tvrdi da planirano zemljište pripada velikom prijatelju i koalicionom partneru aktuelnog načelnika opštine Pale Boška Jugovića.

“Opština Pale nije donijela odgovarajuće urbanističke planove, nije definisala lokaciju i obezbijedila zemljište, dakle, troše se budžetska sredstva za toplovod, a ne znamo dokle ide i da li će biti toplana na privatnom zemljištu, po mogućnosti rodbinsko povezanih lica sa načelnikom, sumnja se da je planirana lokacija vlasništvo funkcionera DEMOS-a i direktora ‘Elektrodistribucije Pale’ Ace Stanišića. A možda će biti potpuno promijenjena trasa, ili čak produžena, pa će to poskupiti investiciju, a nikakvih garancija nema o njenom završetku, možda će od toplane ostati samo nevidljivi toplovod, kao i simbolično postavljene desetine kamena temeljaca za zgrade i fabrike u našem gradu koje nikada nisu sagrađene”, kaže za SPIN Info izvor poznat redakciji.

Naš sagovornik dodaje da je kuriozitet cijele priče uloga DEMOS-a, jer su odbornici te stranke glasali za budžet u kome su pomenute dvije faze toplovoda, čiji je podizvođač firma “Stanišić”, dodajući i to da je direktor toplane kadar ove stranke.

Odabrana lokacija sa ekološkog aspekta takođe je neprihvatljiva. Osim toga, zbog eventualne izgradnje auto-puta iz pravca Mesića i novog polazišta gondole prema Jahorini, čija gradnja je planirana na teritoriji nekadašnjeg “Famosa”, ova lokacija ne bi bila poželjna ni u smislu razvoja turizma.

Kako su raspoređena sredstva, dokle se došlo sa radovima i druge nejasnoće u vezi sa ovim značajnim projektom pitali smo i načelnika Opštine Pale Boška Jugovića, ukoliko odgovor stigne na našu adresu objavićemo ga.

Bez idejnog i glavnog projekta, bez planiranih sredstava u budžetu, nepoznanice broja korisnika, energenta koji će toplana koristiti i drugih pitanja ostaje nejasnoća da li će od do sada uloženih budžetskih sredstava korist imati građani Pala ili samo izvođači, podizvođači i ugovarači radova.

 

14 thoughts on “Opština Pale: Potrošeno skoro dva miliona maraka na izgradnju toplane koja nema idejno rješenje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *