„Prointer“ oborio tender jer je “namješten”

Banjalučki „Prointer, poznat kao firma koja najčešće pobjeđuje na tenderima u Srpskoj, oborio je nabavku kontrolnih brojila „Elektro – Bijeljine“ tvrdeći da je prekršen Zakon o javnim nabavkama.

 

Riječ je o tenderu vrijednom oko 250.000 KM koji je raspisan još krajem avgusta, a o kojem je, nakon žalbe „Prointera“, odlučivala Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH.

 

Zanimljivo, u žalbi koju je podnio, a koju je KRŽ prihvatila, „Prointer“ je naveo argumente koje upravo njihova konkurencija navodi u žalbama na tendere u kojima “Prointer” pobjeđuje.

 

“Prointer” se žalio da je bijeljinsko preduzeće pri opisu brojila koje planira da nabavi jasno navelo proizvođača i tip brojila, te da nije ostavilo mogućnost da se ponudi ekvivalent niti je dalo raspon ili minimalne karakteristike, kako to zakon predviđa.

 

„Iz ovako sačinjenog tenderskog dokumenta proizilazi da se ne može ponuditi proizvod istih ili boljih karakteristika, ali od drugog proizvođača, što predstavlja apsolutno kršenje osnovnih načela Zakona a javnim nabavkama, piše u žalbi.

 

Iako su u „Elektro – Bijeljini“ tvrdili da je žalba neosnovana i predložili da se ona odbije, Kancelarija za razmatranje žalbi je odlučila drugačije.

 

„Uvidom u dostavljene dokaze te analizom svakog dokaza pojedinačno i u njihovoj međusobnoj vezi, ovaj organ je utvrdio daje žalba osnovana. Poništava se postupak javne nabavke u potpunosti, navedeno je u odluci KRŽ .

 

U obrazloženju odluke KRŽ je navela da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da, osim ako nije opravdano predmetom nabavke, ugovorni organ u tehničkoj specifikaciji ne smije uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi.

 

„Takve napomene dopuštene su samo ako se predmet nabavke ne može dovoljno precizno i razumljivo opisati, ali bez izuzetka moraju označiti s dodatkom „ili  ekvivalent. Nepoznavanje predmeta nabavke ne oslobađa  ugovorni organ obaveze za definisanje predmeta nabavke na stvarno konkurentskoj osnovi, navedeno je u obrazloženju.

 

S tim u vezi, dodaje se, KRŽ smatra osnovanim prigovor žalioca da je ugovorni organ ograničio konkurenciju.

 

„Prointer“ se tako našao u situaciji da se žali na kršenje Zakona o javnim nabavkama u tenderima u kojima on ne pobjeđuje.

 

 

IZVOR: Capital/M.LJ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *