28/02/2024

Javna tribina u Trnovu- STOP mhe na Hrasničkom potoku

U cilju podsticanja javne diskusije o problemu izgranje MHE ,,Hrasnica’’ na Hrasničkom potoku, Udruženje ,,Resursni Aarhus centar u BiH’’, zajedno sa PD ,,Treskavica’’ organizuje Javnu tribinu ,,KUCNUO JE ZADNJI ČAS – Nema vode, nema nas! u petak, 27.5.2022. godine u 17.00 sati u sali Kulturnog centra Trnovo. Tim povodom objavili su i saopštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

Ozbiljna prijetnja za rijeke Istočnog Sarajeva postala je ishitrena izgradnja malih hidroelektrana naročito na srednjim i malim vodotocima. MHE ,,Krupac”, MHE ,,Kijevo 2”, MHE ,,Podivič”, MHE ,,Miljacka”, MHE ,,Željeznica 1”, MHE ,,Željeznica 2”, MHE ,,Gornje Pale”, MHE ,,Samar”, MHE ,,Slapi”, MHE ,,Bioštica”, MHE ,,Bijela rijeka”, MHE ,,Čeljigovići”, neke su od izgrađenih i planiranih malih hidroelektrana na području grada Istočno Sarajevo, a jedna od njih je i mala hidroelektrana ,,Hrasnica” na Hrasniškom potoku u opštini Trnovo.

 

Iako izgradnja MHE ,,Hrasnica” nije planirana Prostornim planom Republike Srpske niti Prostornim planom grada Istočno Sarajevo, shodno čemu ovaj projekat nema temelje u prostorno-planskoj dokumentaciji, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju izdalo je ekološku dozvolu za predmetno postrojenje 2015. godine, a istu je obnovilo u junu 2020. godine. Prema dopisu opštine Trnovo investitoru ,,HIDROWIND” d.o.o. Trnovo je u martu ove godine odbijen zahtjev za izadavanje građevinske dozvole, međutim, Opština Trnovo je putem Pravobranilaštva RS uputila zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za prenos prava svojine bez nakande na zemljištu, te je postupak riješavanja imovinsko-pravnih odnosa u toku.

 

,,Izgradnjom MHE na Hrasničkom potoku ugrozili bi izvore pitke vodo u njegovom slivu (selo Turovi se napaja iz jednog takvog izvora). Ugrozili bi se biljni i životinjski svijet i sam izgled cijele netaknute prirode,’’ istakao je Ljubiša Golijanin, predsjednik PD ,,Treskavica’’.

 

MHE ,,Hrasnica” instalisane snage do 250 kW je derivaciono-protočno postrojenje čija je izgradnja planirana u gornjem toku Hrasniškog potoka koji izvre na planini Treskavici. Lokacija vodozahvata MHE ,,Hrasnica” je cca 900 m uzvodno od planinskog doma Treskavica, a lokacija mašinske zgrade je cca 90m uzvodno od ušća u rijeku Željeznicu. Dovod vode od vodozahvata do mašinske zgrade vršit će se pomoću dovodnog tlačnog cjevovoda dužine preko 4 km.

 

,,Ne vidim nikakvo ekonomsko ni energetsko opravdanje za gradnju planiranih malih hidroelektrana na području našeg grada. S obzirom da je prema izvještaju DERK-a za 2021. godinu, preko 100 malih hidroelektrana proizvelo oko 2.5% od ukupno proizvedene električne energije u BiH, te da oko 3% prihoda od rada male hidroelektrane ide u budžet putem koncesionih naknada jasno je da njihova gradnja nije u interesu građana. Dosta nam je bajki naših institucija prema kojima male hidroelektrane nemaju negativnih uticaja na životnu sredinu i biodiverzitet. Mi živimo pored ovih rijeka i vidimo koje su posljedice njihove gradnje, te je upravo zbog pasivnog stava organa vlasti nužno da se građani uključe u zaštitu naših rijeka, naročito onih netaknutih koji se nalaze u brdo-planinskim područjima,’ istakla je Sunčica Kovačević, asistentica u Aarhus centru Sarajevo i članica neformalne grupe građana ,,Stop MHE na Kasindolskom potoku’’.

 

U cilju podsticanja javne diskusije o problem izgranje MHE ,,Hrasnica’’ na Hrasničkom potoku, Udruženje ,,Resursni Aarhus centar u BiH’’, zajedno sa PD ,,Treskavica’’ organizuje Javnu tribinu ,,KUCNO JE ZADNJI ČAS – Nema vode, nema nas! u petak27.5.2022. godine u 17.00 sati u sali Kulturnog centra Trnovo. Javna tribina okupiće zainteresovane građane opštine Trnovo, ljubitelje prirode, članice Koalicije za zaštitu rijeka BiH, a poziv za učešće biti će upućen i resornim ministarstvima kao i predstavnicima lokalne vlasti.

 

IZVOR: Antikorupcija.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *