JU Studentski centar u Lukavici: Umjesto useljenja u novu zgradu, dio studenata vraćen u neuslovni stari dom

Datum završetka adaptacije novog studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, koja je započeta još u februaru 2022. godine, još uvijek nije poznat, zbog konstantnog probijanja rokova za završetak radova. Dok traje agonija ko je kriv, investitor ili izvođač radova, studenti se odlukom Upravnog odbora Studentskog centra vraćaju u neuslovne, stare prostorije Elektrotehničkog fakultetu koje su se koristile/koriste za smještaj studenata.

 

Piše: Istraživački tim SPIN Info

 

Na sjednici Upravnog odbora Studentskog centra u Lukavici održanoj u septembru ove godine, donesena je odluka kojom se studenti koji obnavljaju istu godinu tri ili više puta, vraćaju u studentski dom koji se nalazi u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

 

O, možemo reći, nehumanim uslovima za boravak studenata u ovom domu naš portal je prvi pisao još 2020. godine. To potvrđuju i studenti sa kojima smo razgovarali, a koji trenutno borave u Lukavici i koriste usluge Studentskog centra.

 

Studenti koji su smješteni u stari dom borave u izuzetno lošim i nehigijenskim uslovima. Svi studenti koriste samo dva kupatila, muško i žensko. Sobe imaju stari namještaj, a dva zida su zapravo ormari. Prozori su jako loši, a radijatori griju do 16 časova, dok traje radno vrijeme fakulteta, zbog čega su zimi sobe izuzetno hladne. Sve u svemu, stari dom je neuslovan za život. Kada je riječ o novom domu, uslovi su daleko bolji, ali ipak postoje određeni problemi, kao što je manjak tople vode, naročito ljeti, i loše grijanje. Zbog starih i loših prozora, ni grijanje nije dovoljno da sobe tokom zime budu tople, naročito u sobama koje nisu na osunčanoj strani. Nekima predstavlja problem i udaljenost doma od menze i fakulteta. Naravno, to su manji problemi, ali su ipak vrijedni razmatranja”, kaže za SPIN Info jedan od korisnika doma.

 

  Arhivska fotografija

 

Osim toga, na ljeto ove godine, jedan od abonenata Studentskog centra koji je bio smješten u domu zgrade ETF-a, napravio je kratki video o lošim uslovima u kojim boravi. Video uradak je postao viralan, te su ga prenijeli brojni mediji, među kojima je i naš portal. Par dana nakon toga, Studentski centar u Lukavici, zbog mogućeg javnog linča donio je odluku o novom rasporedu studenata kako bi, brucoši koji su do tada boravili u starom domu prešli u novi, iole uslovniji. Takođe, na studentskoj Facebook grupi, predstavnici Studentskog parlamenta pojasnili su da je plan SC-a potpuno zatvaranje doma u zgradi ETF-a u oktobru tekuće godine.

 

Obavještenje

 

Međutim, umjesto potpunog zatvaranja doma, kako je najavljeno, Upravni odbor SC-a u septembru donosi novu odluku o premještanju dijela studenata u pomenuti dom.

 

A kakvi su uslovi u kojima borave studenti govorila je i direktorka Studentskog centra u Lukavici Aleksandra Bjelica još 2016. godine u izjavi za RTRS.

 

 

Uslovi u Domu na Elektrotehničkog fakulteta su minimum minimuma za život. Zgrada Elektrotehničkog fakulteta, bivša laboratorija Elektrotehničkog fakulteta, zajednička kupatila, sobe po šest – sedam domova (kreveta) jako im je teško živjeti i učiti u tim domovima, ali nadamo se da ćemo početi sa izgradnjom novog doma za koji imamo dokumentaciju, zemljište i sve ostalo“, govorila je Aleksandra Bjelica, direktorka Studentskog centra u Istočnom Sarajevu.

 

 

Za naš portal ne želi da govori. Pitali smo je o uslovima u kojima studenti borave, o izgradnji novog doma, ali i odluci o vraćanju studenata u stari dom.

 

U novom domu ima mjesta za sve studente? Prvenstvo trećim licima?

 

Podaci sa zvaničnog sajta Studentskog centra pokazuju da novi dom raspolaže sa 62 sobe, odnosno 236 ležaja. Na istom sajtu nalazi se spisak studenata, korisnika usluga ishrane i smještaja za novu akademsku godinu, koji je zaključan sa brojem 179, što pokazuje da u novom domu ima mjesta za smještaj svih studenata, te ostaje nejasna odluka Upravnog odbora o premještanju.

 

Isti podaci pokazuju da ostaje 86 nepopunjenih ležaja, koji se, prema riječima studenata izdaju trećim licima.

 

Zakon o studentskom standardu navodi da: “U okviru svoje osnovne djelatnosti, radi korišćenja slobodnih kapaciteta, ustanova može pružati usluge trećim licima.“

 

Studentski centar je u mogućnosti da izdaje ležaje trećim licima po cijeni koja se određuje unutar Centra. Međutim, studenti nam pojašnjavaju da njima nije dozvoljen odabir sobe, nego su pojedine sobe već namijenjene za izdavanje trećim licima. Postavlja se pitanje ko ima prioritet, studenti ili treća lica, i da li je Centar u obavezi da obezbijedi što bolje uslove kako bi se pobošljao studentski standard u Republici Srpskoj.

 

Kako će se riješiti pitanje boravka trećih lica u domu koji se tek gradi, ostaje još uvijek nedefinisano.

 

Obustavljena adaptacija zgrade novog doma 

 

Otvaranje doma u izbornoj godini?

 

Simptomatično je da je Studentski dom na Palama izgrađen neposredno pred opšte izbore 2014. godine, a Studentski dom u Foči, svega mjesec dana pred lokalne izbore 2016. godine. Ponovo, nakon dvije godine, tadašnja predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, najavila je izgradnju novog studentskog doma u Lukavici. Radovi su zvanično počeli u februaru 2022. godine, sa rokom od deset mjeseci. Novembar je 2023. godine, a studentski dom još uvijek nije završen, potrošeno je skoro devet miliona maraka, a sve je izvjesnije da će sačekati novu izbornu 2024. godinu.

 

Do tada, amfiteatri na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj prazniji su za oko 1.400 brucoša u odnosu na prošlu godinu. Studenti odlaze najviše u Srbiju, te ih tamo trenutno studira i boravi oko 17.000, o čemu je govorio i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić. Mnogi od njih, nakon završenih studija, ostaju van granica Republike Srpske.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *