Нед. дец 3rd, 2023

Vanja Iličić: Danas se svako zove novinarom

Našu novu priču o novinarskoj profesiji i mukama koje trpi u savremenom dobu, donosimo sa dugogodišnjom novinarkom Vanjom Iličić, reporterkom BH Radija 1, urednicom i voditeljicom popularne emisije “Razglednica” i dobitnicom nagrade za najboljeg novinara/novinarke u radijskom novinarstvu za 2018. godinu.

Pitali smo je o promjenama koje su se desile u struci od njenih početaka do danas.

U esnafu se stalno dešavaju promjene. Valjda to tako ide sa razvojem nauke i tehnologije, sa prolaskom godina. Kažu da je onda kada sam ja počinjala raditi bilo puno drugačije u odnosu na period kada sam upisivala fakultet ili, kada sam rođena, bila dijete, učila prve rečenice.. tako da su se dešavale promjene i u odnosu na ono kada sam ja počela raditi i na ono što imamo danas. Čini mi se da smo imali više poštovanja prema starijim kolegama u ono doba kada sam ja počinjala raditi nego što je to danas“, kazala je naša sagovornica.

Brojni su novi zahtjevi i razvoj medija, smatra ona.

Novinari danas moraju biti sposobniji. Neću reći da moraju znati više jer uvijek je trebalo da znaju više nego što se očekuje od njih. Ali, trebaju imati više vještina i više sposobnosti. Današnja brzina to zahtjeva od nas. Trebaju znati napraviti dobru fotografiju, možda i videosnimak, uz ono što bi trebalo i što se podrazumijeva- da znaju pisati.

Smatra da radio kao medij u kojem već dugi niz godina radi, trpi transfomacije, ali da je transformiran i kroz tehnološki razvoj.

Nekada se drugačije radilo, trebalo je puno više vremena da se smontira materijal u odnosu na ovo danas. Mislim da ipak, na kraju možemo reći da i radio kao i sve medije čine ljudi i da je na kraju sve do ljudi“, kaže Iličić.

Priznanje koje je dobila posebno joj je važno jer je od kolega, ali valja i dalje raditi. A u praksi mnogo problema:

Tamo gdje se insistira na brzini osjeti se površnost, imamo neprovjerene informacije, imamo probleme koje nam donosi želja za klikovima i želja da se bude prvi, imamo senzacionalizam, … Problem je što se danas svako naziva novinarom“, zaključuje i dodaje:

Trebamo poštovati svoju profesiju, trebamo cijeniti ono što radimo, cijeniti sebe i onda ćemo imati kvalitet. Vjerovatno ima pritiska ali, kad radiš ono što voliš i što misliš da znaš da radiš onda nećeš podleći tom pritisku, onda nećeš trčati da budeš prvi nego ćeš da budeš prvi koji će infomirati pravilno, onako kako jeste. U tome ima razlike“, poručuje Vanja Iličić. 

IZVOR: Savjet za štampu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *