Jezero u Istočnom Novom Sarajevu- koliko novca je do sada uloženo, a šta je urađeno?

Od vremena kad je u još neizgrađenom dijelu opštine Istočno Novo Sarajevo otkriveno jezero privuklo je pažnju brojnih građana i predstavljalo svojevrsnu atrakciju na ovom asfaltskom prostoru.

 

                                                                                                 jezero 2019.

Značaj ove male prirodne oaze i njen potencijal prepoznali su i čelnici opštine na čijoj teritoriji se nalazi, a na čijem čelu je tada bio Ljubiša Ćosić.

 

Vrijeme prolazi, o jezeru se priča godinama, prodaju se stanovi “sa pogledom na jezero” a šta je do sada urađeno i kako je potrošen novac?

 

Još u julu 2020. načelnik Ćosić predstavio je glavni projekat jezera i najavio prvu fazu izgradnje.

 

 

                                                                                    Projekt jezera 2020. god

 

“Javni tender za prvu fazu izvođenja radova objavljuje se iduće sedmice. Ti prvi radovi podrazumijevaju uređenje i punjenje jezera. Ako sve tenderske procedure prođu kako treba, jezero će svoje obrise dobiti do kraja godine” rekao je Ćosić u julu 2020.

 

Vrijednost radova je 200.000 KM i sredstva su već predviđena opštinskim budžetom za ovu godinu, najavio je Ćosić medijima.

 

Iako je krajem jula iste godine raspisan tender za Izgradnju vještačkog jezera, odnosno nabavku građevinskih radova na hidrograđevinskim objektima vrijednosti 170 940,00 bez PDV-a, ova nabavka je poništena 10.09.2020. iz razloga što “nijedna od primljenih ponuda nije prihvatljiva”, kako je navedeno u Obavještenju o poništenju postupka javne nabake, iako su pristigle dvije ponude.

 

Kako god, građani su obmanuti jer im je obećano da će “jezero dobiti obrise krajem godine” (2020. Što se nije desilo).

 

Novi tender raspisan je u oktobru iste godine za iste radove i iste cijene, a posao je tek u februaru 2021. dodijeljen firmi “Radis” doo za  176 435,63 KM bez PDV-a.

 

Počinje izgradnja vještačkog jezera​ u Istočnom Novom Sarajevu

(Naslovi u medijima 11.02.2021.)

 

Tada već opština je dobila novog načelnika Jovana Katića, a priča o jezeru odnosno radovima ponovo počinje, skoro godinu dana nakon Ćosićeve najave.

 

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i direktor preduzeća “RADIS” Igor Dragutinović danas su potpisali ugovor o izgradnji vještačkog jezera u ovoj opštini, piše SRNA.

 

   Katić i Dragutinović potpisuju ugovor

Ukupna vrijednost ugovorenih radova, koji će biti provođeni u dvije faze – voda i kanalizacija, te geotehnička faza, iznosi 206.429,69 KM, a rok za njihovo izvođenje je 60 dana od dana uvođenja u posao,, navodi se u tekstu i dodaje da je ukupna vrijednost projektantskih radova oko 800.000 KM.

 

Direktor preduzeća  “RADIS”  Igor Dragutinović izrazio je nadu da će izgradnja jezera teći planiranom dinamikom, te da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

 

Dakle, rok za prvu fazu bio je 60 dana od dana uvođenja u posao, a ostaje pitanje zašto je novi tender raspisan tek godinu dana kasnije (14.03.2022), dok je priča o jezeru i prividu da se radi nezaobilazna priča na skoro svakoj konferenciji za medije.

 

14.03.2022. raspisan je tender za izgradnju vještačkog jezera i sportsko-rekreativnih površina II faza, koja podrazumijeva “izgradnju cijele građevine ili njenih dijelova, građevinarstvo, gradnju vodoprivrednih objekata” kako se navodi u nabavci  čiji su glavni predmet građevinski radovi, a dodatni elektroinstalacioni i klupe za sjedenje.

 

 Nabavka je podijeljena u tri lota:

Lot 1- izgradnja vještačkog jezera- niskogradnja 239 316,00 KM

Lot 2- javna rasvjeta 64,102,00 KM

Lot 3-  urbani mobilijar, klupe za sjedenje 38 462,00 KM.

 

U junu ove godine opština je donijela Odluku o izboru najpovoljijeg ponuđača za drugu fazu izgradnje jezera, tačnije lot 1 koji podrazumijeva niskogradnju, opet je od šest pristiglih ponuda na tender najprihvatljivija, gle slučajnosti, bila ona “RADIS”-ova i “Testinelektro” doo vrijednosti 229.191 KM.

 

Iako se već dvije godine priča o projektu jezera, za prvu fazu je dato 200. 000 KM, tek je u toku druga faza izgradnje koja još uvijek nije ni počela (vrijednosti 229.191. KM), slijede nakon toga javna rasvjeta, urbani mobilijari i klupe za sjedenje.

 

Sada je izdvojeno novih 200 000 KM a pitanje je kada će radovi na potpunom uređenju jezera biti gotovi i koliko će ukupno koštati građane ove opštine? 

 

U svakom slučaju imamo skicu kako bi jezero trebalo da izgleda.

 

                                                                          

Autor: Sanja Vasković

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *