Kako zaista žive studenti u Lukavici i zašto ćute?

Istočno Sarajevo osim što predstavlja administrativni i privredni centar istočnog dijela Republike Srpske, može se pohvaliti statusom studentskog grada. Opština Istočno Novo Sarajevo sjedište je četiri fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo. Međutim, studenti ne učestvuju u društvenim promjenama i nisu aktivni u borbi za svoja prava, što potvrđuje i dugogodišnji problem adaptacije i izgradnje studentskog doma u ovoj opštini.

Rješenje je na pomolu, a na smještaj u adaptiranu zgradu trenutno čeka oko 300 studenata Elektrotehničkog, Mašinskog i Poljoprivrednog fakulteta, te Muzičke akademije. Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je juče u razgovoru sa rektorom UIS Milanom Kulićem da treba utvrditi dinamički plan aktivnosti da studentski dom na području te opštine bude završen do kraja 2021. Rektor UIS Milan Kulić izrazio je nadu da će Univerzitet 2022. za svoj 30. rođendan dobiti i zgradu Rektorata.

Poznato nam je da je Studentski centar Istočno Novo Sarajevo raspisao javni poziv za kupovinu zgrade koja treba da bude adaptirana i izgrađena kao studentski dom, i očekujemo da u narednom periodu ovaj posao bude okončan u potpunosti i izgradnja ovog objekta u našoj opštini počne. Ono što je najbitnije, raduje nas odluka o izdvajanju 7,5 miliona KM u poboljšanje studentskog standarda u Istočnom Novom Sarajevu“, izjavio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić za Spin Info.

Izgled novog studentskog doma

Predstavnici studenata u martu ove godine tvrdili su da su procedure za početak adaptacije zgrade za potrebe studentskog doma stale, optužujući tadašnju direktoricu Studentskog centra za opstrukcije. Studentski predstavnici poručili su da daju rok od sedam dana da procedure počnu. Ako se to ne desi, biće i protesta na kojima će, kako su naveli, tražiti ostavka direktorice. Protesta nije bilo, direktorica je smijenjena, na njeno mjesto postavljen novi direktor, a procedura prolongirana za naredni period.

Na loše uslove u trenutnim studentskim domovima u Lukavici studenti, barem javno, ćute. A ko će drugi nego oni koji bi trebali biti nosioci promjena u čitavom društvu podići glas i boriti se za svoja prava?

A i predstavnici studenata o lošim uslovima njihovih kolega ćute. Ćute i na pitanja koja smo im uredno dostavili, a još uvijek nismo dobili odgovor. Pitali smo hoće li se preuzimanjem funkcije novog direktora Studentskog centra konačno krenuti sa procedurom za adaptaciju zgrade za potrebe studentskog doma?

Koji su najveći problemi studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu? Smatraju li da je UIS zapostavljen u odnosu na Univerzitet u Banjoj Luci gdje studenti imaju mnogo bolje uslove?

Pitali smo i šta misle o aktivnom učešću studentskih predstavnika u političkom životu RS?

(Kao i uvijek, ostavljamo mogućnost da objavimo odgovore ukoliko stignu na našu adresu.)

Studenti su postali pasivni, čak i za pitanja koja se tiču njihovog standarda. Nedavno su njihove kolege u Srbiji pokazali kako se bori za svoja prava. Razočarani odlukama predsjednika Srbije izašli su na ulice i pokazali svoje nezadovoljstvo. U isto vrijeme, predstavnici studenti u RS slikali su se sa aktuelnim ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

(Doduše, nije im prijetila ista opasnost kao u Srbiji, ali studentske solidarnosti i podrške u borbi za ostvarivanje prava ne bi bilo na odmet.)

Potražili smo odgovor sa lica mjesta, od prosječnih studenata koji su smješteni u Studentskom domu u Lukavici. Prenosimo njihove odgovore i pritisak na nadležne da što prije krenu sa potrebnim procedurama i poboljšaju uslove boravka i studiranja u Lukavici.

“Stari dom, smješten u zgradi fakulteta, potpuno je neuslovan za život i rad studenata. U muškom paviljonu imaju 22 sobe, u koje je smješteno po 5 – 6 studenata. Svi oni koriste samo dva toaleta i dvije tuš kabine. Slično je i u ženskom. Tamo je 13 soba, i 4 – 5 djevojaka u jednoj. Takođe zajednički koriste dva toaleta. Sobe su razdvojene gipsanim pločama i čuje se svaki zvuk s hodnika i iz drugih soba. Čak prema hodniku ne postoje zidovi, već su ormari postavljeni tako da igraju ulogu pregrada. Ormara naravno nema dovoljno, i to je problem, kako u starom tako i u novom domu, fali namještaja. Još jedan od problema je i taj da u novom domu nema tople vode čitav dan, štedi se, pa se bojler uključuje samo u određeno vrijeme, čak i sada kada se apeluje na veću brigu o higijeni!

Kada je riječ o novom domu, smještenom u bivšoj kasarni “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici, najveći je problem udaljenost menze. Potrebno je 15 – 20 minuta samo u jednom smjeru. Tri puta dnevno, a za neke obroke se i ne isplati ići. Zbog svega ovoga većina studenata ide na ručak, a ostale obroke preskače i uprkos tome ne postoji mogućnost da se plaća samo ono što studenti koriste u menzi. Takođe, ne postoji opcija plaćanja samo smještaja ili samo ishrane po cijeni koja je niža od pune cijene.

Izvor: Gerila

Nadamo se da će se kvalitet smještaja i uslovi studiranja u narednom periodu poboljšati. Ovim putem apelujemo na nadležne da se pozabave pitanjem studenata budući da su ljudi, posebno visokobrazovani, osnova razvoja svake lokalne zajednice i stub razvoja cijele Republike Srpske“, navedeno je u pismu grupe studenata koje borave u Studentskom domu “Lukavica”.

Studenti još uvijek nisu svjesni da se za bolji položaj u društvu i bolje uslove studiranja, moraju boriti sami, na izborima, putem studentskih organizacija ili čak protestima kao legitimnim načinom izražavanja nezadovoljstva.

Osim toga, sve značajne društvene promjene u istoriji  pokrenuli su studenti kao predstavnici zdravog društvenog tkiva koje treba biti budućnost i nosilac razvoja svakog društva.

Zašto studenti ćute i svojom pasivnošću postaju samo biračko tijelo za manipulisanje?

Već godinama studenti u Istočnom Novom Sarajevu čekaju na poboljšanje uslova, a da li će se 2021. konačno useliti u novi dom, ili će ovaj projekat biti prolongiram za još koju godinu, ostaje da pratimo obećanja nadležnih i razvoj planiranih projekata na području ove opštine.

Autor: Sanja Vasković

6 thoughts on “Kako zaista žive studenti u Lukavici i zašto ćute?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *