Пет. дец 8th, 2023

Ko nam je kriv?

Kada je u pitanju ”naše malo misto” i mi kao društvo koje u njemu živimo, kao niti jedan drugi narod u svijetu, skloni smo tome da gotovo uvijek za sve loše što nam se događa okrivimo nekog drugog.

 Da li su nam krivi jedni ili drugi u BiH ili pak Srbija i Hrvatska; Amerika i Velika Britanija; EU, NATO, strane obavještajne službe, Visoki predstavnik ili uvijek neizostavni dežurni krivac Soroš (…), apsolutno je nebitno. Bitno je to da sve što urade oni koji nam trenutno vode zemlju funkcioniše perfektno, a da su za sve ono što je nefunkcionalno ili potpuno uništeno, krivi ”oni”.

”Oni” su nam krivi što 25 godina poslije rata radimo za bijednih 450 KM, što nam komšije doručak traže pored kontejnera, što nam je zdravstvo potpuno uništeno, penzije najniže u Evropi, a industrije skoro da i nema. Krivi su ”oni” što nam se zbog zaostalosti smije cijeli svijet, što smo naviknuti na siromaštvo i što smo dopustili da nas vode bahati i polupismeni pojedinci koji nemaju osnovno kućno vaspitanje, što je lomljenje rebara političkim neistomišljenicima predmet ismijavanja na predizbornim skupovima, a svaki kritičar trenutnog stanja – izdajnik, što je kriminalac snalažljiv i sposoban, a pošten – budala.

Za sve to su krivi ”oni”, pa i što nam najobrazovaniji pojedinci bježe glavom bez obzira dok ih ”mudre glave” proglašavaju neradnicima i izdajnicima, jer nakon 20 godina školovanja ne žele da ih neko izrabljuje za 500 KM. A Soroš, on je naročito kriv što nam je prirodni priraštaj najniži od 1948. i što su malograđanština, snobizam, bahatost i nevaspitanje postali dominantan i poželjan model ponašanja, a pristojan i kulturan čovjek – incident. Sve je to ”njihovo maslo”!

Jesmo li mi, ili su ”oni” krivi i za privatizaciju institucija, negativnu selekciju, što se policajac danas posmatra kao čuvar mafije, a ne zaštitnik građana i poretka, što se vlade u ovoj zemlji posmatraju kao kriminalne organizacije za pljačkanje narodnog novca, što se svaki bogat čovjek smatra kriminalcem bliskim vlasti, jer se na pošten način ovdje nemoguće obogatiti, što autošovinizam postaje normalna pojava, što se patriotizam mjeri mržnjom iskazanom prema drugim nacijama i religijama, što smo postali taoci vlastite države iz koje 57% mladih želi da ode?

Toliko pitanja, a tako surovo realan i jednostavan odgovor. Znam, mnoge će da zaboli istina ali za sve nabrojane anomalije i afere – poznate i nepoznate – nisu krivi ni Visoki predstavnik, ni CIA ni BIA ni Britanac ni Rus već isključivo – mi sami! Da! Mi smo ti koji smo dopustili da nas ubijede da je normalno biti siromašan i preživljavati, da su kriminal, korupcija, negativna selekcija, potkivanje, bahatost i nevaspitanje poželjni, jer ”ako im se ne prikloniš” – nećeš o(p)stati. Mi smo ti koji koji odgovornost uvijek prebacujemo na drugog i tako bježimo od surove istine i lažno tješimo sami sebe. Mi smo ti koji sami sebe lažemo! Svaki dan! Čitavih 25 godina!

Ako želimo da nam bude bolje, moramo i mi da budemo bolji, da sami sebe pogledamo u oči i priznamo: ”Da, sami smo krivi za sve što nam se događa. Mi i niko drugi.” Krajnje je vrijeme da kao narod shvatimo da jedino sami možemo da počistimo vlastito dvorište i da to niko drugi za nas neće učiniti. Jednom kada raskinemo s tradicijom bježanja od odgovornosti i traženja krivca u nekom drugom, vrata moderne budućnosti će nam se širom otvoriti, a loše navike koje imamo, siguran sam, neće se ponoviti. Nikada više!

Izvor: Srpska Info/Darko Kuzmanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *